Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

VARAM kavējas ar priekšlikumiem par pašvaldību sadarbības teritorijām

© varam.gov.lv

Lai arī drīzumā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) būtu jāpiedāvā likumprojekts par sadarbības teritoriju veidošanos, to varētu sagatavot tikai septembrī, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Valdības rīcības plāns paredz, ka likumprojektam būtu jābūt gatavam nākamnedēļ, bet tagad VARAM piedāvā likuma izmaiņas sagatavot vēlāk - septembrī.

Tikmēr valdība izskatīs VARAM sagatavoto informatīvo ziņojumu, kurā esot aprakstīta vēsture un esošā situācija. Tajā ir arī seši punkti par turpmākiem rīcības virzieniem sadarbības teritoriju izveidošanai.

"Tas būs ceļš, tie būs principi, kā mēs paredzam, kā būtu jānotiek šai sadarbībai, būs izanalizēti visi jautājumi, kas radās, kad tikāmies ar sadarbības teritorijām," raidījumam teica vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK).

Jau ziņots, ka lielākā daļa pašvaldību konceptuāli neiebilst veidot 29 sadarbības teritorijas, iepriekš informēja VARAM. Ministrija konsultējusies ar pašvaldībām par sadarbības teritoriju modeli, un secinājusi, ka sadarbības teritoriju izveide attaisnosies tikai gadījumā, ja to respektēs pārējā valsts pārvalde reģionos, tādējādi iesaistītās institūcijas ar pašvaldībām sadarbosies, līdz ar to jāsāk ar valsts institūciju reģionālā izvietojuma sakārtošanu.

Vienlaikus daļa pašvaldību šajā iecerē saskatot slēptu administratīvi teritoriālās reformas otro kārtu.

Lai šo ieceri īstenotu, valdībai būtu jānodod izskatīšanai Saeimā attiecīgais likumprojekts, institūcijām jāsāk pielāgot savu darbību sadarbības teritoriju ietvaram. Savukārt no 2018.gada sadarbības teritorijā izveidojama konsultatīvā padome, kuras uzdevums būtu saskaņot pašvaldību un citu valsts iestāžu darbību attiecīgajā apriņķī.

LETA arī ziņoja, ka Saeimas Pašvaldību sistēmas pilnveidošanas apakškomisija konceptuāli atbalstīja jauno likumprojektu par pašvaldību brīvprātīgu apvienošanos. Šo likumprojektu izstrādāja apakškomisijā, jo VARAM mudināja deputātus nogaidīt, ņemot vērā ministrijas ieceres saistībā ar sadarbības teritoriju modeli.