Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Igate: strādājam, lai izietu ārpus Latvijas

ES FONDU APGŪŠANĀ Igatei sokas ļoti labi – uzvaram daudzos izsolītajos objektos, tāpēc mums ir jāpalielina gan tehnikas, gan cilvēkresursu kapacitāte, atzīst Māris Peilāns © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Intervija ar ceļu būves sabiedrības valdes priekšsēdētāju Māri Peilānu.

- Ir sākusies būvniecības sezona - kas ir šī brīža aktualitāte būvniecības kompānijai Igate?

- Igate turpina aktīvi strādāt visā Latvijas teritorijā, īstenojot dažādus infrastruktūras objektu projektus. Daudz darba ir pie Rīgas ielu rekonstrukciju projektiem - pagājušajā gadā ar Lāčplēša ielas posmu sākām, šogad turpinām, un ieplānots iesāktos darbus darīt arī nākamgad. Realizējam arī Krievijas un Latvijas robežas projektu, kurā iekļauta ne tikai infrastruktūras izbūve, bet arī Eiropas Savienības un Krievijas robežas žoga būvniecība. Vienlaikus veicam darbus pēc VAS Latvijas valsts ceļi pasūtījuma, tajā skaitā - posmos autoceļā P89 Ķekava-Skaistkalne, P73 Vecumnieki-Nereta-Subate, P94 Jelgava-Staļģene-Code 2. kilometrā, kas ir pie Vircavas tilta, kopā ar Saldus ceļinieku arī Liepājas šosejas jeb A9 posma rekonstrukcija, par ko esam saņēmuši balvu, kā arī strādājam mazākos objektos. Vienlaikus domājam arī par uzņēmuma attīstību, kas dotu iespēju iziet ārpus Latvijas robežām. Patīkami konstatēt, ka mūsu darbinieki labi atsaucas par savu darba devēju, vienlaikus pastarpināti dzirdam labas atsauksmes no pasūtītājiem, tostarp pašvaldībām. Labi padarīts darbs un pozitīvās atsauksmes ir garants, ka arī turpmāk varēsim sadarboties ar šiem cilvēkiem, uzņēmumiem un pašvaldībām.

- Lielākā daļa ilgi strādājošu uzņēmumu uzsver, ka uzņēmuma attīstības pamatā ir visu līmeņu darbinieki, kuri godprātīgi veic savus pienākumus un ir lojāli uzņēmumam. Vai arī jūs to varat teikt?

- Kopumā būvniecības sezonas laikā uzņēmumā strādā ap 300 cilvēku. Sākoties aktīvajam ES fondu apgūšanas periodam, pieprasījums pēc būvniekiem pieaug, tāpēc arī mums jādomā par savas kapacitātes palielināšanu, lai laikus un augstā kvalitātē izpildītu visus konkursu kārtībā saņemtos pasūtījumus. Uzņēmumā ir zema kadru rotācija - lielai daļai strādājošo ir ievērojama darba pieredze mūsu uzņēmumā vai nozarē kopumā. Ziemas periodā, kad darba ir mazāk, mēs domājam par dažādiem kursiem kvalifikācijas paaugstināšanai, lai mūsu speciālisti spētu realizēt arī ļoti apjomīgus un inženiertehnisko risinājumu ziņā sarežģītus projektus.

- Igate piedāvā plašu pakalpojumu klāstu - no laukumu izbūves līdz pat šosejām un meža ceļiem. Uzņēmuma rīcībā ir arī dažādu materiālu sagatavošanas tehnoloģijas. Vai tas nozīmē, ka jau no materiālu sagatavošanas līdz pat objekta nodošanai ekspluatācijā varat garantēt labu kvalitāti par konkurētspējīgu cenu?

- Mūsu iegūtos un sagatavotos materiālus izmantojam iespēju robežās, jo ne visos objektos tie ir piemēroti - projektos ar augstu noslodzi kritēriji ir augsti un nākas izmantot importētos materiālus. Protams, lepojamies, ka mums pašiem ir resursi, ko varam izmantot būvdarbos.

