Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Aptauja: Lai apmeklētu ārstu reģionos, pensionāriem tam jāvelta diena

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Lai apmeklētu kādu ārstu vai veiktu izmeklējumu reģiona centrā vai galvaspilsētā, pensionāriem jāvelta pilna diena, liecina Skrīveru novada pensionāru aptauja, šonedēļ, tiekoties ar Zemgales pensionāriem, atklāja Skrīveru pensionāru organizācijas vadītāja Ilga Ušaka.

Aptaujā piedalījās 116 aktīvākie novada pensionāri, 61 no kuriem ir vecāks par 70 gadiem.

"Izmeklējumi pie ārsta reģionos rada lielas grūtības. Viena lieta ir līdzmaksājumi pie speciālistiem, taču jāpieskaita arī izdevumi ceļam. Turklāt pensionāriem, lai tiktu pie speciālista reģiona centrā vai Rīgā, jārēķinās ar visu dienu, jo jādomā, ar kuru transportu tikt uz centru un atpakaļ," pauda Ušaka.

Apmēram trešdaļai novada pensionāru ir grūtības iegādāties nepieciešamās zāles, daļa lūdz naudu saviem bērniem. "Bērniem tas ir kā vēl viens nodoklis, kas jāmaksā par savu vecāku trūcīgumu papildus tiem nodokļiem, ko viņi maksā no algām," salīdzināja Skrīveru pensionāru pārstāve.

Pensionāru aptaujas dati liecina, ka lielākā daļa jeb 47 pensionāri saņem pensiju, kas ir līdz 250 eiro, 28 pensija ir līdz 300 eiro, bet astoņi no 116 pensijā saņemt virs 300 eiro. Bet vēl 28 pensionāriem, kas piedalījās aptauja, pensija ir līdz 200 eiro. "Lieli bagātnieki neesam," komentēja Ušaka.

Viņa vērsa uzmanību arī pensionāru dzīves apstākļiem, jo apmēram trešajai daļai aptaujāto nākas pašiem ar spaiņiem nest ūdeni no piemājas akas, kas vecuma un veselības stāvokļa dēļ nereti ir grūti.

Jau vēstīts, ka šonedēļ Jelgavā notika Zemgales pensionāru apvienības sapulce.