Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Dāvana Latvijas simtgadei: Pār Daugavu plīvo milzu Latvijas karogs

© facebook.com/ Latvijas karogs

Trešdien, 5.jūlijā, uz AB dambja Rīgā uzstādīts 60 metru augstais monumentālais Latvijas karoga masts. Gan pilsētas viesi, gan iedzīvotāji neslēpj prieku par šādu dāvanu Latvijas simtgadē.

Šī gada aprīlī portāls nra.lv informēja, ka plānojot būvniecības projektēšanas darbu uzsākšanu, uz AB dambja tika veikti inženierģeoloģiskie izpētes darbi, veicot speciālus urbumus, lai pārliecinātos par grunts drošību.

facebook.com/ Latvijas karogs

Uzņēmuma “Fabrum”, projekta ģenerāluzņēmējs, būvdarbu vadītājs Alvis Krauklis jau toreiz norādīja, ka karoga masts tiks balstīts uz septiņiem uzbērumā ieurbtiem pāļiem 23 metru dziļumā, un šos darbus veica SIA “ARS Būve".

Karoga masta piegādi un tā uzstādīšanu, kā arī inženierkomunikācijas darbus, nodrošinot objektu apgaismošanu, realizēja uzņēmums “RECK”.Projekta vizualizāciju un tehniskā projekta izstrādi veicis SIA “Projektēšanas birojs ARHIS” arhitekta Andra Kronberga virsvadībā. Projekts tiek realizēts par privātiem līdzekļiem

facebook.com/ Latvijas karogs

Monumentālus valsts karogus plānots izvietot arī Latvijas novados, aicinot projektā iesaistīties pašvaldības. Monumentālie karogi jau uzbūvēti Smiltenē, Ogrē un Valkā, savukārt to uzstādīšana vēl tiek plānota Siguldā, Alūksnē, Limbažos, Liepājā un Valmierā. Novados karoga mastu izbūve tiek realizēta gan par ziedotāju, gan pašvaldību līdzekļiem. Savukārt projekta realizēšana valsts galvaspilsētā tiek īstenota, pateicoties privātiem ziedojumiem, nepiesaistot valsts un pašvaldības līdzekļus.

facebook.com/ Latvijas karogs

Vērīgākie aculiecinieki noteikti pamanīja, ka neilgi pēc masta uzstādīšanas tajā vakar plīvoja arī lielizmēra Latvijas karogs. Tiem, kuri sociālajā tīklā facebook norādījuši, ka mastā uzvilktais karogs neatbilst Latvijas karoga proporcijām, projekta realizētāji norādījuši, ka šis karogs ir testa variants un līdz objekta pilnīgai nodošanai ekspluatācijai tiek pārbaudītas visas detaļas: karoga proporcijas, karoga uzlaišanas mehānismu, karoga ekspluatāciju dažādos laikapstākļos utml.Darbi turpinās un satraukumam nav pamata.

nra.lv

Projekta realizētāji arī uzsver, ka šobrīd vairāk tiek domāts par slodžu testu. . Konkrētais karogs tiks noteikti mainīts un karoga mastā plīvos karogs ar pareizām proporcijām. Vakar tika samontēts masts, ņemot vērā, ka karogs ir ļoti smags, bija nepieciešams slodzes tests un esošais karogs bija jāuzvelk mastā. Savukārt ražotājam lūgts izgatavot jaunu Latvijas karogu ar pareizām proporcijām.

Ceturtdien portāls nra.lv novēroja, ka veicot testus, mastā uzvilktais karogs uz brīdi noņemts.

Tikmēr cilvēki sociālajos tīklos norāda, ka šis ir viens no skaistākajiem projektiem, kas pēdējo gadu laikā realizēts Latvijā. Arī projekta "Latvijas karogs" valdes priekšsēdētājs Rihards Kols uzsver, ka karoga masta uzstādīšana bijis viens no nozīmīgākajiem un arī emocionālākajiem brīžiem visai projekta komandai.