Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Āfrikas cūku mēris skāris trīs jaunus pagastus

© scanpix

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šonedēļ konstatējuši 38 jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) gadījumus mežacūku populācijā, turklāt sērga skārusi trīs jaunus pagastus - Kolkas, Stelpes un Tārgales pagastus, kuros katrā atrasts pa vienam beigtam dzīvniekam, informē PVD.

Tāpat ĀCM šonedēļ konstatēts arī 17 meža cūkām Smiltenes novada Variņu pagastā, 11 meža cūkām Talsu novada Vandzenes pagastā, kā arī pa vienai meža cūkai Dundagas novada Dundagas pagastā, Priekuļu novada Priekuļu pagastā, Tukuma novada Džūkstes un Degoles pagastos, Talsu novada Īves un Kūļciema pagastos, kā arī Ventspils novada Ances pagastā.

Līdz ar to mežacūku populācijā ĀCM šogad konstatēts 435 mežacūkām 53 novadu 110 pagastos.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.