Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

VUGD skaidro, kādēļ kļūdaini nostrādā ugunsaizsardzības sistēmas

© nra.lv

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) šomēnes vairākkārt devies uz izsaukumiem, kur daudzīvokļu dzīvojamās mājās iedarbojusies automātiskā ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēma. Vairumā gadījumu šī ugunsaizsardzības sistēma bija nostrādājusi kļūdaini, jo ugunsdzēsēji glābēji, pārbaudot notikuma vietu, degšanu nekonstatēja.

Kādi bijuši maldinājumu iespējamie iemesli?

Noskaidrojot ugunsaizsardzības sistēmas iedarbošanās iemeslus, tika secināts, ka iespējamais iedarbošanās iemesls galvenokārt ir smēķēšana dzīvojamās mājas koplietošanas telpās. Dažos gadījumos arī konstatēts, ka sistēmas iedarbošanās iemesli ir nospiesta vai sabojāta manuālā tālvadības iedarbināšanas ierīce vai bojājums sistēmas vadības un kontroles iekārtas programmatūrā. Dažkārt ugunsaizsardzības sistēma iedarbojusies pagrabā, kur, kā iespējamais sistēmas iedarbošanās iemesls, tiek uzskatīts paaugstināts telpas mitrums. Atsevišķos gadījumos sistēmas iedarbošanās iemesls ir bijis, piemēram, piedeguša ēdiena radītais piedūmojums.

VUGD vērš iedzīvotāju uzmanību uz to, ka viens no aspektiem, kas ietekmē ugunsaizsardzības sistēmas iedarbošanos, ir smēķēšana daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas kāpņu telpās, gaiteņos un citās koplietošanas telpās. Atgādinām, ka saskaņā ar Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likuma 10.pantu, smēķēšana daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas koplietošanas telpās ir aizliegta. Tāpat nav pieļaujams, ka ugunsaizsardzības sistēma tiek atslēgta, pārslēgta no automātiskā vadības režīma uz manuālo vadības režīmu vai atslēgtas atsevišķas tās funkcijas vai demontētas kādas šīs sistēmas sastāvdaļas. Papildus tam ir aizliegts arī piestiprināt priekšmetus pie automātiskās ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēmas ierīcēm (detektoriem, manuālajām tālvadības iedarbināšanas ierīcēm un tamlīdzīgi) un kabeļiem.

Šī gada septembrī šādi gadījumi, kad kļūdaini nostrādājusi automātiskā ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēma, visvairāk reģistrēti Rīgā. Atsevišķās dzīvojamās mājās ugunsaizsardzības sistēma diennakts laikā iedarbojusies pat divas reizes.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā