Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Elektronikas atspēriena punkts Ventspilī

AIZIET! HansaMatrix Ventspils ražotnes paplašināšanas atklāšanas lentīti grieza ražotnes vadītājs Aldis Cimoška, visa uzņēmuma īpašnieks un vadītājs Ilmārs Osmanis, Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis un Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs © Arnis Kluinis

Valsts prezidents Raimonds Vējonis pagodināja ar savu klātbūtni jaunas mikroshēmu ražošanas līnijas palaišanu uzņēmuma HansaMatrix ražotnē Ventspils Augsto tehnoloģiju parkā.

Konkrētās ražotnes atklāšana un HansaMatrix attīstība kopumā liecina, ka Latvija īstenībā nav zaudējusi vai tagad ir atguvusi to vietu elektronikas nozarē, par kādu vismaz daļa sabiedrības skumst kā par zaudētu pēc padomju laikiem. HansaMatrix darbības apjoms sadzīviski uztveramās mērvienībās ir divas ražotnes Ogrē un Ventspilī ar divsimt darbiniekiem katrā. Darbinieku tur ir vairāk nekā darba vietu, jo iekārtas Ventspilī pēdējā laikā tikušas izmantotas četrās maiņās, t.i., maksimāli. Jaunā līnija ļauj atgriezties pie divu maiņu darba un turpināt izaugsmi ar HansaMatrix tagad pierastajiem +20 līdz 30% gadā.

Ražošanas pieaugums uzņēmumā atbilst tam, cik daudz produkcijas iespējams pārdot. Šī produkcija neparādās tiešā veidā veikalu plauktos, bet tiek iemontēta uzņēmuma Mikrotīkls elektronisko komunikāciju sistēmās, AirDog dronos un vēl citu Latvijas, Skandināvijas un tālāku Eiropas valstu uzņēmumu produkcijā, kuras ražotāji nevēlas atklāt tās komponentu izcelsmi.

Savas darbības paplašināšanai HansaMatrix ir izmantojis akciju emisiju Nasdaq Riga biržā. Tai iesniegtajā provizorisko datu atskaitē norādīts, ka HansaMatrix koncerns pagājušajā gadā apgrozījis 16,9 miljonus eiro un nopelnījis 586,9 tūkstošus eiro. Šīs uzņēmumu grupas īpašnieks un vadītājs ir Ilmārs Osmanis. Uzņēmumus viņš dibinājis 1999. gadā, un sākotnēji tie auguši līdz ar visu Latvijas ekonomiku vispirms Eiropas Savienības gaidās un vēl jo straujāk pēc Latvijas uzņemšanas savienībā. 2008. gada ekonomiskā krīze pasaulē un Latvijā atsvieda uzņēmumus līdz izdzīvošanas vai neizdzīvošanas robežai, bet tagad tiem atkal ļoti labi laiki. Jau ap 2006. gadu uzņēmuma Ogres ražotne tuvojās savas jaudas maksimumam, un I. Osmanis izlēmis, ka pareizāk būtu nevis paplašināt esošo ražotni līdz apjomam, kas daudz grūtāk pārskatāms, pārvaldāms un nodrošināms ar darbiniekiem, bet meklēt vietu apmēram tādai pašai ražotnei kaut kur citur. Tā viņš nonācis Ventspilī, kur viņam vietu zaļā pļavā ierādījusi tagadējā Latvijas finanšu ministre Dana ReiznieceOzola. Gan jau kādreiz I. Osmaņa saglabātie fotoattēli ar viņu un D. ReiznieciOzolu šajā pļavā 2006. gada pavasarī iekļūs kādā Latvijas tautsaimniecības vēsturei veltītā izdevumā.

Jau nākamajā gadā ražotne tikusi iedarbināta.

Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs jaunās līnijas atklāšanas pasākumā stāstīja, ka ražošanas uzņēmumu piesaistīšana Ventspilij sākusies drīz vien pēc 2000. gada, kad pēc varas maiņas Krievijā kļuvuši skaidri šīs valsts nodomi un iespējas pārorientēt savu energoresursu kravas uz Krievijas ostām, tajā skaitā tām, kuras tad vēl tikai sāka celt. Ventspils lika Krievijas plāniem pretī savus rūpniecības attīstības plānus, kas īstenoti tikpat ilglaicīgi un pacietīgi. Par vienu no šo plānu izpildes rādītājiem A. Lembergs nosauca faktu, ka pašlaik no jauna aprēķinātās pensijas Ventspilī ir caurmērā virs 480 eiro mēnesī, pārsniedzot šo rādītāju arī tādās vietās kā Rīga un Jūrmala.

Valsts prezidents R. Vējonis izmantoja izdevību atzīmēt Ogri, kur HansaMatrix atrašanās sakritusi ar garu posmu tagadējā Valsts prezidenta dzīvē. Uzņēmuma kārtējo paplašināšanos viņš sveica ar vārdiem, ka «HansaMatrix ir Latvijas elektronikas nozares flagmanis. Uzņēmuma panākumi kalpo kā lielisks piemērs mums visiem. Mēs priecājamies par ikvienu uzņēmumu, kurš Latvijā rada arvien jaunas darba vietas».