Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Laika zīmju vērotājs prognozē laiku jūlijā

© SCANPIX

Laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs, kurš allaž prognozē, kāds laiks gaidāms tuvākajos mēnešos, dalījies ar savām prognozēm par iespējamiem laikapstākļiem jūlijā.

Jūlijs ir siena un liepzieda mēnesis. Liepu mēnesis ir vasaras sakne. Ja jūlija sākumā ziedu laiks, tad siena mēneša beigās jau ražas laiks. Jūlijs ir siltākais un nokrišņiem bagātākais vasaras mēnesis. Ticējums saka, ja silts jūlijs un vēss augusts - būs auksta ziema.

"Ticējums saka, kāds janvāris, tāds jūlijs. Ja janvāris sauss un auksts, tad jūlijs sauss un karsts. Ja puteņains un dziļš - tad vasara slapja. 2017. gada janvāris iegūlās atmiņā ar trūcīgu sniega segu un nelielu līdz mērenu salu. Tas norāda, ka arī Siena mēnesis varētu būt ar mēreniem nokrišņiem un jūlijam parastu siltumu. Uz viduvēju jūliju gan temperatūru, gan nokrišņu ziņā norādīja arī laika apstākļi nozīmīgajās 23., 27. un 28. maija dienās," savā blogā informē laika zīmju vērotājs.

SCANPIX

Ņemot vērā iepriekšminēto un to, ka pagājušā ziema kopumā bija maiga, Liepu mēnesis jūlijs rādās būt tuvu normai un iespējams, tuvāk jūrai vēsāks kā parasti. Nokrišņu sadalījums nevienmērīgs, bet kopumā drusciņ vairāk par vidējo.

Mēneša pirmajā pusē laika apstākļi mainīgi. Vējains. Nokrišņi pārsvarā īslaicīgi, bet nereti ar stiprām lietusgāzēm. Mēreni silts. Dienu, kad temperatūra sasniegs plus 30 un vairāk, varētu arī nebūt. Siltākas un saulainākas dienas iespējamas laikā ap Vecajiem Pēteriem (12. jūlijs). Valdošie vēji pavasarim iestājoties un tāpat arī aprīlī norādīja uz to, ka vasarā bieži pūtīs rietumu, ziemeļrietumu vēji. Līdz ar to jūlija vidū laiks nepastāvīgs, vējains, bieži īslaicīgs lietus, vidēji silts. Jūlija otrajā pusē laika apstākļi uzlabosies un laikā ap Jēkabiem (25. jūlijs) iespējamas arī dažas karstas dienas, kad temperatūra var sasniegt plus 30 un vairāk grādus. Vēlāk, mēneša beigās, nokrišņi īslaicīgi, bet reizēm stipri. Dažviet arī pērkona negaisi. Temperatūras plus 20, plus 25 grādu robežās.

Šogad Liepu mēnesis varētu apbēdināt lauksaimniekus, jo laika apstākļi bieži būs tādi, ka sienu vairāk pūdēs nekā žāvēs. Toties iepriecinās sēņotājus, jo mitrais un siltais jūlijs būs labvēlīgs sēnēm.