Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Demogrāfs: Eiropā bēgļu skaits ir nenozīmīgs

© Nora Krevneva, F64 Photo Agency

Patvēruma meklētājiem Latvijā pēc statusa saņemšanas ir jāizvēlas starp ēdienu un mājokli, jo pabalsts visu nenosedz, intervijā “900 sekundes” norādīja demogrāfs un ANO Starptautiskās Migrācijas organizācijas Rīgas biroja vadītājs Ilmārs Mežs.

I. Mežs norāda, ka Eiropā ieplūdis viens miljons bēgļu, kas pret 500 miljoniem eiropiešu ir viens “piliens”, taču ir svarīgi, kā šo situāciju risina.

Demogrāfs ieteiktu Latvijā bēgļiem piedāvāt tās sauktās kopmītnes dažādās Latvijas pilsētās, jo ar pašreizējo pabalstu, ko persona saņem pēc patvēruma meklētāja statusa saņemšanas, jāizdara izvēle - ēdiens vai pajumte.

Savukārt tie, kas pēc statusa saņemšanas dodas prom no Latvijas, ārzemēs var pavadīt vien trīs mēnešus un nevar iekārtoties darbā vai saņemt sociālo pabalstu.

Runājot par demogrāfisko situāciju Latvijā, I. Mežs norāda, ka Latvijā joprojām iedzīvotāju skaits katru gadu samazinās par 1%. Nedaudz pieaudzis jaundzimušo skaits un arī ģimenēs, kurās aug viens bērns, aizvien biežāk vecāki izvēlas pasaulē laist arī otru bērniņu. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, pašreiz Latvijā ir 1,95 miljons iedzīvotāju. Latvijā gadā piedzimst aptuveni 22 tūkstoši bērni, bet mirst 28 tūkstoši cilvēku, savukārt aptuveni 10 tūkstoši izbrauc no valsts.