Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Liepājas Svētās Trīsvienības katedrāle iegūst kristāmtrauku

© Publicitātes foto

Liepājas Svētās Trīsvienības katedrāle pirmo reizi tās pastāvēšanas vēsturē tikusi pie kristāmtrauka. Jaunais kristāmtrauks, ko pēc draudzes pasūtījuma darinājis tēlnieks Egons Peršēvics, tiks iesvētīts Lieldienu dievkalpojumā 16. aprīlī un pēcāk būs pieejams publiskai apskatei.

„Cik zinu, skulpturāla veidojuma kristāmtraukus Latvijas baznīcās redzēt nav pierasta, kā tas, piemēram, ir dievnamos Vācijā. Esmu gandarīts, ka man ir ticis tas gods būt šī kristāmtrauka autoram un izveidotājam,” stāsta tēlnieks Egons Peršēvics, “Baznīca no viduslaikiem ir bijis galvenais tēlniecības darbu pasūtītājs, tādēļ lielākie ģēniji ir strādājuši tai un radījuši lielu daļu savu izcilāko šedevru. Es pilnīgi noteikti nekandidēju uz tik lielu godu, taču apziņa, ka arī es esmu daļa no šī procesa, protams, silda manu sirdi.”

Publicitātes foto

Vēsturiski ceļot un iekārtojot dievnamus, tieši kristību traukam bijusi būtiski svarīga nozīme dievnama interjerā un dievkalpojumā. Kristību nozīmīguma dēļ kristāmtrauks ne reti ir viens no greznākajiem dievnama interjera elementiem.

„Lasot vēsturiskus aprakstus par mūsu baznīcas būvēšanu un iesvētīšanu 1758. gadā, mēs atradām lielu prieku un sajūsmu par grezno dievnamu un vēlāk arī lielākajām mehāniskajām ērģelēm pasaulē, kā arī tā laika draudzes un garīdznieku nožēlu par to, ka nav padomājuši par piemērotu kristāmtrauku. Šis apstāklis mūs mudināja izsvērt un realizēt ideju par jauna kristāmtrauka izveidi. Tas pats dievbijības un patriotisma gars, kas kādreiz liepājniekus mudināja būvēt greznu baznīcu ar pasaulē lielākajām ērģelēm, iedrošināja mūs pieņemt drosmīgu lēmumu - izveidot kaut ko tik pat skaistu, vērtīgu, paliekošu nākamajām paaudzēm,” saka dekāns Pēteris Kalks.

Egons Peršēvics 2010. gadā ir absolvējis bakalaura studiju programmu Latvijas Mākslas akadēmijas tēlniecības nodaļā un 2013. gadā turpat maģistra studiju programmu pie asociētās profesores Olgas Šilovas. Tēlnieks aktīvi piedalās izstādēs un mākslas akcijās jau kopš 2006. gada. 2008. gadā Egons Peršēvics pārstāvēja Latviju vērienīgajā „Starptautiskajā Tēlniecības kvadriennālē” Rīgā. Pēdējo gadu laikā tēlnieka darbi tiek izstādīti arī mākslas telpās ārpus Latvijas - Ukrainā, Somijā un Lietuvā. Kopš 2010. gada rudens Egons Peršēvics strādā pie saviem tēlniecības projektiem Liepājā.

Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāle, kas plašāk zināma ar lielākajām mehāniskajām ērģelēm pasaulē, ir sākta celt 1742. gadā. Katedrāles iekšējā un ārējā arhitektūra veidota vēlīnā baroka stilā ar klasicisma iezīmēm, savukārt tās interjeru raksturo rokoko stila greznība un piesātinātība.

Jauno kristāmtrauku Lieldienu dievkalpojumā 16. aprīlī pulksten 10:00 Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē iesvētīs Liepājas bīskaps Hanss Martins Jensons.