Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ventspils brīvostā būs jaunas darba vietas

© Publicitātes foto

Viena no Ventspils pašvaldības prioritātēm ir jaunu darba vietu radīšana, attīstot ražošanas nozari pilsētā. Šobrīd rūpniecībā Ventspilī strādā ap 2200 cilvēku, taču pašvaldība pie šiem skaitļiem apstāties neplāno. Līdz 2020. gadam Ventspils brīvostas teritorijā paredzēts uzbūvēt vēl vismaz trīs jaunas ražošanas ēkas.

Jau kopš 2000. gada ciešā sasaistē ar Ventspils brīvostu Ventspils pašvaldība dara visu iespējamo, lai ar jauniem ražošanas uzņēmumiem radītu jaunas darba vietas, tā mazinot atkarību tikai no viena - tradicionālā ostas sektora. Šajā jomā ir vairāki veiksmes stāsti, tajā skaitā tādas rūpnīcas kā Bucher Municipal, Malmar Sheet Metal, Hansamatrix Ventspils, ARBO Windows, kas ir atdzimis un veiksmīgi strādā uz eksportu, un citas.

Turpinot attīstīt rūpniecības nozari, Ventspils brīvostas pārvalde brīvostas teritorijā tuvākajos gados būvēs vēl trīs jaunas ražošanas ēkas, kas tiks nodotas uzņēmēju rīcībā. Tostarp Ventspils Augsto tehnoloģiju parkā taps jauna ražošanas ēka Nr. 6 ar aptuveni septiņu tūkstošu kvadrātmetru lielu platību. Šīs ēkas nomnieks būs jaunais uzņēmums Immer Digital, kas pagājušajā gadā Ventspilī ienāca ar labi apmaksātām darba vietām. Kompānija ražo saldumu ietinamos papīrus un iepakojumus pārtikas un sadzīves ķīmijas precēm. Immer Digital uzņem apgriezienus, un tam ir vajadzīgas papildu ražošanas telpas.

Tāpat Ventspils Augsto tehnoloģiju parkā taps ražošanas ēka Nr. 7 ar platību četri tūkstoši kvadrātmetru. Šo ēku vēlas nomāt uzņēmums, kura pamata sadarbības partneris ir HansaMatrix Ventspils. HansaMatrix Ventspilī ražo dažādus pasaules līmeņa augsto tehnoloģiju produktus, kas satur elektronikas iespiedshēmas. HansaMatrix darbība Ventspilī ir viens no piemēriem, kā viena nozīmīga uzņēmuma ienākšana ļāvusi rasties un attīstīties citiem. Šajā gadījumā - IT nozarē. Līdzīgs uzņēmumu savstarpējās sadarbības modelis Ventspilī ir metālapstrādes jomā. Var pamatoti prognozēt, ka Ventspilī pieprasījums pēc šīs jomas speciālistiem tuvākajos gados būs nemainīgi augsts.

Savukārt trešā ražošanas ēka tiks būvēta Ganību ielā 103, iepretī CSDD ēkai. Šai ēkai nomnieks pagaidām vēl nav izvēlēts, bet, lai gan ēka nomniekus varēs uzņemt tikai 2021. gadā, interese par tās izmantošanu no vairākiem starptautiskiem uzņēmumiem jau ir izrādīta. Jauno ražošanas ēku būvniecībai piesaistīts arī ES struktūrfondu finansējums.

Kopš divtūkstošo gadu sākuma darbam Ventspils brīvostā piesaistītajos uzņēmumos izveidots aptuveni 1400 jaunu darba vietu. 70% no rūpniecībā nodarbinātajiem Ventspilī strādā tieši jaunizveidotajos uzņēmumos. Uzņēmumu attīstībai vienlīdz svarīga gan pašvaldības attieksme, atbalsts un infrastruktūra, gan labu darbinieku piesaiste. Ventspils augstskola un Ventspils tehnikums savas programmas veido ciešā sadarbībā ar Ventspils uzņēmumiem. Saprotot, ka uzņēmumu darbiniekiem aizvien aktuālāks kļūst brīvu dzīvokļu jautājums, pašvaldība sākusi jaunu dzīvokļu celtniecības programmu.