Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Uzņēmums "Prima M" atteicies attīrīt ugunsgrēka teritoriju Jūrmalā [papildināts]

© Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests

Naudas trūkuma dēļ ''Prima M'' tomēr atteikusies attīrīt teritoriju Jūrmalā, kurā izcēlās plašais plastmasas atkritumu ugunsgrēks, sacīja Valsts Vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča.

Viņa atklāja, ka uzņēmums VVD turpmākās rīcības plāna vietā ir iesūtījis vēstuli, kurā skaidro, ka tam pieprasīto teritorijas attīrīšanas rīcības plānu neiesniegs. "Prima M" skaidro, ka tam neesot nepieciešamu finanšu līdzekļu šāda plāna īstenošanai. Uzņēmuma pārstāvji vēstulē arī pauž nostāju, ka teritorijā ir atradušās izejvielas, nevis atkritumi.

Bukleviča uzsvēra, ka atbilstoši Vides aizsardzības likumā noteiktajam, VVD uzsāks darbu pie preventīvo un neatliekamo pasākumu organizēšanas Jūrmalā, Ventspils šosejā 47.

Uzņēmuma valdes locekle Lūcija Uzkliņģe apstiprināja šādu informāciju. "Mēs esam finansiālās grūtībās, mūsu peļņas avots ir nodedzis," viņa norādīja. Taujāta par teritorijas attīrīšanas izmaksām, Uzkliņģe sacīja, ka tās varētu sasniegt ap 500 000 eiro.

Viņa arī pauda, ka teritorijā tika uzglabāti sašķiroti polimēri, nevis atkritumi. "Es arī nezinu no kurienes 23 000 tonnas. Aprīlī, kad pie mums ieradās dienesta inspekcija, teritorijā bija 3000 tonnas polimēru," uzskata Uzkliņģe.

Iepriekš tika vēstīts, ka uzņēmums šodien parakstīja VVD inspektoru pārbaudes aktu, apņemoties izpildīt tam uzdotos VVD uzdevumus. Tajos ietilpst atkritumu un bīstamo atkritumu izvešana līdz 1.augustam, grunts un gruntsūdeņu izpēte, nosakot kopējo slāpekli, furānus, dioksīnus, ķīmiskā skābekļa patēriņu, niķeli, svinu, varu, kobaltu, cinku un kadmiju, kā arī teritorijas apsardzes nodrošināšana.

f64

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards šorīt LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja, ka 60% atkritumu nelegālajā izgāztuvē nav sadeguši, un uzņēmumam "Prima M" līdz darba dienas beigām ir jāiesniedz savs turpmākās rīcības plāns teritorijas attīrīšanai.

"Ja viņš to šodien neizdara, tad to darīs VVD, piesaistot kompānijas, kurām ir pieredze un nepieciešamās atļaujas. Vide tiks sakopta līdz pašiem pamatiem, lai piesārņojumam nebūtu iespēja izplatīties tālāk," pauda Gerhards, piebilstot, ka dabu uzsākšana ir pāris dienu jautājums.

Kā ziņots, svētdienas, 18.jūnija, pēcpusdienā Jūrmalā, Slokas apkaimē, izcēlās ugunsgrēks kādā teritorijā, kur bez VVD atļaujas tika glabāts liels daudzums plastmasas atkritumu. Tie dega 12 000 kvadrātmetru jeb 1,2 hektāru platībā. Ugunsgrēkam tika noteikta paaugstināta bīstamība.

Ugunsgrēka izcelšanās iemesli tiks skaidroti izmeklēšanā. Valsts policija par notikušo sākusi kriminālprocesu.

Degušajā teritorijā saimnieko SIA "Prima M". VVD iepriekš skaidroja, ka izgāztuvē bija uzkrātas aptuveni 23 tonnas atkritumu. Dienesta darbinieki norādīja, ka uzņēmums ''Prima M'' nebija saņēmis atbilstošas atļaujas darbību veikšanai ar atkritumiem un, līdz ar to, darbojās nelegāli. Tāpat dienestā jau iepriekš ir saņemtas sūdzības no vietējiem iedzīvotājiem par smakām, kukaiņiem un žurkām. VVD bija izdevusi rīkojumu izvest nelikumīgi glabātos atkritumus no teritorijas līdz 1.jūnijam, bet uzņēmējs šo lēmumu pārsūdzēja. Neraugoties uz šīm darbībām centrālā struktūrvienība atstāja lēmumu negrozītu un atkritumi bija jāizved līdz 24.jūnijam.