Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Strauji pieaug pieteikumu skaits par plūdos cietušajām platībām

© Ekrānšāviņš/@LVceli/Twitter

Lauku atbalsta dienests (LAD) līdz 20.septembrim ir saņēmis 1035 lauksaimnieku pieteikumus par spēcīgajās lietavās un plūdos cietušajām platībām un pieteikumu skaits ir strauji pieaudzis, informēja LAD.

LAD informēja, ka pieteiktas zaudētās ražas platības ir vairāk nekā 27 000 hektāri un gandrīz 5000 tonnas bojāta sagatavotā siena.

"Pēc pēdējām lietavām nedēļas sākumā strauji pieaug pieteikumu skaits, jo lauksaimniekiem vairs nav cerību novākt ražu, tā ir pilnībā gājusi bojā. To, ka situācija pasliktinājās, parāda arī pēdējie saņemtie satelītattēli - applūdušo teritoriju apjoms, ja salīdzinām ar augusta beigām, ir pieaudzis divas reizes," sacīja LAD direktore Anna Vītola-Helviga.

Viņa piebilda, ka LAD aktīvi veic apsekošanas darbu, kas ir apjomīgs un sarežģīts. "To darām gan vakaros, gan brīvdienās. Karu dienu apsekojam vairākus simtus lauku, bieži vien ceļi dubļu dēļ nav izbraucami, inspektori līdz laukiem mēro vairākus kilometrus ar kājām, nereti paši lauksaimnieki palīdz nokļūt līdz izpostītajiem laukiem ar savu traktortehniku," sacīja Vītola-Helviga.

LAD, izmantojot pieejamos satelītattēlus datus, ir izveidojis īpašu karti ar applūdušajām teritorijām novados, kuros ir izsludināts ārkārtas stāvoklis, lai samazinātu nepieciešamību fiziski apmeklēt visus cietušos laukus. Šo karti dienesta inspektori izmanto plūdos skarto lauksaimniecības zemju apsekošanā, it sevišķi vietās, kur ceļi ir grūti izbraucami un piekļuve pie laukiem ir stipri apgrūtināta. Šāda pieeja laikā, kad dienestam būtiski trūkst resursu, ļauj darbu veikt pēc iespējas efektīvāk, informēja LAD.

Publicitātes foto

LAD atgādina, ka pieteikumus lauksaimnieki var iesniegt vēl līdz šā gada 2.oktobrim. Lauksaimnieki var iesniegt papildu informāciju par vēl cietušajiem laukiem arī pēc tam, kad pieteikums jau ir iesniegts dienestam. LAD Elektroniskajā pieteikšanās sistēmā ir izveidota īpaša sadaļa, kur pieejama izdrukāšanai sagatavota daļēji aizpildīta informācijas (pieteikuma) veidlapa, to var iesniegt LAD Klientu apkalpošanas centros un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā.

Jau ziņots, ka no 4.septembra līdz 2.oktobrim lauksaimnieki, kuriem spēcīgo lietavu un plūdu rezultātā ir bojā gājuši lauksaimniecības kultūraugu sējumi un sagatavotais siens, var pieteikties kompensāciju saņemšanai.

Lauksaimnieki kompensāciju saņems par 2017.gadā Vienotajā iesniegumā deklarētajām lauksaimniecības kultūraugu platībām un par 2017.gada ziemāju sējumiem 2018.gada ražai, kuri apsekošanas rezultātā tiks atzīti par plūdos pilnībā bojā gājušiem. Kompensāciju par sienu saņems saimniecības, ja tām Lauku atbalsta dienesta dzīvnieku reģistrā ir reģistrēti lauksaimniecības dzīvnieki zālēdāji, un apsekošanā tiks konstatēts, ka sagatavotais siens gājis bojā plūdu dēļ.

Zaudējumu apmēru plānots rēķināt, ņemot vērā noteiktās vidējās izmaksas uz hektāru attiecīgajām kultūrām. Tās tiks segtas daļējā apmērā. Kopējā kompensāciju izmaksai nepieciešamā summa tiks aprēķināta, ņemot vērā apzinātās bojā gājušās platības.