Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Sigulda pārtaps par dārzkopības galvaspilsētu

© Gints Ivuškāns/ f64 photo agency

14.Latvijas Stādu parāde notiks Siguldas Svētku laukumā 5. un 6.maijā, aicinot apmeklētājus no tuvākām un tālākām pilsētām un valstīm. Stādu parādē piedalās tikai Latvijas stādu audzētāji, ar mērķi popularizēt stādu audzēšanas nozari.

Latvijas Stādu parāde ir pirmais un lielākais dārzkopības pasākums, ar kuru tiek atklāta aktīvā dārza sezona. Tas ir lielākais pasākums nozarē, kas vienkopus pulcē audzētājus no visiem Latvijas reģioniem, piedāvājot plašāko stāduklāstu - vasaras puķes, augļu kokus un ogulājus, dekoratīvos kokus un krūmus, kā arī daudzgadīgās puķes un citus stādus.

Pasākuma laikā paredzēts arī amatnieku tirgus ar Latvijā ražotām amatniecības precēm un pārtiku, kā arī dārza precēm un tehniku. Šogad pasākumu papildinās arī garšu parāde, kur apmeklētāji varēs iepazīties, degustēt un iegādāties pašmāju izaudzētos garšaugus. Par patīkamu un jautru noskaņu pasākuma dienās rūpēsies Siguldas novada Kultūras centra speciālisti.

Šī gada Latvijas Stādu parādes tēma ir garša - līdz ar to apmeklētājiem būs iespēja baudīt garšu parādi Svētku laukuma centrā, kur piedalīsies audzētāji ar izaudzētajiem garšaugiem. Par tiem būs iespējams uzzināt visu informāciju, degustēt un noteikti arī iegādāties.

Gints Ivuškāns/ f64 photo agency

Jaunums apmeklētājiem būs arī Stādu garderobe, kurā ikvienam būs iespēja novietot iegādātos stādus un pirms došanās prom, ar automašīnām piebraukt tiem pakaļ, tādējādi atvieglojot stādu nešanu uz stāvvietām pilsētā.

Latvijas Stādu parāde oficiāli atklāsim 5.maijā plkst.11:00, tajā piedalīsies LR Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs atzīst, ka Latvijas Stādu parāde, kurā jau četrpadsmito gadu satiekas stāduaudzētāji, ar katru reizi top plašāka un iespējām bagātāka: "Cilvēku tiešā saskarsme laikā, kad gandrīz visu var nopirkt internetā, ir jānovērtē. Nepastarpinātas konsultācijas, ko profesionāļi sniedz dārzu mīļotājiem, ir papildu pievienotā vērtība. Tā ir laba ceļamaize visai dārzkopības sezonai. Protiet to gan sniegt, gan saņemt!"

Stādu audzētāju biedrības valdes priekšsēdētājs Andrejs Vītoliņš ar lepnumu atzīst, ka Latvijas Stādu parādi ir kļuvis par ārpus Latvijas robežām atpazīstamāko dārzkopības pasākumu un visu Latvijas dārzkopju lepnumu, kam katrs arī attiecīgi gatavojas, ne tikai palielinot stādu audzēšanas apjomus, bet koncentrējoties uz to kvalitāti: "Šī gada Latvijas Stādu parādes tematika ir garšas dārzā, kas līdz šim pabijis dekoratīvo stādu ēnā."