Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

ZINOO – apmainīties ar sejām un izpētīt mušu

APMAINĀMIES AR ACĪM. Aizraujoša ir spoguļu spēle, kas dod iespēju no pretimsēdētāja aizņemties acis, muti vai degunu © Publicitātes foto

Pasaule ir brīnumu pilna, tikai ikdienā kaut kā tas paslīd garām nepamanīts – mēs pieņemam lietas tādas, kādas tās ir, un tikai tad, kad uzzinām ko vairāk, sākam uzdot jautājumu: kāpēc? Nu protams, ja vien esam pāri slavenajam kāpēcīšu vecumam.

Ilūzijas un praktiskas lietas

Kā tas nākas, ka no īpaša grīdas krāsojuma un šķības grīdas jeb tā sauktajā Meijera mājā pilnīgi sajūk cilvēku augumu garums; cik liels tad beigu beigās ir kubikmetrs; kur cilvēkam sirds un kur zarnas; kā ar velosipēdu ražot elektrību un vēl daudz citu interesantu lietu var uzzināt Latvijas Zinātnes centru apvienības

ZINOO Daugavpils filiālē. Centra vadītāja Viktorija Kozlovska vēsta, ka vispopulārākie ZINOO centra eksponāti ir ugunsdzēsēja tērps, kas salikts tieši tāpat kā depo, kuru izsaukuma gadījumā jāpagūst apģērbt 30 sekundēs. Vēl arī lielais ceļamkrāns, kas mazajiem apmeklētājiem rada patiesu prieku, jo ar paša spēkiem, gluži tāpat kā to dara lielie onkuļi, var pārcelt pamatīgu koka kluci. Savukārt bioloģijas skolotāji ir pateicīgi par iespēju skolēniem parādīt skeletu un iemācīt, kur atrodas katrs no cilvēka iekšējiem orgāniem.

Lieli, mazi, svešie un savējie

ZINOO centrs uzņem apmeklētājus no ļoti plaša reģiona - visvairāk to ir no Rēzeknes, Jēkabpils un Lietuvas pierobežas pilsētas Ignalīnas. Šobrīd, kad tuvojas ekskursiju laiks, ZINOO centram darba pilnas rokas - maijā jau gandrīz visas dienas ir aizpildītas, jo gan skolotāji, gan vecāki apzinās, ka ekskursija ZINOO centrā būs ar lielu pievienoto vērtību - tā radīs paliekošu interesi par pasaules noslēpumiem. Interesanti ir arī pieaugušajiem - dažs labs, ienākot uz pusstundiņu, uzkavējas šeit līdz brīdim, kad sagribas ēst. Es arī iemēģināju sēdēt faķīra jeb naglu krēslā un mušas spalvainās kājas apskatīju.

Viktorija ir gandarīta, ka centram jau ir izveidojies savs pastāvīgo apmeklētāju loks - bērni ar vecākiem nāk vai ik nedēļas nogali. Popularitāti ieguvušas arī sestdienu nodarbības: martā valdīja robotu tēma, aprīlī būs uzzināms viss par dinozauriem (aptaustāmas arī atrastās fosilijas), bet maijā ilūziju pasaulē ievedīs Zootrops.

Pagaidām vēl ar daudziem nezināmajiem top ZINOO centra attīstības projekts. Telpas to atļauj, jo centrs izvietots bijušā kinoteātra namā ar lielo un mazo skatītāju zāli. Plānots apgūt visu namu, kas nozīmē, ka pēc dažiem gadiem taps unikāls un bagātīgs piedāvājums. Vadītāja vēlas saglabāt intrigu, bet pasaka vien to, ka centrs attīstīsies galvenokārt ar bioloģiju saistītā virzienā.