Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Tukuma Straume: ejam līdzi laikam un labākajai pasaules praksei

SUŅIEM, KAĶIEM. Mājdzīvnieku barības ražošanas jauda pārsniedz 1000 tonnu mēnesī. Lai efektīvi izmantotu šo resursu, pakāpeniski tiek apgūti jauni eksporta tirgi © Publicitātes foto

Kopš 2000. gada akciju sabiedrība Tukuma Straume ir uzsākusi strauju augšupeju, investējot mūsdienīgās tehnoloģijās un attīstot trīs galvenos pamatdarbības virzienus: barības ražošanu produktīvajiem dzīvniekiem, graudu pirmapstrādi un uzglabāšanu, kā arī barības ražošanu mājdzīvniekiem.

Par uzņēmuma attīstības ceļu intervija ar a/s Tukuma Straume valdes priekšsēdētāju Aivaru Podnieku.

- Pirms sarunas pieminējāt, ka ar a/s Tukuma Straume esat saistīts kopš 2000. gada. Šis laiks sakrīt ar brīdi, kad uzņēmums sāka attīstības ceļu. Kāds tas ir bijis?

- Jā, 2000. gadā a/s Tukuma Straume finanšu situācija bija visai smaga un vajadzēja veikt pārmaiņas, lai saglabātu un attīstītu visas trīs galvenās darbības nozares. Kopš tā laika esam realizējuši ap 10 dažādiem ES fondu atbalstītiem projektiem, kā arī investējuši uzņēmuma līdzekļus. Kopumā rūpnīcas modernizācijā ir ieguldīti 16 miljoni eiro. Vēlos arī uzsvērt, ka viss līdz šim sasniegtais ir mūsu komandas nopelns. Nodrošinām stabilas darba vietas vairāk nekā 60 cilvēkiem - reģionālā mērogā tas ir ļoti daudz.

- Kāda bija primārā nepieciešamība uzņēmuma darbības atveseļošanai?

- Pirmais ES atbalstītais projekts bija saistīts ar graudu pieņemšanas un uzglabāšanas kapacitātes palielināšanu, kas ir ļoti būtisks priekšnosacījums, lai ražas laikā ātri un nepieciešamajā apjomā pieņemtu graudus no apkārtnes zemniekiem. Ražas laiks bieži ir lietains, un graudos ir augsts mitruma procents, tāpēc uzņēmuma modernizācijā akcentējām efektīvas graudu žāvēšanas iekārtas iegādi un uzstādīšanu. Tas mums nodrošina iespēju graudus pieņemt ātri, nekavējot zemnieku dārgo laiku.

Atzīmēšu, ka izaudzēto graudu apjoms ik gadu Latvijā pieaug - senāk Latvija izaudzēja kopumā ap 1 miljonu tonnu, bet pēdējos gados kopējais novākto graudu apjoms pārsniedz 3 miljonus tonnu.

- Tukuma Straumei ir 30 gadu pieredze lopbarības ražošanā. Vai, modernizējot uzņēmumu, ir panākts tāds pats lopbarības ražošanas līmenis kā vadošajās Eiropas lauksaimniecības valstīs?

- Mēs izvēlējāmies ražot augstas kvalitātes lopbarību, tāpēc iegādājāmies vācu tehnoloģiju un uzbūvējām pilnīgi jaunu rūpnīcu barības ražošanai produktīvajiem dzīvniekiem. Var teikt, ka Tukuma Straume ražo lopbarību, kas atbilst Eiropas valstu efektīvas lauksaimniecības praksei. Svarīgi, ka viss ražošanas cikls ir pilnībā automatizēts, kas izslēdz cilvēciskā faktora riskus, turklāt norit arī datorizēts kvalitātes monitorings. Šī projekta ietvaros ir uzstādīta arī pilnībā automatizēta un robotizēta fasēšanas iekārta - no barības iepildīšanas maisos līdz sakraušanai uz paletēm un ietīšanai pakošanas plēvē. Vienlaikus jaunajā rūpnīcā ir daudz zemāks elektroenerģijas patēriņš, tātad ražošanas izmaksas zemākas. Maksimāli automatizēta ražošana vienlaikus nodrošina nemainīgi augstu produkta kvalitāti un samazina ražošanas izmaksas, kas mums dod iespēju visaugstākās kvalitātes produktu piedāvāt par konkurētspējīgu cenu. Investīcijas sevi pilnībā ir attaisnojušas, ko raksturo skaitļi - 2000. gadā rūpnīcas apgrozījums bija ap 2 miljoniem eiro, bet pērn tas bija jau 18 miljoni eiro. Tagad esam vieni no vadošajiem lopbarības ražotājiem Latvijā.