Kā jau teicu - attīstām jaunas lietas, tajā skaitā darbu uzsākusi vispārējās būvniecības nodaļa, kas attīsta inženiertehnisko risinājumu jomu. Piemēram, esam tiešā veidā saistīti ar liektā līmētā koka konstrukciju gājēju tilta būvniecību Latvijas valsts mežu Tērvetes dabas parkā, kas ir Latvijā unikāls projekts. Minētais objekts ir pirmais piemērs, ko plānojam piedāvāt arī ārzemju klientiem, jo liektā līmētā koka konstrukcijām būvniecības nozarē ir ļoti labas perspektīvas ne tikai Latvijā.

Līdz ar jaunās jomas attīstību vietējiem un ārzemju klientiem varēsim piedāvāt ne tikai bruģi, šķembas un asfaltbetonu, bet arī inženiertehniskos risinājumus.

- Igate juridiski ir Jelgavas uzņēmums, bet, cik noprotams, sen vairs nestrādājat tikai pilsētas apkārtnē. Cik tālu stiepjas jūsu uzņēmuma darba ģeogrāfija?

- Šobrīd tālākais objekts ir Zilupē uz Krievijas Latvijas robežas, bet, kā jau teicu iepriekš - strādājam visā Latvijas teritorijā, tostarp daudz startējam un arī uzvaram konkursos par ES līdzfinansēto projektu realizēšanu - var teikt, ka konkursos esam pierādījuši savu konkurētspēju. To pierāda arī pēdējo gadu statistika.

- Jūs pieminējāt pašvaldības, kā veidojas sadarbība?

- Ja runājam konkrēti par Jelgavas pašvaldību, tad sadarbība nav vērtējama kā ļoti pozitīva. Jelgavā 2016. gadā esam realizējuši pavisam nedaudz - 0,1% apmērā no kopējā Igates apgrozījuma, bet 2015. gadā 3% no kopējā uzņēmuma gada apgrozījuma. Domāju, ka komentāri ir lieki - Jelgavas pilsētā notiekošās būvniecības apjomam uz mūsu uzņēmuma darbu nav praktiski nekādas ietekmes. Tajā pašā laikā iedzīvotāju ienākumu nodoklī, no kura 80% nonāk pašvaldībā, uzņēmums ir samaksājis vairākus simtus tūkstošu eiro. Mulsina fakts, ka Jelgavas pilsētas pašvaldības administratīvās izmaksas ir daudz lielākas nekā citās lielajās pilsētās. Gribētos, lai vairāk naudas tiktu novirzīts dažādiem sporta veidiem, kuros iesaistījies liels bērnu skaits. Ja bērni gūst panākumus, saņemam tikai pliku paldies un labākajā gadījumā kādu vimpelīti. Tajā pašā laikā panākumu gūšanai Igate kopā ar vecākiem ir iztērējuši ļoti lielu naudu. Es domāju, ka pašvaldībai ir jāciena vietējie uzņēmēji, kuri dod reālu pienesumu pilsētas budžetā, kas dod iespēju sniegt sociālos, kultūras un citus pakalpojumus pilsētas dzīvotājiem, nevis paļauties uz Krievijas solījumiem, kur varas kontrolētie uzņēmumi ir atkarīgi no politikas, un investīciju projekti ir vērienīgi sākušies, bet tā arī nav turpinājušies un faktiski radījuši zaudējumus arī vietējiem uzņēmējiem, tostarp Igatei. Saistībā ar vagonu rūpnīcas projekta apstāšanos, par spīti tam, ka Uralvagonzavod ir filiāle Francijā, joprojām neesam atguvuši ap 300 tūkstošiem eiro.

- Nevar taču teikt, ka Jelgavā nekas nav izdarīts - pilsēta ir būtiski mainījusies.

- Daudz kas ir izdarīts, un daļā darbu arī Igate ir bijusi darbu veicēja, bet īstenotie projekti nav tikai vēlēto domes politiķu nopelns. Šādas iespējas izmantotas ne tikai Jelgavā, bet arī Dobelē, Bauskā un citur, un tās devuši ES fondi, kurus sadala nacionālā valdība. Projektus raksta un aizstāv pašvaldības darbinieki, nevis deputāti, kas varbūt ietekmē prioritātes izvēlē. Manuprāt, samazinot administratīvos izdevumus, ietaupījumu varētu novirzīt sabiedrības interesēs, piemēram, iekšpagalmu sakārtošanai. Piebildīšu, ka ar mūsu uzņēmuma iniciatīvu un finansējumu pirms dažiem gadiem uzsākām iekšpagalmu sakārtošanas programmu - cilvēki ir ļoti atsaucīgi un priecīgi par paveikto un ļoti labprāt darbojas līdzi - tādējādi ar kopējiem spēkiem sakārtojām vairākus pagalmus un turpināsim to darīt.

