Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ventspils Pilsētas svētku pasākumus apmeklējuši vairāk nekā 130 000 cilvēku

© Aivars Ķesteris/F64 Photo Agency

No 4. līdz 6.augustam Ventspils pilsēta atzīmēja 727. dzimšanas dienu. Svētku organizētāji informē, ka šajās dienās pasākumus un dažādas aktivitātes apmeklējuši vairāk nekā 130 000 cilvēku.

Trīs dienu garumā kopumā norisinājās 67 pasākumi, apmeklētājus priecējot ar daudzveidīgām kultūras, mākslas un sporta norisēm, spilgtiem muzikāliem notikumiem un aizraujošām izklaidēm.

Kā ik gadu Ventspils Pilsētas svētku atklāšanas pasākuma laikā pilsētas Rātslaukumā notika Ventspils pilsētas domes Lielās Balvas un Balvu pasniegšanas ceremonija.

Svētku gājienā, kas jau tradicionāli ir viens no iecienītākajiem svētku pasākumiem, šogad piedalījās 104 dažādas iestādes, uzņēmumi, biedrības, draugu un domubiedru kopas, kopskaitā - ap 3200 dalībnieku. Gājiena dalībniekus vairākās nominācijās vērtēja žūrija.

Sestdien, 5.augustā, viskuplākais skaits ļaužu pulcējās centrālajā norises vietā - Ostas ielas promenādē, lai apskatītu kopumā 34 Starptautiskā ziedu paklāju festivāla darbus, baudītu muzikālus priekšnesumus, iesaistītos radošās aktivitātēs, vērotu spēkavīru cīņas un iepirktos svētku tirdziņā. Šogad Ziedu paklāju festivāla uzvarētāja godu ieguva apvienotās komandas floristes no Carnikavas un Salaspils ar ziedu paklāju "Saldā bērnība".

Vakara programmā ventspilniekus un pilsētas viesus priecēja Borisa Rezņika jubilejas koncerts un Laimas Vaikules koncertprogramma kopā ar dziedātāju Jāni Stībeli, Ventspils Kameroķestri un Ventspils bigbendu. Noslēdzot muzikālo daļu, uzrunu teica Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, bet svētku kulminācijā klātesošos priecēja krāšņa svētku uguņošana.

Pēc svētku vakara programmas Ostas ielas promenādē svinības turpinājās Reņķa dārzā, kur nakts dejas spēlēja Lauris Reiniks un MC Orķestris, Roberto Meloni ar grupu, Ralfs Eilands ar grupu, kā arī DJ Japānis.

Īpaša svētku programma bija sagatavota arī Ventspils muzejos. Amatu māja atzīmēja 10 gadu jubileju, aicinot apmeklētājus uz eksperimentālajām darbnīcām 10 amatos, Livonijas ordeņa pilī notika zeltera degustācijas ar mūziku, teātri, dančiem un spēlēm, savukārt Piejūras brīvdabas muzejā - Seno amatu diena, kur savas prasmes demonstrēja amatnieki, bet apmeklētāji varēja iegādāties meistaru rokām darinātas lietas. Kopumā šajās dienās muzejus apmeklējuši un ar Mazbānīti vizinājušies vairāk nekā 16,1 tūkstotis apmeklētāju.

Aktivitātes gan lieliem, gan maziem svētku dienās piedāvāja četras Ventspils bibliotēkas - prieku radīja gan pianista Reiņa Zariņa solokoncerts Pārventas bibliotēkā, gan Grāmatu svētki Rātslaukumā, dažādas bērnu programmas, koncerti un izstādes.

Savukārt Rātslaukumā Ventspils Digitālais centrs piedāvāja iespēju iepazīt dažādas mūsdienu tehnoloģijas, aplūkot robotu izstādi, piedalīties digitālo inženieru laboratorijā, kā arī izgatavot pašiem savu Ventspils pilsētas svētku dāvanu.

Svētku laikā ventspilnieki un pilsētas viesi ne vien apmeklēja svētku pasākumus, bet baudīja arī pilsētas sniegtās aktīvās atpūtas iespējas. Piedzīvojumu parku kopumā, tai skaitā Kantrī pasākumu, Ūdens piedzīvojumu parku un Pludmales akvaparku apmeklējuši gandrīz 15,5 tūkstoši apmeklētāju.

Daudzi tūkstoši svētku dalībnieku izmantojuši iespēju svētku laikā doties ekskursijā ar kuģīti “Hercogs Jēkabs” un vērot svētku norises Ostas ielas promenādē no Ventas puses, apmeklēt Ventspils Jaunrades nama planetāriju un observatoriju, kā arī baudīt pārējās pilsētas sniegtās atpūtas iespējas.

Jāatzīmē, ka svētkos atzinīgi tika novērtēta iespēja nopelnīt, saņemt un pilsētas objektos izmantot Ventspils valūtu - ventus. Šogad tika izsniegti 305 tūkstoši venti.