Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Lai pilsēta vilina un priecē

PILSĒTNIEKIEM. Sergejs Blagoveščenskis uzsver, ka pēdējos četros gados pilsētas vizuālajā tēlā ir notikušas lielas pozitīvas pārmaiņas, kas pirmām kārtām paredzētas pašiem pilsētniekiem, lai viņi šeit justos komfortabli © Publicitātes foto

Mūsdienīgam cilvēkam nepieciešama ne tikai sakārtota pilsētas infrastruktūra, pieejama izglītības sistēma un veselības aprūpe, bet arī estētiska vide. Cilvēkam vajag sajūtas un pozitīvisma lādiņu, ko var gūt gan sakārtojot savu pagalmu, gan priecājoties par citu paveikto un radīto pilsētas rotu.

Šķiet, ka šobrīd nav Latvijā pilsētas, kur nenotiktu pilsētas uzkopšanas un stādīšanas darbi, jo ir pienācis ilgi gaidītais pavasaris. Daugavpils pašvaldības SIA Labiekārtošana D ir uzņēmums, kurš atbild praktiski par visu, lai pilsēta būtu ne tikai tīra, bet arī vizuāli pievilcīga. Uzņēmuma pirmsākumi ir tālajā 1944. gadā, kad pilsētu pēc kara postažas atkal vajadzēja savest kārtībā - tā radās uzņēmums Autopajūgu transporta kantoris, kuru šodien pazīstam ar nosaukumu Labiekārtošana D.

Patlaban labiekārtošanas uzņēmumam darba pilnas rokas - jāzāģē zari, jāapstāda puķu dobes ar pavasara stādiem, ko vēlāk nomainīs vasaras puķes. Savu uzmanību pēc ziemas prasa arī ielas un ietves. Uzņēmuma valdes loceklis Sergejs Blagoveščenskis atzīmē, ka pašvaldība pilsētas vizuālajam tēlam, komfortam un pievilcībai pastiprinātu uzmanību pievērš pēdējos četrus gadus. Šajā laika periodā ir būtiski mainījušās daudzas vietas, tostarp degradētā teritorija pie Daugavpils universitātes jaunā korpusa pārvērsta līdz nepazīšanai - ir uzbūvēts skeitparks, labiekārtots skvērs, sastādītas puķu dobes. Nozīmīgi rekonstrukcijas darbi, kas vēl arvien turpinās, notikuši pilsētas centrālajā parkā. Ļoti svarīgi, ka padomāts arī par rotaļu laukumiem bērniem, kas tagad tapuši katrā mikrorajonā - turklāt tie ir moderni un droši jebkura vecuma bērniem. Nosauktie ir tikai daži no piemēriem, kas padara pilsētu pievilcīgāku gan vietējiem cilvēkiem, gan iebraucējiem. «Ir svarīgi, lai cilvēki šeit justos komfortabli un tiktu apmierinātas ne tikai viņu pamatvajadzības, bet radīti apstākļi, kas priecē sirdi un acis.» Lai apzaļumotāji un dārznieki, kā arī citi uzņēmuma speciālisti būtu augstā līmenī un spētu Daugavpilī radīt skaistus un mūsdienīgus objektus, netiek žēloti līdzekļi viņu tālākai izglītībai - ir radīta iespēja apmeklēt dažādus kursus un seminārus.

Labiekārtošana D pārziņā ir astoņi savā ziņā saistīti, tajā pašā laikā atšķirīgi darbības virzieni: dārzkopība, apzaļumošana, kapu saimniecība un rituālie pakalpojumi, būvdarbi, energosistēmas, dzīvnieku patversme, transports un pamatdarbības iecirknis, kuri faktiski ir atbildīgi, lai degtu visas spuldzes pilsētas apgaismojumā, gan pavasara ielu un ietvju bedrīšu remonts, gan koku apzāģēšana, gan kapu uzkopšana, gan ikdienas darbi sabiedriskā transporta pieturās, laukumos, skvēros un parkos. Pēdējos gados uz svētku laiku pilsēta daudz plašāk un krāšņāk tiek rotāta ar dažādiem karogiem un instalācijām, piemēram, tagad vairākās pilsētas vietās redzamas milzīgas krāšņas tulpes. Uzņēmuma vadītājs skaidro: «Pastāvīgā darbā mums ir 80 strādājošo, taču vasarā to skaits pieaug līdz 130 cilvēkiem, jo, sākot no pavasara, darba apjoms būtiski pieaug. Mēs labprāt nodarbinām skolēnus, kā arī sadarbojamies ar Būvniecības tehnikuma jaunajiem speciālistiem. No vienas puses, tā viņiem ir iespēja nopelnīt, taču galvenais ir audzinošais aspekts - bērns, kurš ir kaut ko labu izdarījis pilsētas labiekārtošanā, nekad neko nelauzīs un nepostīs. Diemžēl mums vēl arvien nākas saskarties ar vandalisma aktiem - man grūti saprast tos cilvēkus. Kopumā pilsētnieki ir ļoti gandarīti, ka pilsēta mainās, un saka par to paldies.»

Ļoti nozīmīga loma pilsētā ir arī dzīvnieku patversmei, kuras darbā iesaistījušies arī brīvprātīgie - viņi brauc, apmīļo, fotografē un meklē jaunas mājas patversmes iemītniekiem. Ļoti labus rezultātus māju meklēšanā dod interneta vietne labsdraugs.lv. Varbūt arī jums ir pienācis laiks mājas mīlulim?