- Igate ir piešķirti augsti novērtējumi pamatdarbības nozarē, kā arī labi sasniegumi uzņēmuma finansiāli atbalstītajām sporta komandām. Kā varat visu paspēt?

- Tikai politiķi klaigā, un sabiedrības liela daļa lamā pašvaldības, pašvaldība meklē problēmas valdībā, citi kaut kur tālāk. Faktiski visi meklē laimes lāci, taču mūsu uzņēmuma princips ir: pašiem pieņemt lēmumu un pašiem izdarīt lietas, lai pašu ģimenēm un tuvākajiem cilvēkiem dzīve būtu labāka. Futbola klubs Jelgava, kaut pašvaldības dibināts, turpina būt arī mūsu lolojums, un tikai tāpēc, ka esam lojāli savai pilsētai, nosaukumā saglabāts Jelgavas vārds. Savulaik mums pārmeta, ka komandai tiek piesaistīti melnādainie spēlētāji, taču visi gribēja redzēt labu futbolu, bet mums vēl nebija tik daudz labu vietējo spēlētāju, lai mēs spētu piedāvāt tiešām labu futbolu. Tagad esam parādījuši, ka spējam būt augsta līmeņa komanda, kur pašvaldības ieguldījums ir salīdzinoši pieticīgs - ap 60 tūkstošiem gadā. Salīdzinājumam, Liepāja savam futbola klubam gadā novirza 143 tūkstošus eiro, bet mēs spēlējam vienā līgā ar Liepāju, un rezultāti ir līdzīgi. Turklāt pieci mūsu komandas spēlētāji ir iekļauti Latvijas futbola izlases pamatsastāvā, kā arī mūsu ārstu un treneru korpuss strādā Latvijas izlases atbalsta komandā. Tas viss ir sasniegts, neskatoties uz nelielo pašvaldības finansējumu, no kura klubs pašvaldībai atpakaļ samaksā par laukuma īri un citas infrastruktūras izmantošanu Zemgales Olimpiskajā centrā. Lauvas tiesu izdevumu futbola kluba uzturēšanai sniedz Igate, kā arī tiek piesaistīts cits finansējums.

- Vai labie kluba sasniegumi mudina jauno paaudzi pievērsties futbolam?

- Komandas un individuālo spēlētāju panākumi ir bijuši tik pārliecinoši, ka jaunā paaudze izrāda arvien lielāku interesi par futbola klubu Jelgava - pusgada laikā kluba biedru skaits no 300 jauniešiem pieaudzis līdz 360. Arvien pilnākas kļūst arī tribīnes, un vecāki ir ļoti pateicīgi, ka viņu bērni pēc skolas ir aizņemti ar sportiskām nodarbībām.

- Pašvaldības ievēlē vietējie iedzīvotāji. Tagad ir priekšvēlēšanu laiks, tātad iespēja ko mainīt. Vai jūtamas vēlēšanu vēsmas?

- Jelgavā pirmsvēlēšanu gaisotnē bieži tiek radīts priekšstats, it kā, mainoties domes sastāvam, būtu apdraudēts viss vērtīgais, bet tā ir ilūzija. Tāpat maldīgs ir priekšstats, ka citas partijas vadībā nebūtu ne esošā līmeņa, ne uzlabojumu. Ilūzija ir arī pieņēmums, ka visa domes koalīcija būtu vienprātīga itin visā. Deputāti ikdienā izdara kompromisus, bet varbūt citas partijas vairākuma vadībā pašvaldība sāktu jaunu attīstības līmeni. Piemēram, nesenais balsojums par Depo veikala būvi uzskatāmi demonstrējis, ka domas dalās pat vienas partijas biedru starpā. No pašas ieceres komentēšanas atturēšos. Šķiet, ka visi ir iemiguši vai atrodas eiforijā, bet mēs ceram uz pozitīvām pārmaiņām.