Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Kuldīga aicina uz palu šovu Lido zivis Kuldīgā

ZIVIS LIDO.Neticīgajiem aprīļa nogalē Kuldīgā būs iespēja pārliecināties, ka zivis tiešām lido, kā arī līdzdarboties dažādos citādos brīnumu pilnos notikumos © Foto: Inese KRONE

Sestdien, 29. aprīlī, visi ceļi vedīs uz Kuldīgu, kur no plkst. 11.00 jau trīspadsmito reizi ar vērienīgu palu šovu Lido zivis Kuldīgā atklās vasaras tūrisma sezonu. Daudzveidīgajā pasākuma programmā kaut ko sev interesējošu atradīs ikviens. Paralēli pasākumam ikviens tā dalībnieks varēs baudīt unikālus dabas skatus, vērojot vimbu augstlēkšanas paraugdemonstrējumus pie Eiropas platākā ūdenskrituma – Ventas rumbas.

Jau no plkst. 10.00 Liepājas, Pils un Kalna ielās, kā arī RPIVA sētā darbosies pavasara tirdziņš, kurā būs iegādājamas gan ēdamas, gan dzīvē un saimniecībā noderīgas preces.

Zivju lidošanas svētkus plkst. 11.15 ieskandinās pazīstamā grupa Melo M ar programmu Ūdens mūzika, kā arī citi no tuvienes un tālienes sabraukuši dziedātāji un dejotāji. Pilsētas dārzā varēs mieloties ar zivju gardumiem un novada muzeja čaklo saimnieču sarūpēto zivju zupu, iesaistīties suši darbnīcā un zivju tirdziņā iegādāties zivis līdzņemšanai.

Tiem, kuri tīko uzzināt ko vairāk par vidi mums apkārt, jādodas uz vides izziņas piestātni, kur varēs izpētīt, kāpēc zivis negrimst, iepazīt ūdensputnus, eksperimentēt ar sauso ledu, veikt šifrētus uzdevumus un atrast citas nodarbes. Savukārt tūristu vilinātāji iepazīstinās ar jaunākajiem tūrisma piedāvājumiem, atrakcijām un laivu braucienu pa Ventu, bet drosmi, veiklību un nervus varēs pārbaudīt Skautu gravā, Zivjblieznī un Skrejzivju renē. Darbosies Pludiņa un Āķīša taka, Lidojošo pārsteigumu grava, smilšu kino, radošās darbnīcas, ūdensbumbas un citas izklaides.

Pirmoreiz Kuldīgā būs apskatāma un pat aptaustāma divvietīga F2 sporta laiva un ūdenssacīkšu stimulators, kurā varēs izjust pilota azartu trasē.

Kam patīk stāstīt un klausīties stāstus, jādodas uz 11. Kurzemes stāstnieku festivālu Ziv zup pie Kurzemes kultūras mantojuma centra Kūrava, lai ieklausītos ticējumos, mīklās, Latvijas piļu un muižu leģendās, teikās un pasakās. Pēcpusdienā mēli ielocīt varēs arī skatītāji, par to balvā saņemot kūpošas zivju zupas šķīvi.

Plkst. 14.00 Kuldīgas novada muzejā visi aicināti uz Andreja Ameļkoviča gleznu izstādes Atbalss atklāšanu.

Pēc tirdziņa un izklaidēm mūzikas cienītāji aicināti uz diviem koncertiem Sv. Katrīnas baznīcā - plkst. 15.00 muzicēs E. Vīgnera Kuldīgas mūzikas skolas koris Cantus un Valmieras mūzikas skolas koris SolLaRe, bet plkst. 16.30 koncertā Ziemeļu sāga operdziedātāja Evija Martinsone, pianists Aldis Liepiņš un čellists Ivars Bezprozvanovs izpildīs zviedru, norvēģu un somu tautas dziesmas, Ūles Bulla, Edvarda Grīga un Jana Sibēliusa radītās melodijas un pat leģendārās grupas ABBA hitus. Programmu bagātinās stāstniece Karina Bērziņa.

Bet, kad satumsīs, plkst. 22.30, uz brīvdabas kino sezonas atklāšanu aicina Goldingen Knight Cinema, izrādot animācijas filmu Mēness sargs.

Vēl atgādinām, ka gardu maltīti iespējams baudīt kādā no omulīgajiem Kuldīgas krodziņiem, bet naktsmājas atrast var kādā no viesnīcām vai apartamentiem. Par naktsmājām un ēdināšanas iestādēm vairāk informācijas var atrast www.visit.kuldiga.lv.

Detalizēta pasākuma programma - mājaslapā www.kuldiga.lv.

Kuldīdznieki zina - pavasaris iestājas tad, kad virs Ventas rumbas, mugurām zaigojot, sāk lidot zivis. Gadu simtiem vimbas pavasaros dodas augšup pa Ventu, savā nārsta ceļā sastopot mutuļojošo Ventas rumbu - Eiropas platāko (249 m) ūdenskritumu. Pirms 300 gadiem hercoga Jēkaba laikā kuldīdznieki izdomāja unikālu zivju ķeršanas metodi - uz rumbas novietojot zivju ķeramos grozus. To dēļ Kuldīgu sāka dēvēt par pilsētu, kur zivis ķer gaisā. Zivis ceļojumā pavada arī vasaras tūrisma sezonu atklājošs palu šovs Lido zivis Kuldīgā, kas tiek rīkots aprīļa beigās un ir vienīgais šāda veida pasākums Latvijā.

Tiekamies sestdienā, 29. aprīlī, Kuldīgā, pie Eiropas platākā ūdenskrituma, kur vimbas spieto!