Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Amazone pārstāv Kuldīgu visā Latvijā

STRĀDĀ VISĀ LATVIJĀ. No Kuldīgas nākušā uzņēmuma Amazone darbība tagad aptver jau visu valsti, tajā skaitā inspicējot miglotājus visā Latvijā © Foto: Andris SPROĢIS

Grūti atrast vēl citu piemēru bez Amazones, ka no zemnieku saimniecības izaudzis uzņēmums būtu spējis izveidot filiāles Rīgā, Valmierā un Jēkabpilī. Turklāt tagad tie jau ir divi atsevišķi uzņēmumi ar saviem filiāļu tīkliem; un zemnieku saimniecība izpletusies pa četriem Kuldīgas novada pagastiem. Par šo unikālo veidojumu stāsta uzņēmumu līdzīpašniece un valdes locekle Baiba Mikāla.

- Mēs sekojām tendencēm sabiedrībā, un mums rodas pārliecība, ka Latvijas produkts būs intelekts, - saka B. Mikāla. - Tāpēc mēs pievēršam ļoti lielu uzmanību tieši šim virzienam, kas mūsu gadījumā izpaužas kā mūsu darbinieku kvalifikācijas uzturēšana ekspertu līmenī. Tāpēc līdzās lauksaimniecības uzņēmumam Upeskalni AB un lauksaimniecības tehnikas tirdzniecības uzņēmumam Amazone sevi jau otro gadu piesaka Precīzo tehnoloģiju skola - uzņēmums, kas pacēlies ekspertu līmenī. Ko tad mēs darām Precīzo tehnoloģiju skolā? Mēs izglītojam, mēs konsultējam klientus, mēs sadarbojamies ar mācību iestādēm, strādājam pie profesionālas izglītības programmu radīšanas un inspicējam miglotājus visā Latvijā.

- Kas apliecina, ka jūsu pamācības vērts ņemt vērā?

- Amazone ir uzsākusi sadarbību ar jauniem partneriem. 2016./17. gada griezumā mūsu piedāvājumā ir tehnika sadarbībā ar Īrijas rūpnīcu Tanco, kura ražo ietinējus lopbarības sagatavošanai, kā arī esam uzsākuši sadarbību ar Vācijas uzņēmumu Annaburgur, kurš piedāvā plaša izmantojuma premium klases piekabes un kuram esam kļuvuši par oficiālajiem pārstāvjiem Latvijā. Jau otro gadu mums ir sadarbība ar graudu pirmapstrādes tehnikas ražotāju AGI Kanādā. Šajā sakarā mēs esam renovējuši Upeskalnu AB graudu kalti, par kuru ieguvām otro vietu rūpniecisko objektu grupā konkursā par Latvijas būvniecības 2017. gada balvu. Tā ir nopietna investīcija Upeskalniem AB un uzskatāms piemērs AGI iekārtu darbībai. Upeskalni AB ir kā apliecinājums tai tehnikai, ko mēs piedāvājam lauksaimniekiem Latvijā. Mēs paši strādājam ar šo tehniku un varam jebkuram pastāstīt, kā ar to apieties. Tas attiecas arī uz jaunajiem Amazones arkliem.

- Atgādiniet, lūdzu, par saistību starp lauksaimniecības tehnikas ražotāju Amazone un jūsu tirdzniecības uzņēmumu Amazone.

- Ražotājs ir rūpnīca Vācijā. 2018. gadā varēsim svinēt 25 gadus, kopš mums ir sadarbība ar rūpnīcu un esam Latvijas tirgū. Amazones rūpnīca mums uzticēja Latvijas tirgus apgūšanu ar viņu vārdu, ņemot vērā šo vēsturisko faktu, esam ceļā uz grupas izveidi ar nosaukumu Amazone. Vācu Amazonē joprojām strādā Jenss Meisners (Jens Meissner), kuru mēs satikām 1992. gadā kādā lauksaimniecības izstādē Lietuvā, kur viņa piedāvātās sējmašīnas bija vislabākās. Jā, dārgas tiem laikiem. Viņš teica, ka šī sējmašīna būs mūsu, ja pārdosim 10 citas sējmašīnas. Tā bija neiespējamā misija, bet izdevās. Līdz šim mēs arklus saviem klientiem neesam piedāvājuši, bet tagad vācu Amazone ir pārņēmusi arklu ražotāju, tāpēc arkli parādījušies gan viņu piedāvājumā, gan starp to lauksaimniecības tehniku, kas tiek izmantota Upeskalnos AB.

- «Mēs» ir jūsu ģimene.

- Jā, Baiba un Arvis vai Arvis un Baiba pēc Upeskalnu AB iniciāļu secības. Mans vīrs ir agronoms, un viņš piekrita mana tēva piedāvājumam atjaunot zemnieku saimniecību. Upeskalni AB tika dibināta 1925. gadā un atjaunota 1992. gadā. Šobrīd tā apsaimnieko 1100 hektārus zemes četros - Padures, Pelču, Rumbas un Īvandes - pagastos. Savukārt Amazonei ir jau četras filiāles Rāmavā, Jēkabpilī, Valmierā un, protams, Kuldīgā, no kurienes viss ir sācies. Arī Precīzo tehnoloģiju skola darbojas nosauktajās vietās. Starp visiem tehnikas tirgotājiem stabili turamies pirmajā četriniekā, ir produkti, ar kuriem esam sasnieguši līdera pozīcijas. Esam vieni no nedaudzajiem tehnikas tirgotājiem ar 100% latviešu kapitālu.

- Kā mainās jūsu uzņēmējdarbības vide, ko tā no jums prasa?

- Ļoti priecājos, kā Latvijā nomainās paaudzes. Mana paaudze joprojām atrodas saimnieciskajā darbībā, bet aug paaudze, kas gatava mūs nomainīt. Jauno cilvēku ienākšana biznesā un saimnieciskajā darbībā ir ārkārtīgi pozitīva tendence. Arī mūsu trijos uzņēmumos darbinieku vidējais vecums ir mazliet virs 30 gadiem. Šī ir tā paaudze, kas viskvalitatīvāk spēj nodrošināt pasaules pieredzes ienākšanu Latvijā un Latvijas iziešanu pasaulē. Mūsu klienti ir zinoši par tendencēm lauksaimniecības nozarē kopumā. Un mums ir jābūt gataviem prezentēt šīs zināšanas attiecīgajā kvalitātē, kas atbilst šodienas pasaules un Eiropas standartiem. Tādēļ trīsdesmitgadnieku paaudze ir tā paaudze, kas to viskvalitatīvāk spēj izdarīt, jo viņiem ir labas svešvalodu zināšanas, ar kuru palīdzību jaunākā profesionālā informācija tiek ņemta pretī, kā arī organiska izpratne par jaunākajām tehnoloģijām.

- Kādos sociālajos projektos piedalās jūsu ģimene un uzņēmumi?

- Mēs atbalstām daudzas lietas. Kuldīgā, kas ir mana un daudziem topošās Amazone grupas darbiniekiem dzimtā vieta, iesaistāmies pasākumos, ko organizē pašvaldība un novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa, kura patiesi un no sirds mīl savu pilsētu un novadu. Mēs atbalstām arī Imanta Ziedoņa fondu Viegli, Pētera Vaska fondu un Operetes fondu.