Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Līgas un Jāņi - kādi viņi ir pie auto stūres?

© Lauris Aizupietis/ F64 Photo Agency

Pēc Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) apkopotās informācijas Jāņi ceļu satiksmē ir apmēram sešas reizes vairāk nekā Līgas. Jānis ir vispopulārākais šofera vārds, jo 31 302 Jāņiem ir kāda no CSDD izsniegtajām vadītāju apliecībām, vienlaikus pa Latvijas ceļiem brauc arī 5436 Līgas.

Visbiežāk Jāni “var sastapt" pie kāda vieglā auto stūres, jo 25 216 Jāņiem ir B kategorijas vadītāja apliecības. Jāņiem patīk vadīt arī motociklus (A kategorija) - 8648 braucēji, bet uz pusi mazāk (4309) ir kravas auto piekritēji (C kategorija). Savukārt 18 Jāņi pārvalda arī tramvaju un trolejbusu vadības sistēmas.

Arī daiļā dzimuma pārstāves - Līgas cenšas neatpalikt. 5417 Līgām ir izsniegta B kategorijas vadītāja apliecība, 70 skaistā vārda īpašnieces brauc ar motocikliem un 64 prot vadīt pat kravas auto. Savukārt pie tramvaja un trolejbusa vadības grožiem sastapsiet 6 Līgas.

Lauris Aizupietis/ F64 Photo Agency

Papētot, kādi transportlīdzekļi pieder Jāņiem un Līgām, paveras līdzīga aina. Gandrīz katram šoferim - Jānim pieder savs vieglais transportlīdzeklis (kopā gandrīz 29 tūkst.), bet Līgām ir tikai 3265 vieglie auto. 1394 Jāņu īpašumā ir motocikls, savukārt 42 motocikli stāv Līgu garāžās.

Līgas, kā jau dāmas, izrādījušās apzinīgākas par kungiem. Līgas ir sakrājušas tikai 1110 pārkāpumu uzskaites punktus, savukārt Jāņu īpašumā ir 20 reizes vairāk - 20 898 punkti. Deviņi Jāņi ir sakrājuši maksimālos soda punktus, kas nozīmē, ka viņiem kāds laiciņš būs jāiztiek bez dzelzs rumaka vadīšanas. Līgām šādu liegumu šobrīd nav.

Diemžēl arī Jāņi vairāk dzer un brauc. 1376 Jāņi šobrīd nedrīkst sēsties pie auto stūres un tikai 18 Līgām ir šāds aizliegums par auto vadīšanu reibumā.

CSDD brīdina, lai arī Jāņi un Līgas ir vasaras saulgriežu galvenie "varoņi", viņiem netiks dotas atlaides policijas reidu laikā, pārbaudot, vai transportlīdzekļu vadītāji nebrauc iereibuši. CSDD kopā ar sadarbības partneriem šogad īsteno kampaņu pret braukšanu dzērumā "Dusmīgs, toties dzīvs!".