Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ūdenssaimniecības attīstība – pilsētas iedzīvotāju interesēs

IZGLĪTO. SIA Daugavpils ūdens iesaistās arī izglītojošajā darbā. Šā gada 22. martā pilsētā tika atzīmēta Ūdens diena, kuras ietvaros sadarbībā ar Zinātkāres centru Zinoo tika organizēta viktorīna un plakātu konkurss par Baltijas jūru 7. klašu skolēniem. «Mēs bijām patiesi un patīkami pārsteigti par skolēnu plašajām zināšanām par mūsu darbību un vides aizsardzības jomā. Tas mudina strādāt vēl aktīvāk un iesaistīties dažādos izglītojošos projektos,» atzīst Ģirts Kolendo © Publicitātes foto

SIA Daugavpils ūdens par savu darbības pamatmērķi izvirza pieejamu, savlaicīgu un kvalitatīvu ūdensapgādes un kanalizācijas ūdeņu savākšanas un attīrīšanas pakalpojumu nodrošināšanu, kas lielā mērā ietekmē pilsētnieku veselību un dzīves komforta līmeni. To sasniegšanai palīdz Eiropas un pašvaldības līdzfinansēto projektu īstenošana, kā arī Latvijas likumdošanas pilnveidošana, kas dod vairāk tiesību pašvaldībām pozitīvo izmaiņu turpināšanai.

Pašvaldība līdzfinansē pieslēgumu izveidošanu

Šeit īpaši jāatzīmē pašvaldības programma jauno pieslēgumu veicināšanai jaunizbūvētiem ūdensapgādes un kanalizācijas tīkliem (pagājušajā gadā Daugavpilī šim nolūkam ir apstiprināta divus gadus ilga programma, ik gadu budžetā ir atvēlēti 300 tūkst. EUR un pieņemti attiecīgie saistošie noteikumi, kuros noteikta pašvaldības palīdzības saņemšanas kārtība un apjoms). Jau pirmajā gadā SIA Daugavpils ūdens tika saņemti 272 iesniegumi no iedzīvotājiem. SIA Daugavpils ūdens valdes loceklis Ģirts Kolendo atzīmē: «Pilsētnieku interese ir diezgan liela. Tomēr ne visi saņemti iesniegumi ir izpildīti - pagājušajā gadā tika noslēgti līgumi ar 72 jauniem klientiem, ar būvsezonas sākumu darbi tiks pabeigti vēl 39 objektos. Diemžēl dažos gadījumos iesniedzējam nav atrisināti juridiskie jautājumi, dažreiz neskatoties uz pašvaldības līdzdalību, joprojām ir pārāk lielas izmaksas. Ir arī neapmierinātība ar darbu izpildes termiņiem. Šeit jāsaprot, ka jebkurš, pat vismazākais objekts jābūvē pēc vienādiem būvniecības noteikumiem - ir nepieciešams laiks konkursu organizēšanai un projekta izstrādei, kas paņem līdz trim mēnešiem laika. Būvdarbi aizņem maksimāli tikai divas nedēļas, vēlāk ir nepieciešama izpilddokumentācijas noformēšana. Citreiz kopumā viss process var prasīt no 4 līdz 6 mēnešiem. Pašvaldības līdzfinansējuma programmas darbība turpinās arī šogad, un būtu labāk, lai klienti pie mums nāktu ar jau gataviem projektiem, kas nozīmīgi paātrinās būvniecību. Laiks ir vērtība.»

Līdztekus aktīvajam pieslēgumu izbūves procesam uzņēmums strādā pie maģistrālo tīklu paplašināšanas vietās, kur jaunas maģistrāles neizdevās izbūvēt ar ES fondu līdzfinansējumu. Pagājušajā gadā par uzņēmuma līdzekļiem tika izbūvēti trīs tīklu posmi 880 m kopgarumā. Savukārt šogad pašvaldība tīklu paplašināšanai novirzījusi 300 tūkstošus eiro, kas dos iespēju izbūvēt vairāk nekā 2 km maģistrālo tīklu vēl 18 ielās, piedāvājot iespēju kļūt par SIA Daugavpils ūdens klientiem ap 100 mājsaimniecībām.

Jautājot, cik jaunajai iespējai atsaucīgi ir iedzīvotāji, Ģirts Kolendo teic: «Cilvēki ir ļoti dažādi - vieni ir gatavi pieslēgties kaut rīt, citi kategoriski iebilst. Mēs nevienu nevaram piespiest, tikai skaidrot, runāt, stāstīt. Ir jāsaprot, ka šāda iespēja nebūs mūžīgi, vēlamies, lai cilvēki pēc gadiem diviem trim nenožēlo, ka nav to izdarījuši.» Paredzēts, ka ar 2019. gadu stāsies spēkā noteikumi par decentralizētās kanalizācijas izmantošanu, kas nozīmē, ka katrai mājsaimniecībai, kas nav pieslēgta centralizētajiem tīkliem, būs pienākums uzstādīt vai nu individuālās bioloģiskās attīrīšanas iekārtas, vai izbūvēt hermētiskos notekūdeņu uzkrāšanas rezervuārus un regulāri nodrošināt to izvešanu uz pilsētas attīrīšanas iekārtām, vai arī pieslēgties centralizētajiem tīkliem. Lielākajā daļā gadījumu izdevīgākais risinājums ir pieslēgums pilsētas tīkliem, jo tas būs mājas īpašniekiem ekonomisks un videi vissaudzīgākais variants. Mums visiem jādomā par Daugavas un Baltijas jūras tīrību.

Uzņēmumu vērtē pozitīvi

Pagājušā gada nogalē veiktā aptauja par pozitīvāk vērtētajiem pilsētas uzņēmumiem parāda, ka SIA Daugavpils ūdens darbība kopumā ir novērtēta ļoti labi - 88% respondentu to vērtē pozitīvi. Labāks rezultāts ir tikai Daugavpils satiksmei. Uzņēmuma vadītājs uzskata, ka aptaujas rezultātu var uzskatīt par iedzīvotāju pateiktu paldies.

«Mūsu darbinieki ir uzņēmuma seja - no tā, cik labi viņi strādā, kā attiecas pret katru klientu, kāda ir darba kvalitāte, veidojas priekšstats par uzņēmumu kopumā. Varu teikt viņiem paldies, jo bez ikdienas darba darītājiem mēs nevarētu ne pastāvēt, ne attīstīties.».