Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ventspilnieku mazuļi čakli apmeklē bērnudārzu

SPORTS. Apzinoties, ka bērnu attīstībai ir ļoti svarīgas kustības un svaigs gaiss, visos bērnudārzos ir iekārtoti sporta laukumi ar mīksto segumu © Publicitātes foto

Ventspils ir viena no retajām Latvijas pilsētām, kurā visiem bērniem tiek nodrošinātas vietas pirmsskolas izglītības iestādēs. Taču pēdējos gados parādījušās tendences, kas prasa aktīvu pašvaldības rīcību, jo palielinājies to māmiņu skaits, kuras pusotrgadīgo vai divgadīgo mazuli labprāt uztic bērnudārza audzinātājām un auklītēm.

Mazo bērnu īpatsvars dažu gadu laikā pieaudzis no 24% līdz 42% no visiem bērniem, kuri apmeklē pirmsskolas izglītības iestādes. Vienlaikus jāpiebilst, ka uzticība pirmsskolas izglītības iestādēm ir ļoti augsta - par to liecina fakts, ka no visiem Ventspilī reģistrētajiem bērnudārza vecuma bērniem 87% apmeklē kādu no pirmsskolas izglītības iestādēm. Salīdzinājumam - 2010. gadā šis rādītājs bija 80 procentu.

Augsts uzticības koeficients

Vaicāts par iemesliem tik straujam vietu pieprasījuma kāpumam tieši mazo bērnu grupiņās, pilsētas domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks infrastruktūras jautājumos Jānis Vītoliņš lēš: «Viens no iemesliem varētu būt māmiņu vēlme pēc iespējas ātrāk atgriezties darba tirgū, bet varbūt ir arī citi iemesli - patlaban meklējam šim procesam cēloni. Taču es gribu uzsvērt, ka bērnudārzs nav tikai bērnu pieskatīšanas vieta, bet gan izglītības iestāde, kurā tiek realizēta vecumam atbilstoša mācību programma. Arī bērnudārzā mācību gads sākas 1. septembrī un noslēdzas maija beigās. Tāpēc viens no iemesliem varētu būt vecāku vēlme sava lolojuma izglītošanu uzticēt profesionāļiem, jo ne visiem vecākiem ir pietiekamas mūsdienu tendencēm atbilstošas pedagoģiskās prasmes un zināšanas, kas, kad un kā ir jāiemāca mazulim, lai, uzsākot skolas gaitas, tas būtu ne tikai ieguvis nepieciešamās zināšanas, bet arī apguvis socializācijas pamatprasmes, sastapis draugus.» Izglītības pārvaldes vadītāja Egita Udodova piebilst: «Mēs domājam, ka lielā mērā process saistīts ar faktu, ka mūsu pirmsskolas izglītības iestādes ir ļoti augstā līmenī un vecāki novērtē izglītības kvalitāti, uzturēšanās apstākļus, pedagogu attieksmi un ēdināšanas pakalpojumus. Tāpat kā skolotāji, tālāk izglītojas arī pirmsskolas iestāžu pedagogi - viņu kvalifikācijas paaugstināšana ir viena no prioritātēm. Pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogus vērtējam tikpat augstu kā skolotājus, jo kārtīgs izglītības pamats ir pats galvenais bērna turpmākajā dzīvē.» Pedagogi turpina iegūt papildu izglītību visdažādākajos kursos un semināros, kuru izmaksas sedz pašvaldība.

Ar pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu iniciatīvu bērnudārzos ieviestas jaunas, mūsdienīgas mācību metodes, tajā skaitā intelektuāli attīstošās spēles, jo svarīgi ir atrast balansu starp mācībām un relaksāciju - izglītošanai un iemaņu apgūšanai ir jābūt kā spēlei, kas aizrauj, bet nenogurdina. Vienlaikus jau bērnudārza vecumā iespējams izzināt bērna stiprās un vājās puses, kuru attīstība jāsāk jau no mazotnes.

Apzinoties, ka bērniem nepieciešamas kustības svaigā gaisā, pie visiem bērnudārziem ir iekārtoti ne tikai rotaļu laukumi, bet arī sporta laukumi futbolam un basketbolam, kas klāti ar mīksto segumu, lai bērni paklūpot nesavainotos. Kā pēdējais jaunums, kas ienācis bērnudārzu infrastruktūrā, ir jāpiemin rotaļu namiņi, kas guvuši lielu bērnu piekrišanu.

Mērķis: piedāvāt vietu jebkurā laikā

Izvērtējot pašreizējo vietu pieejamību mazo bērnu grupiņās, iegūts apstiprinājums, ka uz 1. septembri visiem, kuri pieteikušies, būs iespēja bērniņu vest uz bērnudārzu. Taču mazo bērnu grupiņās būs ļoti sarežģīti atrast kādu vietu, ja vecāki mācību gada vidū izlems palaist mazuli uz dārziņu, turklāt tuvu mājām vai vecāku darbavietai.

Pašvaldība nevēlas iet notikumiem pa pēdām, bet gan iet tiem pa priekšu. Tāpēc ir izstrādāts nākotnes rīcības plāns, kas zināmā mērā saistās ar skolu tīkla optimizāciju pilsētā. Šobrīd Centra sākumskola ir izvietota vēsturiskajā bērnudārza ēkā. «Esam pieņēmuši lēmumu Centra sākumskolu pārvietot uz ēku, kur šobrīd izvietota vakara vidusskola, savukārt vakara vidusskolu, kurā audzēkņu skaits ir samazinājies, pievienosim 6. vidusskolai, un arī mācību process tiks organizēts 6. vidusskolas telpās.

Veicot šīs pārmaiņas, ieguvēji būs visi - Centra sākumskolai būs plašākas telpas un mācību procesu varēs organizēt vienā ēkā, savukārt pašvaldība atgūs vēsturisko bērnudārza ēku un pēc tās renovācijas būs iespēja nodrošināt bērnu uzņemšanu bērnudārzā jebkurā laikā,» informē Jānis Vītoliņš. Šogad bērnudārzam ir paredzēts izstrādāt projektu, kurā ieplānota vieta kopumā piecām grupiņām, tostarp divas grupiņas pusotrgadīgajiem. Bērnudārzu ekspluatācijā plānots nodot 2018. gada 1. septembrī.