Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Konsultatīvā bērnu centra misija: palīdzēt!

LABĀKIE. Centra vadītāja Inese Ezeriņa (no kreisās) ir pārliecināta, ka ne tikai psiholoģe Ilze Lismane un Montesori skolotāja Elīna Valeine, bet arī citi centra speciālisti ir vislabākie savā jomā © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Jau 20. gadu mazo limbažnieku vecākiem ir skaidri zināms, ka brīdī, kad bērna attīstība vai uzvedība raisa bažas, ir jādodas uz Konsultatīvo bērnu centru, kur viņi saņems ne tikai izsmeļošu konsultāciju, bet arī reālu psihologa, logopēda, fizioterapeita un Montesori speciālista palīdzību.

Uz konsultācijām var pieteikties ikkatrs

Konsultatīvais bērnu centrs ir Limbažu novada pašvaldības izveidota izglītības iestāde, kuras pamatuzdevums un misija ir palīdzēt bērniem un viņu vecākiem, kuri saskārušies ar bērna vispārējās attīstības, runas, psiholoģiskās vai fiziskās veselības problēmām. Lai pieteiktos uz konsultāciju, nav nepieciešams ne ārsta nosūtījums, nedz noteikta diagnoze, nedz kāds cits birokrātisks process, jo saņemt šos pakalpojumus var ikkatrs Limbažu novada iedzīvotājs. Konsultācijām ir noteikts simbolisks vecāku līdzmaksājums - bērniem invalīdiem tie ir 70 centi par nodarbību, pārējiem 2,85 eiro. Centra vadītāja Inese Ezeriņa vēsta: «Mūsu centra pamatauditorija ir bērni vecumā no diviem gadiem līdz skolas vecumam. Šeit viņi nonāk dažādos veidos - katrs vecāks, ja jūt, ka ar bērniņu viss nav tā, kā vēlētos, piemēram, aizkavējusies kādu prasmju apguve, ir novērojami runas vai psiholoģiska rakstura traucējumi, droši var pieteikties uz konsultāciju. Pirmās sarunas laikā speciālisti ar vecākiem izrunā bērna problēmas un pieņem turpmākās rīcības plānu. Iespējams, ka bērnam nepieciešami papildu izmeklējumi pie ārsta, lai precīzāk noteiktu problēmas cēloni un izvēlētos efektīvākos paņēmienus, lai bērns attīstītos ātrāk. Bieži pie mums ierodas bērniņi ar pediatru un bērnudārza audzinātāju ieteikumu. Ir bērni ar ļoti smagam diagnozēm, kuri mūsu centrā apmeklē vienlaikus vairākus speciālistus - psihologu, logopēdu, Montesori skolotāju un fizioterapeitu vairāku gadu garumā, bet ir tādi, kam nepieciešamas vien dažas psihologa konsultācijas, lai bērns spētu iejusties bērnudārza kolektīvā. Savukārt Montesori pedagoģijas nodarbības būs lietderīgas arī pilnīgi veseliem bērniem, jo attīstīties var vienmēr.»

Speciālisti uzsver, ka nopietnāku problēmu gadījumā nepietiks ar bērnu strādāt tikai speciālistiem, liels darbs jāiegulda arī vecākiem, kuri tiek apmācīti, kā pareizi ar bērnu strādāt mājās. Piemēram, logopēdisku problēmu risināšanā darbs mājās ir ļoti nozīmīgs, lai sasniegtu rezultātu. Protams, ne visas problēmas ir iespējams atrisināt, bet kompleksas sistemātiskas nodarbības vienmēr dod rezultātu - citam sasniegums ir izrunāt vārdu, citam saņemt labu atzīmi diktātā. Ir bērni, kurus sākumā vecāki uz rokām atnes, bet pēc kāda laika jau mazais pats savām kājām staigā un arī vispārējā attīstība būtiski uzlabojusies, kas gan ir ilga un liela darba rezultāts.

Saulainas telpas smagam darbam

Darbs ar bērniem, kuriem nepieciešama īpaša uzmanība, ikdienā nav viegls, tāpēc ļoti būtiska ir vide, kurā aizrit smagās darba stundas. Ar jauno mācību gadu Konsultatīvais bērnu centrs ir mainījis atrašanās vietu - tagad tam ir mājīgas, saulainas telpas rekonstruētā un tieši centra darba specifikai pārplānotā ēkā. Neskatoties uz to, ka psihologa kabinets ir ziemeļu pusē, kur saule neiespīd, telpā ir panākts saules gaismas efekts, kas pozitīvi noskaņo gan pašu psiholoģi, gan mazo apmeklētāju. Ērtas un plašas telpas ir arī citiem speciālistiem, kuri tagad katrs ticis pie sava kabineta, kas iekārtots atbilstoši nozarei - ar atbilstošiem un mūsdienīgiem palīglīdzekļiem, estētisku vidi un patīkamu noskaņu, lai darbs sniegtu gandarījumu gan darītājam, gan pašam mazulim.

Centra vadītāja uzsver, ka atšķirībā no iepriekšējām telpām šeit ērti var iekļūt arī ar ratiņiem - vide ir piemērota arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem, blakus ir autostāvvieta un citas ērtības, lai centra apmeklējums nesagādātu nekādu rūpju.