Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Izsludina atkārtotas vēlēšanas Ķekavas novada iecirknī

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien nolēma izsludināt atkārtotu balsošanu Ķekavas novada 785.iecirknī.

Lēmums par jaunu vēlēšanu izsludināšanu tika pieņemts, jo balsošanas kastē tika atrasts par sešām derīgām vēlēšanu aploksnēm vairāk, nekā iecirknī nobalsojušo iedzīvotāju, un šīs sešas balsis ir pietiekamas, lai ietekmētu rezultātus, žurnālistiem skaidroja CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Cimdars kā vienu no situācijas iespējamajiem skaidrojumiem minēja to, ka par sešiem nobalsojušiem cilvēkiem nav veikta atzīme vēlētāju sarakstā, jo kopējais izsniegto vēlēšanu aplokšņu skaits, rēķinot arī iepriekšējās balsošanas laikā izsniegtās aploksnes, sakrīt ar vēlēšanu kastēs atrasto aplokšņu skaitu.

Savukārt Ķekavas novada vēlēšanu komisijas pārstāvji CVK sēdē pieļāva, ka neatbilstības varētu būt radušās, jo iepriekšējās balsošanas laikā 11 cilvēki esot aizgājuši prom no iecirkņa ar saņemtajām aploksnēm, neizmantojot iespēju nobalsot. Tāpēc neesot izslēgts, ka vēlēšanu dienā varēja tikt izmantotas kādas no šīm aploksnēm.

Ķekavas novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Aija Videniece norādīja, ka situāciju, kad vēlētājs iepriekšējās balsošanas laikā aiziet prom no iecirkņa nenobalsojis un ar apzīmogotu aploksni, bet pēc tam vēlēšanu dienā balsošanas kastē atklājas sešas liekas aploksnes, varētu dēvēt par sava veida balsu pirkšanu.

Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Ķekavas novada vēlēšanu komisijas pārstāves šodien komisijas sēdē izteica ierosinājumu, kādā veidā varētu mēģināt izvairīties no šādu situāciju atkārtošanās - turpmāk katrā no iepriekšējo vēlēšanu dienām un vēlēšanu dienā izmantot konkrētajai dienai speciāli atzīmētas aploksnes.

Iecirkņa vēlēšanu komisija vēlēšanu naktī informēja CVK par šādu situāciju, ka kastē ir atrasts par sešām aploksnēm vairāk nekā vēlētāju sarakstos. Tika nolemts veikt vēlēšanu rezultātu pārskaitīšanu ar cerību, ka šīs sešas balsis nemainīs vēlēšanu rezultātus. Tomēr secināts, ka šo balsu dēļ var mainīties gan sarakstu iegūto vietu skaits, gan ievēlētie kandidāti, tāpēc nepieciešams rīkot atkārtotu balsošanu, skaidroja Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs. Viņš iecirkņa komisijas rīcību šajā situācijā novērtēja kā profesionālu.

Ķekavas iecirknī izsludināta atkārtota balsošana, jo atšķirībā no atkārtotām vēlēšanām, izsludinātajā atkārtotajā balsošanā izvēli varēs izdarīt par tiem pašiem iepriekš pieteiktajiem kandidātiem, norādīja Cimdars. Balsot varēs tie vēlētāji, kas iepriekš ir reģistrēti kā šī iecirkņa vēlētāji un vēlēšanu dienā būs balsstiesīgi, tas nozīmē, ka uz vēlēšanām būs iespējams aiziet arī tiem cilvēkiem, kuri 3.jūnijā konkrētajā iecirknī to neizdarīja.

Atkārtotā balsošana būs jāorganizē par pašvaldības līdzekļiem. Jaunā dome varēs sanākt likumā noteiktajā kārtībā pēc atkārtotās balsošanas, tāpēc līdz tam laikam pagarināsies pašreizējās domes pilnvaras. Ķekavas 785.vēlēšanu iecirknī notiks arī iepriekšējā balsošana un iecirkņa vēlētāji tiks informēti par gaidāmo balsošanu.

