Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Miera skrējiena posms Latvijā šodien vedīs pa Latgali

© Publicitātes foto

Šogad ir Pasaules miera skrējiena 30 gadu jubilejas gads un par godu šim notikumam visā pasaulē tiek organizēti daudzi starptautiska un lokāla mēroga pasākumi, tostarp divi Eiropas mēroga skrējieni - austrumeiropas atzars un rietumeiropas atzars.

Rietumeiropas atzara starts bija šī gada 26. aprīlī Īrijas pilsētā Galvejā. Austrumeiropas atzars startēja 9. jūnijā Maskavā. Abi atzari finišēs šī gada 7. jūlijā Minskā. Latvija ir iekļauta austrumeiropas Miera skrējiena atzarā, kura maršruts ir Krievija - Latvija - Baltkrievija.

Šodien, 29. jūnijā, pulksten 10.00 Miera skrējiena starptautiskā komanda ieskries Latvijā caur Grebņovas robežkontroles punktu. Šī gada skrējiena maršruts Latvijā būs šāds: Kārsava - Ludza - Rēzekne - Malta - Aglona - Kombuļi - Krāslava - Patarnieki. Skrējiena starptautiskā komanda atstās Latviju 1. jūlija rītā, lai tālāk dotos uz Baltkrieviju.

Miera skrējiens ir pasaulē lielākais stafetes veida skrējiens, kurā stafetes veidā tiek nodota lāpa, kuras liesma simbolizē visas cilvēces kopīgo tiekšanos pēc miera un harmonijas. Miera skrējiena filosofija ir ļoti vienkārša "Miers sākas ar mani!". Skrējiena izveidotājs - filosofs, atlēts, mūziķis un UNESCO miera prēmijas laureāts Šri Činmojs (1931-2007) ticēja, ka sports ir spēcīgs instruments miera un harmonijas veicināšanā.

Skrējiena pastāvēšanas laikā to ir atbalstījuši daudzi, kā pasaulē, tā Latvijā plaši pazīstami cilvēki, tostarp vairāki Latvijas Republikas prezidenti: Vaira Vīķe Freiberga, Valdis Zatlers, Andris Bērziņš un Raimonds Vējonis.