Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Uzzini, kā Latvijā aptur šoferus, kuri bēg no policijas

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Latvijas Ceļu policijas rīcībā ir dzelkšņi bēgošu autobraucēju apturēšanai, taču pēdējo gadu laikā tie nav izmantoti.

Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis atzinīgi novērtēja video, kurā redzams, kā Igaunijas policija bēgošas automašīnas apturēšanā izmantoja dzelkšņus. Šis autovadītājs, visticamāk, bija smēķējis marihuānu.
Latvijas ceļu policijas rīcībā ir līdzīgs apturēšanas līdzeklis jeb tā sauktais "ezis", taču tas nav katras ekipāžas rīcībā. Krapsis skaidroja, ka tā izmantošanā pastāv vairāki ierobežojumi, piemēram, "ezi" nevar izlikt uz ceļa ar ierobežotu redzamību. Tāpat šādu ierīci nevar izmantot, ja bēgošā automašīna pārvietojas ar lielu ātrumu.

Satiksmes noteikumu pārkāpēju apturēšanā pēdējo gadu laikā "ezis" nav izmantots. "Šādas ierīces izmantošana nenotiek, kā tiek demonstrēts asa sižeta seriālos," uzsvēra Krapsis.

Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Latvijā šobrīd galējie līdzekļi ceļu satiksmes noteikumu pārkāpēja apturēšanā ir bēgļa automašīnas "nostumšana" no ceļa un šaujamieroča izmantošana - sākot ar brīdinājuma šāviena izdarīšanu un beidzot ar riepu sašaušanu. Ja brīdinājuma šāviens bieži vien palīdz, tad riepu sašaušana notiekot ļoti reti.

Krapsis norādīja, ka turīgāko valstu rīcībā ir arī citas galējas nepieciešamības līdzekļi bēgļu apturēšanā, piemēram, policijas auto, kas aprīkoti ar atdurstieņiem. Latvijas satiksmes uzraugu rīcībā ir standarta auto, kas aprīkoti ar radariem un bākugunīm. Krapsis sliecas domāt, ka Latvijā automašīnu aprīkošanu ar atdurstieņiem nav nepieciešama.

"Piespiedu atstādināšanas līdzekļi maksā pietiekami lielu naudu, un šobrīd neredzu vajadzību pēc kāda papildus līdzekļa apturēšanai. Šādu līdzekļu pielietošana tomēr ir apdraudējums citiem satiksmes dalībniekiem un pirms katra šāda līdzekļa izmantošanas policistiem ir jāizvērtē vai tas samērīgi. Tas nav jautājums par ko tieši jādomā tagad," uzsvēra Krapsis.

Krapsis norādīja, ka pārgalvīgas bēgšanas Latvijā nav ikdiena, jo par bēgšanu ir paredzēta pietiekami barga atbildība - arests, naudas sods un tiesību atņemšana.