Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

VĒLĒŠANAS 2017. Vai Jūrmala kļūs par laimīgāko pilsētu?

© F64

Pēc Jūrmalas atslēgām kāro daudzi. Jūrmala ir kā skaists un nobriedis persiks – kam garākas rokas, tas pirmais noplūks, uzskata vieni. Jūrmala ir kā netīra un likteņa varā pamesta bārene, oponē citi. Jūrmalai ir milzu perspektīvas, spriež trešie. Jūrmalā neprasmīgas vadīšanas dēļ visas iespējas jau pazaudētas, bēdājas ceturtie. Bet patiesība ir kaut kur pa vidu.

Padome nebija vajadzīga?

Viena no iespējām izveidot saiti starp iedzīvotājiem (vēlētājiem) un pilsētas lēmējvaru (domi) bija iedzīvotāju konsultatīvā padome, kas tika likvidēta pērn. Arnis Olte, bijušais Jūrmalas iedzīvotāju konsultatīvās padomes priekšsēdētājs, uzskata, ka šī konsultatīvā padome nebija vajadzīga pilsētas vadībai, kaut arī tā būtu reāla saikne starp vēlmēm un iespējām, kā arī domes lēmumu sabiedriska kontrole. A. Olte tomēr cer, ka pēc pašvaldības vēlēšanām padomes darbs tiks atjaunots.

Ekrānšāviņš no avīzes

Arnis Olte prognozē vēlēšanu rezultātus: ZZS iegūs piecas līdz sešas vietas domē, Tev, Jūrmalai - divas līdz trīs vietas, Nacionālā apvienība - vienu līdz divas, Jūrmala - mūsu mājas - vienu vietu, Gods kalpot mūsu Latvijai - vienu vietu, Saskaņa - divas līdz trīs vietas. Savukārt Vienotība iekļūs domē, «ja būs slikts laiks un viss būs emocionāli apriebies»: tad Vienotības vēlētāji tomēr atnāks balsot.

Vērtē iedzīvotāji

2013. gadā pašvaldības darbu atzinīgi vērtēja vien 29% iedzīvotāju (SKDS aptauja), 2014. gadā pašvaldības darba pozitīvo vērtētāju īpatsvars jau bija 52%. Savukārt 2017. gada aptaujas uzrāda jau 71% apmierināto jūrmalnieku. Pastāvīgais pieaugums skaidrojams ar to, ka pēdējos gados Jūrmalā (Gata Trukšņa vadības laikā) nenotika skandāli, ar kuriem pašvaldība pirms tam ilgus gadus bija tik slavena.

Jūrmalnieki augstu vērtē publiskās telpas sakoptību, centralizētās ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu ieviešanu, kā arī tūrisma attīstību pilsētā, aktīvo kultūras dzīvi, sporta un izklaides pasākumus (grandiozie bezmaksas koncerti, kūrortsvētki, Jomas ielas svētki, sporta svētki utt.). Iedzīvotāji atzinīgi novērtējuši arī pilsētas galveno maģistrāļu sakārtošanu, pašvaldības sniegto atbalstu sociālo problēmu risināšanā, bezmaksas sabiedriskā transporta lietošanu bērniem un pensionāriem, kā arī par brīvpusdienas skolēniem.

Taču ir negatīvi vērtējumi. Jūrmalnieki ir neapmierināti, ka joprojām nav sakopts pilsētas teritorijā esošais Lielupes krasts, kas varētu būt lieliska atpūtas zona kūrortpilsētā - ar promenādēm, ar jahtu ostām, ar pludmalēm. Tāpat jūrmalniekus neapmierina ārkārtīgi augstās apkures cenas, daudzdzīvokļu namu apsaimniekošanas arvien augošie tarifi un pilsētā joprojām esošie grausti un nesakoptie grants ceļi.