Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Pilsēta, kur priecēt acis

PUĶU SKUPLTŪRAS ļoti izdaiļo Ventspils ielas © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Ventspils pilsētas pašvaldības iestādei Komunālā pārvalde allaž ir darba pilnas rokas. Taču viņi paspēj ne tikai uzturēt kārtībā savu plašo saimniecību, bet, īstenojot jaunus projektus, Ventspili padarīt vēl krāšņāku, jo saposta apkārtne vairo prieku un labsajūtu. Vairāk par aktuālāko pārvaldes darbībā stāsta tās direktors Andris Kausenieks.

- Par darba trūkumu laikam nevarat sūkstīties?

- Darāmā patiešām ir daudz, taču tas veido darba dienas interesantas, piesātinātas. Pateicoties pašvaldības un piesaistītajiem Eiropas Savienības finansējumam, realizējamie projekti ir pietiekami. Atliek tik darīt, lai mūsu jaunos darba augļus var ieraudzīt un novērtēt Ventspils iedzīvotāji un pilsētas viesi. Protams, bez labas komandas tas nebūtu iespējams. Prieks, ka mūsu komandu veido patiešām labi speciālisti. Darbs ir saspringts, bet mēs tiekam galā.

Turklāt ir jādomā ne tikai par jaunām idejām - ko pilnveidot, bet kā visu lielo saimniecību (ielas, parki, skvēri, pludmale, sētnieku dienests) uzturēt kārtībā. Esam uzņēmušies arī jaunu uzdevumu - pašvaldības vārdā pildām pasūtītāja funkcijas dažādu ēku būvniecībā. Piemēram, mūsu pārziņā ir Mūzikas skolas būvniecība, kas ir ļoti liels objekts. Starp citu, ļoti lepojamies, kāds šobrīd izskatās Lielais laukums, kur atradīsies arī Mūzikas skola. Pirmajā etapā izklājām granīta segumu, iestādījām puķes, otrajā etapā ierīkojam strūklaku Fregate Valzivs. Strūklaka sastāv no 20 stilizētiem mastiem un astoņām rājām, kurās paredzēti dažādi ūdens strūklu efekti, tostarp miglas un gaismas efekti. Par šo strūklaku esam ieguvušas vairākas godalgas konkursos Latvijā. Pašlaik būvniecības procesā ir Ventspils Valsts Mūzikas vidusskolas būvniecība ar dažādiem inovatīviem energoefektivitātes risinājumiem.

Projektēšanas stadijā ir arī 6000 kvadrātmetru plašs Inovāciju un zinātnes centrs. Mēs taisām arī Gāliņciema bibliotēkas projektu - tā būs mazā Gaismas pils. Ir idejas par peldbaseina būvniecību, kas būtu apvienots ar viesnīcu. Katrs projekts ir jauns izaicinājums, bet piekrītu pilsētas domes vadītāja paustajai domai, ka nevajag no jauna izdomāt velosipēdu, tas ir vienkārši jāpārved no Eiropas mājās. Piemēram, domājot par savu zinātnes centru, apskatījām labākos Eiropas piemērus, arī Ķīnas un Japānas, ASV piemērus izvērtējām. Tagad tikai atliek tos realizēt projektā.

- Nav noslēpums, ka daudzās pilsētās ilggadējā sāpe ir iekšpagalmu sliktais stāvoklis. Kāda situācija ir Ventspilī?

- Šim jautājumam aktīvi pievēršamies jau vairāk nekā 10 gadus, gadu no gada par pašvaldības piešķirto finansējumu sakārtojam vairākus iekšpagalmus. Šogad esam iecerējuši labiekārtot četrus - Jūras ielā 3A, Talsu ielā 64, Stradiņa ielā 17 un Lielajā prospektā 72. Vecajos iekšpagalmos ir šauras brauktuves, stāvvietu nav, taču mēs paplašinām brauktuves, ierīkojam stāvvietas, apgaismojumu, ērtas ietves. Pērn tika sakārtoti astoņi pagalmi, arī nākamgad būs jauni objekti.

Ir izveidota vēl viena speciāla programma - atbalsts daudzdzīvokļu māju pagalmu labiekārtošanai. Pašvaldība ļoti labi apzinās, ka daudzu māju iemītnieki, kuri ir privatizējuši gan dzīvokļus, gan zemi pie daudzdzīvokļu mājas, nevar atļauties saremontēt pagalmus, lai gan sabrukušās ietves, bedrainās brauktuves ļoti prasās pēc remonta. Tādēļ palīgā nāk pašvaldība. Programmai piesakās ļoti daudz interesentu.

- Kā izpaužas šis atbalsts?

