Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Steidzoties novākt graudu ražu, aizkavējusies arī kartupeļu noņemšana no lauka

© F64

Kartupeļu ražu masveidā joprojām nevāc, un, visticamāk, ražas masveida novākšana novēlosies līdz pat septembra vidum, kas ir divas nedēļas vēlāk nekā parasti, informē Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle

Viņa teica, lai gan ir septembris, kartupeļu ražas masveida novākšana nav sākusies, kas ir neierasti septembra pirmajai nedēļai. "Sēklas kartupeļi tiek novākti, bet pārstrādes vai pārtikas kartupeļu masveida novākšana nav sākusies. Tas nav īsti labi, jo mēs nezinām, kāds laiks būs vēlāk," sacīja Kraukle. Rokot kartupeļus gaisa temperatūrā, kas zemāka par desmit grādiem, tie tiek traumēti un sliktāk uzglabājas.

Viņa paskaidroja, ka šogad kartupeļu masveida ražas novākšana ir novēlojusies nenovāktās graudu ražas dēļ. "Cilvēki gaida, kad varēs kult graudus - tos steidz novākt pirmos. Ir tik liels mitrums, ka graudus nevar kult un kaltēt, līdz ar to kartupeļi paliek vēlākam laikam," teica Kraukle.

Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja piebilda, ka pagaidām ražas novākšanas aizkavēšanās neietekmē kartupeļu kvalitāti, izņemot reģionus, piemēram, Latgalē, kur kartupeļi ilgstoši mirka ūdenī. "Tur [plūdu skartajos laukos], viennozīmīgi, kartupeļu audzētājiem būs ļoti zaudējumi," viņa sacīja.

Viņa prognozēja, ka kartupeļu ražas novākšana varētu sākties tikai nākamās nedēļas beigās jeb septembra vidū, kas ir divas reizes vēlāk nekā citus gadus. Par gaidāmo ražas apmēru vēl esot pāragri spriest.

Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Arī kartupeļu cenas šogad ir pāragri prognozēt, teica Kraukle. "Pārtikas kartupeļu cenas ietekmē ievestie kartupeļi, respektīvi, cenas Polijā. Tomēr, ja kopumā valstī tiks izaudzēts mazāk kartupeļu, būtu loģiski domāt, ka cenas kāps. Vasarā cenas gan bija salīdzinoši zemas," teica Kraukle.

Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības mērķis ir apvienot kartupeļu audzētājus un pārstrādātājus, lai koordinētu biedrības biedru savstarpējo darbību kopīgu interešu aizstāvēšanai, veicinātu sadarbību, tirgus attīstību un iekšējā tirgus aizsardzību, kā arī, lai pārstāvētu savu biedru intereses attiecībās ar valsts varas, pārvaldes un citām institūcijām Latvijā un ārzemēs, kuru darbība ietekmē biedrības biedru intereses.