Lūgumu atcelt vēlēšanas šajā iecirknī bija izteikusi nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) deputāta kandidāte Ieva Arnte.

Arnte informēja, ka Ķekavas novadā VL-TB/LNNK sarakstam pietrūka piecas vēlētāju balsis, lai pārvarētu 5% barjeru. "No vienas puses mēs esam gatavi pieņemt šo zaudējumi, bet manā rīcībā ir informāciju, ka 785.iecirknī pie balsu skaitīšanas esot atrasti par sešiem biļeteniem vairāk nekā bijuši paraksti," pauda Arnte.

Viņa sacīja, ka varbūt biļeteni ir piebērti, bet varbūt vēlēšanu komisijas locekļi ir aizmirsuši iedot parakstīties. Arnte norādīja, ka jebkurā gadījumā Ķekavas vēlēšanu komisija savu darbu nav darījusi pienācīgi.

"Ja viss būtu korekti, iespējams mums šīs piecas nepieciešamās balsis būtu atradušās. Mēs negribam samierināties, ka VL-TB/LNNK nebūtu iekļuvuši domē, komisijas nolaidības dēļ," stāstīja Arnte.

Ķekavas novada 785.vēlēšanu iecirknī no 3537 reģistrētajiem balsstiesīgajiem nobalsoja 2206 vēlētāji. Tas ir otrs lielākais novada vēlēšanu iecirknis aiz 762.iecirkņa, kurā reģistrēti 3858 balsstiesīgie.

785.vēlēšanu iecirknī balsotāju izvēles manāmi atšķīrās no kopainas. Par Jauno konservatīvo partiju iecirknī nobalsoja 13,41%, savukārt Latvijas Zemnieku savienība tajā ieguva 22,5% balsu. Reģionu alianse šajā iecirknī ieguva 8,41% balsu.

Partija "Gods kalpot mūsu Latvijai" 785.vēlēšanu iecirknī saņēma 10,95% balsu, bet "Vienotības", politisko partiju "Izaugsme" un "Latvijas attīstībai" kopīgais saraksts ieguva 5,36% vēlētāju atbalsta.

"Vidzemes partija" šajā vēlēšanu iecirknī ieguva 9,77% balsu, bet "No sirds Latvijai" - 6,95%.

Nacionālā apvienība ''Visu Latvijai!'' - ''Tēvzemei un Brīvībai/LNNK'' arī šajā vēlēšanu iecirknī nepārvarēja 5% barjeru, iegūstot 4,45% vēlētāju atbalsta.

Jau ziņots, ka Ķekavas novada domē no 14 kandidējušajām partijām tikuši deviņi politiskie spēki.

Lielāko vēlētāju atbalstu izdevās gūt Jaunajai konservatīvajai partijai, par ko nobalsoja 21,38% vēlētāju. 12,07% vēlētāju balsu vēlēšanās izdevās gūt Latvijas Zemnieku savienībai, savukārt nedaudz mazāk jeb 11,24% balsu ieguva partija "Reģionu alianse".

Partija "Gods kalpot mūsu Latvijai" Ķekavas novadā ieguva 9,58% vēlētāju balsu, savukārt 7,9% vēlētāju balsis ieguva "Vienotības", politisko partiju "Izaugsme" un "Latvijas attīstībai" kopīgais saraksts. Partija "Saskaņa" ieguva 6,85% vēlētāju balsu.

Ļoti blīvi rezultātu ziņā ierindojās trīs partijas - "Vienoti Latvijai", "Vidzemes partija" un Latvijas Zaļā partija, kuras attiecīgi tika pie 5,21%, 5,2% un 5,13% vēlētāju atbalsta.

Domē, nepārvarot 5% barjeru, neiekļuva pieci politiskie spēki. Līdz iekļūšanai domes sastāvā nedaudz pietrūka nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"- "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", par ko nobalsoja 4,95% vēlētāju. Tuvu robežas pārvarēšanai bija arī partija "No sirds Latvijai", kura ieguva 4,75% velētāju balsu.