Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Kliģēni – 25 gadi siltumnīcu biznesā

KLIĢĒNU siltumnīcās šobrīd pārliecinoši saimnieko pavasaris – dažādo krāsu un smaržu puķes podos tā vien aicina – aizved mani mājās un būšu tavs pavasaris © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Zemnieku saimniecība Kliģēni šogad atzīmē savu 25 gadu jubileju. Jāatzīmē, ka Cēsīs arī ikdienā redzams Kliģēnu paveiktais darbs, jo pilsētas apzaļumošana, puķu stādījumi, kā arī parku un skvēru uzturēšana nodota tieši šā uzņēmuma pārziņā.

Lai gan ārā vēl ik pa brīdim uzsnieg sniegs, Kliģēnu puķu stādu siltumnīcās pavasara puķu sezona jau gandrīz beigusies - viss ir izaudzis un gatavs pārdošanai. Puķu siltumnīcu vadītāja Inese Raubiško Reķe stāsta: «Šobrīd droši laukā var stādīt atraitnītes, jo tām nekas nedraud arī 5 grādu salā. Ar pārējo puķu izstādīšanu vēl jāpaciešas. Šobrīd plašā krāsu bagātībā iespējams iegādāties atraitnes, prīmulas, hiacintes, tulpes, narcises. Mazliet vēlāk ziedošās vasaras puķes: begonijas, petūnijas, pelargonijas, lobēlijas, samtenes un vēl daudz dažādu puķu un vasaras puķu stādu. Lai pavasari aiznestu uz mājām, gan mūsu specializētajos puķu veikalos, gan dārzniecībā varat iegādāties pavasara puķes podos. Ļoti izteiksmīgas ir šobrīd populārās nokarenās atraitnītes, kas lieliski izskatās gan uz balkona malas, gan jebkur citur. Siltumnīcā tagad aktīvākais darbs ir ar vasaras puķēm, kuru sortiments ir ļoti plašs - ja es gribētu par visām izstāstīt, tad sanāktu vismaz pilna avīze.»

Dārzniecība ir atvērta katru dienu augu gadu, tāpēc pēc puķu stādiem vai grieztajiem ziediem garāmbraucot var iegriezties praktiski jebkurā laikā. Dārzniecībā strādā arī florists, kas izgatavos ziedu pušķus jebkurai dzīves situācijai. Jāpiebilst, ka griezto ziedu jomā te valda liela dažādība - daļu audzē uz vietas, daļu importē no pārbaudītiem Eiropas ziedu audzētājiem.

Jau šovasar puķu siltumnīcas piedzīvos būtiskas pārmaiņas. Uzņēmuma īpašnieks Aleksandrs Raubiško informē, ka jūlijā, kad siltumnīcās ir visklusākais periods, sāksies 2000 m² plašo esošo siltumnīcu demontāža, lai līdz oktobra vidum būtu gatava jaunā siltumnīca ar kopējo platību 4000 m². Šobrīd ir saņemts akcepts gan no LADA, kas administrē attiecīgo ES programmu, gan bankas, kā arī atrasts būvnieks, kurš apņēmies visus darbus paveikt laikā. Rudenī jaunajā siltumnīcā jau jābūt ieliktiem nākamās sezonas puķu stādiem.

Dārzniecības lielākajā daļā valda dārzeņi - galvenokārt gurķi un tomāti. 17. martā novākta pirmā gurķu raža, ko tradicionāli nobauda paši uzņēmuma darbinieki. Aleksandrs gan atzīmē, ka raža tikko tik sākusies, tāpēc pirmām kārtām tiek apgādāti Cēsu un Vidzemes puses veikali. Kliģēnu gurķus tagad var meklēt Cēsu veikalā Solo un TOP tīklos. Kad gurķu būs vairāk, caur kooperatīvu Baltijas dārzeņi tie nonāks pie pircējiem visā Latvijā.

Jautāts par tomātiem, saimnieks lēš, ka tie būs gatavi aprīļa sākumā. Tomātu sortiments ir plašs, tostarp pircēju iecienītie dzeltenie plūmju tomāti un dažādu šķirņu ķiršu tomātiņi. Kliģēnu dārzkopji nepaļaujas tikai uz savām zināšanām, bet aicina talkā arī citu valstu speciālistus, jo nenoliedz, ka Eiropas valstīs dārzeņu audzēšana siltumnīcu apstākļos ir daudz attīstītāka. «Ir svarīgi, lai uzņēmuma speciālisti spētu visu laiku apgūt ko jaunu. Reizēm ļaujoties izaicinājumiem, reizēm pieturoties pie pārbaudītām vērtībām, mums ir izdevies pārdzīvot dažādus laikus - arī krīzes. Īpaši krīzi izjutām ziedu jomā, jo puķes nav pirmā nepieciešamības prece. Savukārt dārzeņu audzēšanas jomā mums visu laiku jābūt gataviem konkurēt ar importētajiem dārzeņiem. Iepriekšējie gadi nav bijuši viegli, bet kopumā esmu apmierināts ar uzņēmuma darbību,» teic Aleksandrs Raubiško.

Tuvojoties aktīvajai dārzu sezonai, siltumnīcās izaudzēti arī dažādi stādi, ko piedāvāt apkārtnes dārzkopjiem: tomāti, gurķi, paprika, salāti, garšaugi, kā arī plašā sortimentā vasaras puķu stādi.