Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

VIDEO: Kā šoruden iespējams nokult labības lauku

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Diemžēl šis rudens sācies ar nepatīkamu pārsteigumu lauksaimniekiem, kuri stipro lietavu dēļ nav spējuši novākt ne graudu, ne dārzeņu ražu. Arī "Zemnieku saeimas" pārstāvji mikroblogošanas vietnē twitter publicējuši video, kurā redzams, cik grūti šogad ir nokult labības lauku.

"Ja pagājušā gada vasara bija salīdzinoši nelabvēlīga lauksaimniecībai, tad šogad ir pārspēta visu iepriekšējo gadu kopsumma,” īsi un lakoniski komentē lauksaimnieki.

Biedrības "Zemnieku saeima” valdes locekle un z/s "Robežnieki” saimniece Ieva Alpa-Eizenberga norāda: "Mūsu saimniecībā labību esam nokūluši, bet ar ziemāju sēju ir ļoti skumji. Šobrīd ir iesēti rudzi un ziemas rapši, bet pie ziemas kviešu sējas netiekam pārāk mitrās augsnes dēļ. Kaimiņu saimniecībām ir kā ir - lielākoties graudus kuļ ar 22% mitrumu un uz augšu, un vidzemnieki vidēji ir nokūluši 50% -70% labības laukus. Likumsakarīgi - arī pārējiem lauksaimniekiem kavējas ziemāju sēja. Ar ziemāju sēju lauksaimnieki riskēs, bet nav variantu. Šogad daudzām saimniecībām ir slikta kvalitāte kukurūzai - maza un nekvalitatīva, mūsu saimniecība izvēlējās kukurūzu ar īsāku attīstības posmu, tādēļ atkal ir paveicies, vienīgi ar novākšanu būs problēmas lietainā laika dēļ. Piena lopkopībā saimnieki līdz gada beigām plāno norēķināties ar krīzes laika atliktajiem kredītmaksājumiem. Piena iepirkuma cena ir laba - 0,34-0,36 eiro/kg."

Biedrības "Zemnieku saeima” valdes locekle un KS "Mūsmāju dārzeņi” priekšsē-dētāja Edīte Strazdiņa norādījusi, ka augusts Kurzemē un Zemgalē bija sauss, un pilnvērtīgai augu veģetācijai vitāli trūka mitruma. "Savukārt šobrīd, kad ir jāvāc raža, ir pārāk mitrs un lietains. Pretēja situācija ir Latgalē un Vidzemē, kur vēss un mitrs bija visu vasaru un arī šobrīd situācija nav uzlabojusies. Ražas novākšana ir apgrūtināta - ar traktorteh-niku uz lauka uzbraukt ir neiespējami, tehnika vairāk tiek lauzta, nekā novākta raža. Ja augustā vēl cerējām uz siltu un saulainu septembri, tad šobrīd visas cerības ir iz-zudušas. Siltummīļu veģetācija ir apstājusies, jo naktīs gaisa temperatūra samazinās līdz +6, +7 grādiem. Uz kabaču un gurķu ražu vairāk varam necerēt. Tāpat ir jāsāk novākt ķirbjus, jo augšana tāpat ir apstājusies un jebkurā brīdī var būt pirmās salnas. Šobrīd vajadzētu sākt vākt kartupeļus, bet, lai ziemai tos kvalitatīvi uzglabātu, trīs dienas pirms novākšanas nedrīkst būt lietus. Burkāni un kāposti vēl var atrasties uz lauka, bet arī ar nosacījumu, ja nesāk no mitruma bojāties. Kopumā šis gads ir skarbs un pēdējo dienu laikapstākļi liecina, ka ne tikai pret lauksaimniekiem Latgalē un Vidzemē, bet arī Kurzemē un Zemgalē."