Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Šodien sākas starptautiskās militārās mācības ''Baltic Bikini''

Ārvalstu karavīri piedalās militārās mācībās Latvijā © SCANPIX

No šodienas līdz 28.jūlijam Liepājā norisināsies starptautiskās militārās mācības "Baltic Bikini 2017", informē Aizsardzības ministrijas pārstāve kapteine Sandra Brāle.

Šajās mācībās piedalīsies vairāk nekā 100 Baltijas valstu un ASV karavīru, sadarbībā ar Valsts robežsardzi (VR) un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD) apgūstot izdzīvošanas iemaņas, kas nepieciešamas pēc gaisa kuģa avārijas ūdenī.

Mācībās atbalstu sniegs arī divi Latvijas Gaisa spēku helikopteri "Mi-17" un Jūras spēku mīnu kuģis M-08 "Rūsiņš", ūdenslīdēju komanda, kā arī Krasta apsardzes dienesta Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs. Tas pēc avārijas signāla saņemšanas koordinēs iesaistīto vienību darbu cietušo glābšanai un nogādāšanai krastā.

Starptautisko militāro mācību mērķis ir trenēt gaisa kuģu apkalpes rīcību pēc gaisa kuģa piespiedu nosēšanās ūdenī, pilnveidojot mācībās iesaistīto vienību resursu savietojamību, kā arī veicināt sadarbību ar NMPD un VR.

Militāro mācību uzdevums ir trenēt apkalpi pamest ūdenī avarējušu gaisa kuģi un izmantot pieejamo glābšanas aprīkojumu, lai noturētos virs ūdens vismaz vienu stundu - laiku, kurā iespējama meklēšanas un glābšanas helikoptera ierašanās avārijas vietā.

Starptautiskās militārās mācības "Baltic Bikini 2017" norisināsies gan Jūras spēku mācību centrā, gan Baltijas jūrā pie Liepājas. Šīs ir gadskārtējas mācības, kuras kopš 2004.gada rotācijas kārtībā notiek kādā no Baltijas valstīm un kurās piedalās gaisa kuģu apkalpes locekļi - piloti, bortmehāniķi, kā arī glābšanas komandas. No 1999.gada līdz 2003.gadam tās notika Dānijā Baltijas valstu un Dānijas bruņoto spēku sadarbības programmas ietvaros.