Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

IESKATIES: Policijas vēstījums visiem "kritiskās masas" dalībniekiem

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Tuvojas 1.maijs, diena, kad noteikta velobraucēju daļa kā ikkatru gadu plāno doties masveida braukšanā pa pilsētas ielām. Dalībnieki šādā veidā cenšas vērst uzmanību uz veloinfrastruktūras problēmām pilsētā. Valsts policija atzīst, ka šis jautājums ir aktuāls, taču tai pašā laikā atgādina par pastāvošajiem drošības riskiem pašiem dalībniekiem un citiem ceļu satiksmes dalībniekiem, ko var radīt šāda masveida braukšana, kas bieži vien saistīta ar ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanu. Tādēļ Valsts policija, it īpaši vecākus ar maziem bērniem aicina rūpīgi pārdomāt, vai dalība šajā braukšanā veicina mērķa sasniegšanu – drošu pilsētvidi velosipēdistiem.

Jau ilgstoši tiek norādīts uz to, ka viena no problēmām satiksmes drošības jomā, tajā skaitā velosatiksmē, ir neatbilstoša infrastruktūra. Valsts policija atzīst, ka šis jautājums ir aktuāls, taču tajā pašā laikā jāsaprot, ka šajā braucienā pastāv reāli drošības riski. Pieredze liecina, ka “Kritiskās masas” brauciena maršrutā nereti mēdz veidoties dažādas konfliktsituācijas, kuras izraisa gan velosipēdisti, gan citi ceļu satiksmes dalībnieki. Diemžēl konfliktsituācijas veidojas arī tādēļ, ka daļa velosipēdistu mēdz klaji neievērot ceļu satiksmes noteikumus, piemēram, neievērojot luksoforu signālus, kā arī braucot pa brauktuvi vietās, kur paralēli tai ir izbūvēts velosipēdu ceļš.

Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Ir novērots, ka šajā braukšanā piedalās arī vecāki ar maziem bērniem, pakļaujot viņus riskam haotiskajā braukšanā - paši mazākie satiksmes dalībnieki sēž velosēdeklīšos vai arī brauc ar saviem velosipēdiem. Jāapzinās, ka braukšana “Kritiskajā masā” ir haotiska, velobraucēju kustības maršruts nav prognozējams, tādēļ ir jāsaprot, ka policija nevar pilnvērtīgi rūpēties par satiksmes dalībnieku - pašu velobraucēju, gājēju un citu transportlīdzekļu vadītāju - drošību pilsētā šādas braukšanas laikā. Valsts policija aicina apsvērt pastāvošos ceļu satiksmes drošības riskus un rūpīgi izvērtēt vai dalība šajā braukšanā veicina mērķa sasniegšanu.

Tos velosipēdistus, kuri tomēr plāno piedalīties “Kritiskajā masā”, Valsts policija aicina ievērot ceļu satiksmes noteikumu prasības, būt saprātīgiem un nepakļaut riskam sevi un citus ceļu satiksmes dalībniekus.