Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Latvijā plosās vējš; sinoptiķi brīdina par laika apstākļiem šodien

© F64

Ceturtdien Latgalē, kā arī Vidzemes un Sēlijas austrumu daļā turpināsies lietavas, visvairāk līs Latvijas galējos austrumu novados, kur trešdienas un ceturtdienas kopējais nokrišņu daudzums var sasniegt 80-100 milimetru, brīdina sinoptiķi.

Ceturtdienas rītā valstī pūš brāzmains ziemeļu, ziemeļrietumu vējš, lielākās brāzmas - 19 metru sekundē (m/s) - reģistrētas Rīgas ziemeļos. Austrumlatvijā turpinās pamatīgas lietavas, liecina meteoroloģiskā informācija.

Līst Latgalē, Sēlijā un daudzviet Vidzemē, plašā teritorijā līst intensīvi. Kopš lietus sākuma trešdien nokrišņu daudzums Rēzeknē jau pārsniedzis 60 milimetru.

Debesis apmākušās, mazāk mākoņu Kurzemē. Gaisa temperatūra +11..+16 grādu.

Vējš brāzmās pūš līdz 11-15 m/s, lēnāks vējš saglabājas Kurzemes vidienē, bet stiprāk tas pūš vietām piekrastē.

Rīgā ziemeļu, ziemeļrietumu vēja ātrums brāzmās sasniedzis 15-19 m/s, tostarp 18 m/s pilsētas centrā. Debesis sedz mākoņi, gaisa temperatūra +15..+16 grādu.

Maksimālā gaisa temperatūra trešdien Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu tīklā bija no +13,4 grādiem Alūksnē līdz +19,4 grādiem Ainažos.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 23.augustā bija +38 grādi Portugālē un Kiprā, kā arī +41 grāds Spānijā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz ceturtdienu -3 grādi kalnos Slovākijā.

Emīls Desjatņikovs, F64 Photo Agency

Valsts austrumos gaidāms straujš ūdens līmeņa kāpums upēs un citās ūdenstilpēs, iespējama to pārplūšana. Lauku ceļi vietām nebūs izbraucami.

Latvijas rietumu un centrālajos novados nav gaidāmi nokrišņi, mākoņu kļūs mazāk.

Ziemeļrietumu vēja ātrums brāzmās daudzviet sasniegs 15-20 metru sekundē, lielākais vējš būs valsts centrālajā daļā, it īpaši galvaspilsētā un tās apkaimē.

Gaiss iesils līdz +16..+19 grādiem, bet zem biezās mākoņu segas valsts austrumos - līdz +12..+15 grādiem.

Rīgā gaidāma sausa un stipri vējaina diena, caur mākoņiem parādīsies saule. Ziemeļrietumu vējš brāzmās pūtīs līdz 20 metriem sekundē, gaisa temperatūra pakāpsies līdz +17..+18 grādiem.

Laikapstākļus nosaka spēcīgs ciklons, tā centrs atrodas pie Latvijas austrumu robežas. Atmosfēras spiediens no 747 dzīvsudraba staba milimetriem Ludzas pusē līdz 759 milimetriem Kurzemes rietumu piekrastē (jūras līmenī).

Nepilnas diennakts laikā lietus daudzums Rēzeknes novērojumu stacijā pārsniedzis visa mēneša normu - 70 milimetru jeb 70 litru kvadrātmetrā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Lietavas beigsies tikai ceturtdienas vakarā, līdz ar to kopējais nokrišņu daudzums var pārsniegt pat 100 milimetru.

Ļoti stiprs lietus turpinās arī citviet Latgalē, kā arī Sēlijā un Vidzemes austrumos. Kopš trešdienas nokrišņu daudzums plašā teritorijā pārsniedzis 30-40 milimetru.

Vairākās upēs strauji ceļas ūdens līmenis. Iespējami plūdi un neizbraucami ceļi.

Pamatīgas lietavas Austrumlatviju skāra arī 19.-21.augustā, lielākais nokrišņu daudzums novērojumu stacijās bija 54 milimetri Gulbenē un Skrīveros, kā arī 73 milimetri Alūksnē.

Kā ziņots, ceturtdien Latgalē, kā arī Vidzemes un Sēlijas austrumu daļā turpināsies lietavas, visvairāk līs Latvijas galējos austrumu novados, brīdina sinoptiķi.

Latvijas rietumu un centrālajos novados nav gaidāmi nokrišņi, mākoņu kļūs mazāk.