Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Piešķir 350 000 eiro zaudējumu segšanai par likvidētajām cūkām

© F64

Valdībā šodien nolēma piešķirt 350 484 eiro zaudējumu segšanai par Āfrikas cūku mēra (ĀCM) dēļ likvidētajām un utilizētajām cūkām Krimuldas novada fermā "Rukas" un Salaspils novada fermā "Bunči".

Finansējumu piešķirs no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Zemkopības ministrijas sagatavotais rīkojuma projekts par faktiski iztērētajiem līdzekļiem paredz, ka SIA "Grow Energy" par dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu iznīcināšanu "Rukās" samaksās 100 099 eiro. PVD par izdevumiem dzīvnieku nogalināšanai Krimuldas pagasta novietnē piešķirs 21 977 eiro, bet par blakusproduktu iznīcināšanu īpašajā iekārtā "Hurican PRO 1000" izmaksās 5827 eiro.

Savukārt rīkojums par papildu pasākumiem ĀCM ierobežošanai saistīts ar cūku likvidēšanu Salaspils pagasta novietnē "Bunči" un noteic ne vairāk par 222 581 eiro lielu finansējumu ar cūku nogalināšanu un likvidēšanu saistīto izdevumu segšanai.

No šīs naudas 172 581 eiro plānots izmaksāt "Grow Energy" par dzīvnieku blakusproduktu likvidēšanu. Līdz 50 000 eiro plānots izmaksāt PVD par dzīvnieku nogalināšanu. Tai skaitā līdz 6000 eiro paredzēti SIA "Alviri" pardezinfekcijas pakalpojumu veikšanu, savukārt par transporta pakalpojumu nodrošināšanu SIA "Paugurīši A.J" paredzēti līdz 8000 eiro.

Jautājumu par kompensāciju izmaksām par likvidētajām cūkām fermās "Rukas" un "Bunči" to apsaimniekotājam SIA "Ancers" tiks skatīti kādā no nākamajām valdības sēdēm, kad būs veikti precīzi aprēķini par likvidētajiemdzīvniekiem, lopbarību un dezinfekcijas materiāliem.

Kā ziņots, trīs gadu laikā, kopš Latvijā ievazāts ĀCM, tā profilakses un apkarošanas pasākumiem izlietoti vairāk nekā 13 miljoni eiro. No šīm izmaksām mājas cūku īpašniekiem kompensācijās par kopumā apmēram 14 000 cūkulikivdēšanu sērgas skartajās novietnēs, kā arī kompensācijās par tirdzniecības traucējumiem izmaksāti 2 332 386 eiro.

Tāpat vēstīts, ka ĀCM šogad 13.janvārī skāra "Ancers" fermu "Rukas" Krimuldas novadā, kur nedēļas laikā likvidētas 5023 cūkas. Savukārt 7.februārī sērga uzliesmoja otrajā fermā Salaspils novada "Bunčos", kur likvidēts vairāk nekā 8500 cūku liels ganāmpulks.

Tikmēr valdība izsludinājusi ārkārtas situāciju Krimuldas un Salaspils novadā, kā arī Ādažu novadā, kur nepieciešamības gadījumā bija plānots dedzināt cūku līķus. Ārkārtas stāvoklis ilgs līdz 17.aprīlim, tā izsludināšana atvieglo operatīvo dienestu darbu attiecīgajā teritorijā.

Tāpat vēstīts, ka mežacūku populācijā ĀCM šogad konstatēta 177 dzīvniekiem 40 novadu 61 pagastā. Pērn slimība skāra 1146 mežacūkas.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.