Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Daudzās Pierīgas pašvaldībās pozīcijas nostiprinājuši pie varas esošie politiķi

VĒLĒŠANU NAKTS. Kadrs no Babītes iecirkņa. Sākusies balsu skaitīšana © F64

Pretstatā pārējai Latvijai iedzīvotāju skaits ap Rīgu nevis samazinās, bet pieaug. Atalgojuma līmenis te ir augstāks un proporcionāli – arī iedzīvotāju apmierinātība. Tāpēc daudzās Pierīgas pašvaldībās savas pozīcijas nostiprinājuši pie varas esošie politiķi.

Ādažos uz vēlēšanām atnāca 55% balsstiesīgo un piešķīra pārliecinošu uzticības mandātu esošajam mēram Mārim Sprindžukam, kurš startēja no Latvijas Reģionu apvienības saraksta. Iegūtas desmit no 14 deputātu vietām. Tas nozīmē, ka šajā sasaukumā vairs nenāksies mocīties ar koalīcijas būvēšanu, savstarpējiem uzpirkšanas mēģinājumiem un riskēt vēlreiz tikt nomestam.

Tikmēr līdzās esošajā Carnikavā situācija saglabāsies tikpat svārstīga kā līdzšinējos divus gadus. Par esošās mēres Daigas Jurēvicas komandu nobalsoja 38% iedzīvotāju. Tās ir septiņas vietas domē, bet vairākumam nepieciešama vēl viena. To nodrošinās sadarbība ar Nacionālo apvienību, kas ieguvusi vienu vietu. Ņemot vērā diezgan agresīvo pretkampaņu un faktu, ka Daiga Jurēvica nav naska uz solīšanu, rezultāts uzskatāms par gana labu. Jāatgādina, ka arī viņu opozīcija iepriekšējā sasaukumā nometa, taču politiķe mācēja atgriezties.

Ence un Čudars drošībā

Līdzīga situācija ar balsu sadalījumu ir Saulkrastos. Tur Nacionālā apvienība ieguvusi septiņas vietas. Ar to nepietiek, lai esošais mērs Ervīns Grāvītis varētu iztikt bez koalīcijas veidošanas. Tātad trūkstošo balsi vajadzēs aizrunāt. Piemēram, no zemniekiem vai zaļajiem, kas Saulkrastos startēja ar atsevišķiem sarakstiem.

Otrpus Rīgai turīgiem cilvēkiem labpatīk dzīvot Mārupē. Vietējie iedzīvotāji labprāt balsojuši par esošo vadību - zaļzemnieki saņēmuši septiņas vietas, taču ar to nepietiek. Līdz ar to arī turpmāk mēram Mārtiņam Bojāram nāksies bloķēties ar kādu no konkurentiem. Kopumā domē iekļuvuši seši saraksti, Reģionu apvienībai četras vietas.

Turpat līdzās Babītes novadā Reģionu apvienība pārliecinoši uzvarējusi. Esošā mēra Andreja Ences komandai desmit vietu.

Salaspilī savas pozīcijas pārliecinoši pratusi aizstāvēt Vienotība ar esošo mēru Raimondu Čudaru saraksta vadībā. Iegūtas deviņas vietas, tātad arī nav nepieciešams biedroties ar konkurentiem. Lai gan Salaspilī dzīvo salīdzinoši daudz krievu, Saskaņai nekādi labie rezultāti te nav sanākuši - trīs vietas. Otrai uz krievu elektorātu pretendējošajai partijai Alternative - tikai viena.

Bauzi var gāzt

Var secināt, ka pašvaldībās, kur strādā spēcīgi līderi ar labām komunikācijas prasmēm un izpalikuši kādi lieli skandāli, vēlētāji noskaņoti atbalstīt esošo varu. Bet, piemēram, Garkalnes novadā Latvijas Zemnieku savienības konkurentiem ir visas iespējas tikt pie mēra krēsla. Par esošo mēru Mārtiņu Gunāru Bauzi-Krastiņu nobalsojuši vien 27% iedzīvotāju, nodrošinot viņa sarakstam četras vietas domē. Tagad jāvēro, vai Reģionu apvienībai pietiks ambīciju uzņemties šīs bagātās Pierīgas pašvaldības vadību.

Politiski sadrumstalots allaž bijis Ķekavas novads, mēri bieži tiek mainīti, un tā varētu notikt arī pēc šīm vēlēšanām. Esošajam domes priekšsēdētājam Andim Damlicam no Reģionu alianses tikai divas vietas. Jaunā konservatīvā partija dabūjusi četras, Zemnieku savienība - trīs. Bet uz katra no atlikušajiem krēsliem sēdēs cits saraksts. Te nu iznāk - cik deputātu, tik partiju -, un vienoties par kopīgu darbu būs grūti. Uzteicama gan ir vēlētāju aktivitāte - teju 58%.

Jāsagaida plusiņi

Vairākos Pierīgas novados pie varas esošie tikpat kā iztikuši bez nopietnas konkurences. Piemēram, Sējā tikai divi saraksti. Mēra Gunta Liepiņa pārstāvētā Tēvzeme ieguvusi septiņas vietas, opozīcija Mēs - Sējas novadam - divas. Arī Siguldā situācija līdzīga. Mēra Uģa Mitrevica nacionāļiem 12 vietu, zaļzemniekiem - trīs.

Tikmēr Krimuldas novadā zaļzemnieki kopīgajā sarakstā ar Reģionu aliansi ieguvuši vienas vietas pārsvaru pār Krimuldas novada partiju. Tātad pie varas paliks esošais mērs Juris Salmiņš.

Apvienotais saraksts būs pie teikšanas arī Stopiņu novadā. Tur pārliecinoši rezultāti Latvijas Reģionu apvienības un Vienotības komplektam. Gandrīz 50% balsu un astoņas no 15 vietām. Esošā mēra Jāņa Pumpura sarakstā gan nav. Viņš nolēmis, ka laiks doties pelnītā atpūtā. Taču ar vēlēšanu rezultātu ir apmierināts - izskatoties, ka būs nodrošināta jauna un laba maiņa. Ar pirmo numuru sarakstā startēja mēra vietniece Vita Paulāne. Otru lielāko pārstāvniecību Stopiņu domē ieguvusi Saskaņa - četras vietas. Nacionāļiem divas vietas. Jānis Pumpurs gan teic - vēl jāpagaida, līdz būs zināmi precīzi rezultāti, visi plusiņi un svītrojumi. Tad arī varēs sākt būvēt nākamās saimnieciskās četrgades cēlienu. Visās Latvijas pašvaldībās.