Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Jelgavas prioritātes – izglītība un uzņēmējdarbība

PIEPILDĪJUMS UN CERĪBAS. Jelgavas iedzīvotāji priecājas par sakārtoto Pasta salu, kas kļuvusi par iecienītu vietu daudziem pasākumiem, bet nepatikā rauc degunus, stāstot par tirgu. Taču, tā kā vairākas partijas, kas kandidē pašvaldību vēlēšanās Jelgavā, sola tirgum jaunu, modernu mājvietu pie jaunā satiksmes termināļa, tad ir cerības, ka līdz nākamajām pašvaldību vēlēšanām šī iecere tiks realizēta © F64

Četru gadu laikā Jelgava kļuvusi skaistāka, viedāka un pilsētas viesiem interesantāka.

Jelgavas domes budžets liecina, ka šā gada prioritātes ir izglītība, infrastruktūras attīstība un uzņēmējdarbības veicināšana. Tāpēc šogad ir ieplānots rekonstruēt Jelgavas Valsts ģimnāziju, paaugstināt energoefektivitāti Tehnoloģiju vidusskolā un bērnudārzā Sprīdītis, uzbūvēt jaunu stadionu pie 4. sākumskolas, rekonstruēt Atmodas ielu, Rubeņu ceļu, Loka maģistrāli, Prohorova, Neretas un Garozas ielas. Vienlaikus sociālajai aizsardzībai šā gada budžetā paredzēts finansējums 4,6 miljonu eiro apjomā, kas ir 7,4 procenti no visiem pamatbudžeta izdevumiem.

Par pilsētas attīstību ir gandarīti arī uzņēmēji. Jelgavas Ražotāju un tirgotāju valdes priekšsēdētājs Imants Kanaška Neatkarīgajai stāsta, ka vairākas starptautiskas kompānijas pārcēlušas ražotnes no savas mītnes zemes uz Jelgavu, kā piemēru minot uzņēmumu SIA Dinex, kas pēdējo divu gadu laikā ir pārcēlis rūpnīcas no Dānijas un Vācijas uz Latviju. Dinex grupas galvenā ražotne tagad atrodas Jelgavā. «Tas nozīmē, ka investori, kas strādā Jelgavā, ir apmierināti. Arī es kā uzņēmējs Jelgavā jūtos pietiekami labi,» atklāj I. Kanaška. Jelgavas uzņēmumi eksportē savu produkciju uz vairāk nekā 15 valstīm.

Tāpat bezdarba līmenis Jelgavā ir ļoti zems - 5,4% (30. aprīļa dati) un, iespējams, drīz varētu pietrūkt kvalificētu darba roku. «Pilsētā, kura strauji attīstās, tā ir problēma,» atzīst I. Kanaška. Turklāt Rīgas tuvums aizvilina daļu darba roku. Jelgavas Ražotāju un tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs lēš, ka ik dienu uz Rīgu dodas strādāt vairāk nekā 10 000 jelgavnieku. Taču arī daļa rīdzinieku (tiesa, ievērojami mazāka) ir atraduši nodarbošanos Jelgavā.

Arī Neatkarīgās aptaujātie Jelgavas iedzīvotāji lielākoties uzteic pilsētas attīstību, sakārtoto centru, atbalstu ģimenēm, pasākumus Pasta salā, bet rauc degunus, stāstot par tirgu. Četru gadu laikā, kopš iepriekšējām pašvaldību vēlēšanām, šī ir viena no retajām vietām Jelgavā, kas ir kļuvusi vēl nepievilcīgāka. Tā kā vairākas partijas, kas kandidē pašvaldību vēlēšanās Jelgavā, sola izveidot vienotu satiksmes termināli pie dzelzceļa stacijas, kur tiks pārcelta pilsētas autoosta, tirgus un izveidots kinoteātris un projekta realizācijai jau ir izvēlēts uzņēmums, kas to darīs, tad ir cerības, ka līdz nākamajām pašvaldību vēlēšanām šī iecere tiks realizēta.