Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Jēkabpils pašvaldība nelikumīgi uzbūvējusi slidotavu sprādzienbīstamā vietā

© F64

Jēkabpilī pēc pašvaldības pasūtījuma pagājušajā ziemā nelikumīgi - bez projekta un nepieciešamajiem saskaņojumiem - virs augstspiediena gāzes vada uzbūvēta slidotava, svētdien ziņoja TV3 raidījums “Nekā personīga”.

To pamanīja AS “Latvijas gāze” darbinieki, kas par būvdarbiem nebija brīdināti. Gāzes vada tuvumā nekāda būvniecība nav pieļaujama, norāda raidījums.

“Nekā personīgi" secina, ka būvniecība nebūtu bijusi iespējama, ja slidotavai būtu bijis projekts, jo tad būtu jāprasa saskaņojums “Latvijas gāzei” un būvvaldei.

Laukuma būvētāja, pašvaldības uzņēmuma “Jēkabpils pakalpojumi” vadība taisnojas, ka tā nemaz nebija būvniecība, tikai teritorijas uzturēšana - uz grantēta laukuma uzklāts asfalts.

Slidotavas pasūtītājs ir pašvaldības Pilsētsaimniecības departaments. Tā vadītājs Raits Sirmovičs vaino steigu, jo bijis pilsētas vadības uzdevums slidotavu ierīkot pagājušajā ziemā. "Redz pie kā noved steiga. Tuvojās ziema un bija politiskās vadības uzdevums ierīkot stadionu. Tajā vietā agrāk bija automašīnu grantēts stāvlaukums. Nu darbs tika darīts un konstatēts pēc tam, kad darbs padarīts, ka tur gāzes vads. Tā tur sanāca," skaidroja Sirmovičs.

Pilsētsaimniecības departaments ir pakļautas domes izpilddirektoram Guntaram Gogulim, kurš skaidro, ka uzdevums no domes politiskās vadības pa taisno aizceļojis uz Pilsētsaimniecības departamentu, tāpēc viņš nav sekojis līdzi tā izpildes gaitai.

Toreizējais Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs noliedz, ka steiga bijusi saistīta ar pašvaldību vēlēšanām, kas notika šī gada jūnijā.

Vietējā būvvalde nelikumīgo būvniecību konstatēja vien tad, kad darbi jau bija pabeigti. Lai gan likums aizliedz izmantot ekspluatācijā nenodotas būves, slidot nelikumīgi uzbūvētajā laukumā tā iedzīvotājiem neliedza. "Latvijas gāze" pārstāvji mierina, ka bīstamais brīdis ir aiz muguras. Lielākais avārijas risks ir celtniecības laikā, kad rokot tranšejas vai pamatus stabiem, var skart gāzes vadu.

"Es gribētu teikt, ka situācija kā tāda, ka uz gāzes vada tiek uzbūvētā kāda ēka vai būve, nav unikāla. Katru gadu "Latvijas gāze" aptuveni 100 gadījumus konstatē - gan garāžas, gan žogus, arī šāds unikāls gadījums ar ledus laukumu. Bet varbūt tas situācijas interesantums, varbūt nedaudz pat komiskums slēpjas apstāklī, ka to ir izdarījusi iestāde, kuras uzdevums ir izvērtēt likumību. Proti, būvvalde izvērtē, bet dome ir uzbūvējusi," norāda "Latvijas gāzes" Juridiskā departamenta vadītāja vietnieks Māris Onževs.

Kā skaidro "Nekā personīga", pašvaldībai bija trīs iespējas, kā nelikumīgo būvi legalizēt. Viens variants ir laukumu nojaukt, otrs - pārbūvēt tā, lai tas neskar gāzes vadu. Izvēlēts trešais variants - pārcelt gāzes vadu. Projekts jau ir saskaņots, taču pašvaldība līdz šim nav atradusi vismaz 15 000-20 000 eiro, lai samaksātu par darbu.

Pēc raidījuma intereses Jēkabpils pašvaldībā esot sākusies rosība - izpilddirektors uzdevis auditoriem noskaidrot, kāds būtu bijis pareizais dokumentu aprites ceļš, lai slidotavu uzbūvētu likumīgi un kāda kuram atbildība.