- Piemēram, seguma izbūvei pašvaldība sedz 50% no nepieciešamajām izmaksām, ietvju izbūvei atbalsts ir 80%, apgaismojuma izbūvei 75%. Kopš 2012. gada, kad šāda programma tika ieviesta, atbalstam pieteikušās ap 30 daudzdzīvokļu māju. Lai pieteiktos, ir nepieciešams rīkot mājas kopsapulci un iegūt vairākuma atbalstu. Mēs savukārt taisām iepirkumus. Līdzmaksājumu mājas iemītnieki var segt no mājas kopējiem uzkrājumiem vai ņemt kredītu.

- Arī par pašiem mazākajiem nav piemirsts - Ventspilī arī rotaļlaukumi piedzīvo savu atdzimšanu.

- Esam izbūvējuši 34 rotaļlaukumus, un šodien šim pulkam pievienosies vēl viens - Inženieru ielā 73/77, kas atrodas deviņstāvu māju rajonā. Tagad tur ir krāsains gumijas segums ar spēļu iekārtām bērniem. Arī kopējais pagalms kļuvis daudz sakoptāks - tas ir izgaismots, iekopti koku un krūmu apstādījumi.

Pārmaiņas piedzīvo arī 2001. gadā izveidotā bērnu pilsētiņa - smilšu vietā tiek ieklāta krāsaina gumija - tas ir drošāk, tāpat šī gumija laiž cauri ūdeni. Šogad gumija tiks ieklāta divos bērnu pilsētiņas laukumos, kas paredzēti pašiem mazākajiem ķipariem, kā arī vienā iekšpagalmā. Gumijas segumiem ir plaša krāsu izvēle, kas arī padara rotaļlaukumus vēl acīm tīkamākus. Lai rotaļāšanās būtu droša, katru pavasari visas iekārtas pārbauda sertificēts speciālists, kā arī mēs paši reizi divās nedēļās veicam savu apsekošanu, vai viss ir kārtībā.

- Un kādi projekti paredzēti, piesaistot Eiropas naudu?

- Šogad tiks iesākts ļoti interesants Ventspils pilsētas pašvaldības policijas projekts Ventspils pilsētas administratīvajā teritorijā esošo iekšējo un jūras piekrastes ūdens akvatorijas uzraudzības, aizsardzības un maluzvejniecības apkarošanas veicināšana. Projekta ietvaros plānots izbūvēt laivu nolaišanas vietu Būšnieku ezera krastā pie laivu bāzes un Ventas upes krastā (Ābolu iela), kā arī veikt teritorijas labiekārtošanu. Piemēram, ir paredzēts izveidot aptuveni 200 metru garu laipu, lai ērtāk būtu vērot putnus Būšnieku ezerā, savukārt apkārt ezeram tiks izveidots aptuveni 3,5 kilometrus garš veloceliņš, tiks izveidota arī taka sportiska dzīvesveida piekritējiem. Katrā ziņā Būšnieku ezers tiks padarīts vēl pievilcīgāks kā tūrisma objekts un atpūtas vieta.

- Tūristu piesaistes objekti, nenoliedzami, ir dažādās puķu skulptūras. Dārzniecēm laikam tagad ir daudz darāmā.

- Citus gadus puķes tika stādītas agrāk, bet ļoti labi, ka šogad nesteidzāmies. Ventspilī 11. maijā vēl bija sniegs un sals, puķes būtu pagalam. Pavisam nesen noritēja aktīvs darbs, lai visas skulptūras tiktu pārstādītas. Acis noteikti priecē arī pērn sastādītās 159 000 sīpolpuķes, tajā skaitā vairāk nekā 90 tūkstoši dažādu šķirņu tulpju.

- Saistībā ar puķēm Ventspils vārds ir ierakstīts Ginesa rekordu grāmatā.

- Jā, mums izdevās. Ventspilī tika pārspēts Lielbritānijā sasniegtais Ginesa pasaules rekords, kad visvairāk cilvēku vienlaikus stāda sīpolpuķes. Mums bija 52 komandas, kopā 1293 cilvēki, kas sešās minūtēs un 28 sekundēs iestādīja 7756 sīpolpuķu cerus Sarkanmuižas pļavā. [Lielbritānijā rekords tika sasniegts 2014. gadā, kad Birmingemā, Brukveilas parkā, 850 cilvēku 15 minūšu laikā vienlaikus iestādīja 4250 sīpolpuķu]. Vislaikietilpīgākie bija tieši priekšdarbi un visi darbiņi, lai mēs būtu gatavi visai vajadzīgajai procedūrai, lai Ginesa rekords tiktu ieskaitīts. Pirms tam bija arī ģenerālmēģinājums. Starp citu, šis Ventspilij nav pirmais Ginesa rekords - mums pirms pāris gadiem bija izveidots garākais ziedu paklājs.