Esam izstrādājuši arī jaunas lopbarības receptūras, kas ir liels ieguvums mūsu klientiem, lai klienti iegūtu tieši to efektu, ko gaida - augstu gaļas un piena ražību.

- Vai ļoti zemās piena cenas neatstāja būtisku iespaidu arī uz pārdotās barības apjomu?

- Protams, ka mēs to sajutām. Likumsakarīgi, ka ļoti zema piena cena nekompensē govju turēšanas un ēdināšanas izdevumus, tāpēc vairākas saimniecības likvidēja vai samazināja piena govju ganāmpulkus. Tagad piena cena ir pieaugusi, kas dod atelpu piena ražotājiem, un pastāv cerība, ka šī nozare nostabilizēsies. Esam pārliecināti, ka piena ražošanas nozarei Latvijā ir jābūt un tā ir jāattīsta.

No savas puses mēs nācām pretim saviem klientiem, palīdzot pārvarēt grūtos laikus - ir saimniecības, kam esam pagarinājuši atmaksas termiņu pat uz gadu vai ilgāk.

- Vai Tukuma Straume var pielāgoties pieprasījuma izmaiņām, ja, piemēram, Latvijā pēkšņi visi sāk audzēt aitas?

- Jā, mēs esam ļoti elastīgi un rūpīgi sekojam līdzi visām izmaiņām un tendencēm Latvijas un pasaules lauksaimniecībā. Ar mūsu ražošanas iekārtām iespējams izgatavot visus nepieciešamos barības veidus, ja vien tam ir tirgus pieprasījums. Receptūru izstrādē sadarbojamies ar jomas ekspertiem un cenšamies tajās ieviest visas jaunākās Eiropas un pasaules tendences un zinātnes sasniegumus. Faktiski mūsu lauksaimnieki pakāpeniski ir pārņēmuši ārvalstu lopkopības nozares tradīcijas, kas lopkopības un piena ražošanas nozares padara konkurētspējīgas un efektīvas. Ja atceramies, tad senāk 6000 litru izslaukums tika uzskatīts par ļoti labu, bet tagad labs izslaukums ir 10 000 un vairāk litru piena no govs gadā. Mēs saprotam, ka efektīvas lopkopības pamatā ir trīs lietas - šķirne, turēšanas apstākļi un barība, tāpēc šai jomai pievēršam pastiprinātu uzmanību. Sākotnēji barības sastāvi bija daudz vienkāršāki, bet tendences mainās, un mums jāiet līdzi laikam, lai saglabātu savu lomu kopējā lopbarības ražotāju struktūrā. Var teikt, ka Latvijas piena govis ēd līdzvērtīgu barību kā Dānijas govis.

Mēs ražojam barību arī strausiem, paipalām, šinšillām, pelēm un citiem vairāk vai mazāk eksotiskiem dzīvniekiem - esam gatavi izstrādāt receptūru, saražot un piegādāt barību jebkādiem dzīvniekiem.

- Trešā pamatdarbības nozare ir mājdzīvnieku - kaķu un suņu - barības ražošana. Vai arī šajā jomā Tukuma Straume ir augsti tehnoloģiski attīstīta?

- Barība mājdzīvniekiem Tukuma Straumes rūpnīcā tiek ražota jau kopš 1987. gada. Taču, sekojot ES direktīvām, kas aizliedz vienā teritorijā ražot gan lopbarību, gan kaķu un suņu barību, mēs pieņēmām lēmumu veikt investīcijas un uzbūvēt pilnīgi jaunu mājdzīvnieku barības ražošanas rūpnīcu. Pirms nepilniem 10 gadiem ar ES fondu atbalstu iegādājāmies dārgu, amerikāņu, bet tobrīd pasaulē labāko suņu un kaķu barības ražošanas tehnoloģiju. Sākotnēji suņu un kaķu barības zīmolu Vau Vau un Ņau Ņau pārdošanas apjoms bija salīdzinoši neliels, bet, uzbūvējot jauno rūpnīcu, piestrādājām arī pie jaunas preču zīmes izstrādes - DOGO. Līdz ar šīs preču zīmes ieviešanu mājdzīvnieku barības ražošana no dažām tonnām pieauga līdz pat 300 tonnām mēnesī. Tas Latvijai ir ļoti nozīmīgs apjoms. DOGO guva fantastiskus panākumus, un provizoriskas aplēses liecina, ka DOGO aizņem vairāk par 40% no kopējā Latvijā pārdotā sausās suņu barības apjoma.

Laika gaitā esam paplašinājuši piedāvājumu. Tagad ražojam astoņu veidu kaķu barību: divi veidi Ņau Ņau, divi veidi Frederix, un tikko ir uzsākta četru dažādu veidu Super Premium kvalitātes kaķu barības ražošana ar zīmolu Catto. Paplašināts arī suņu barības klāsts, tostarp Premium kvalitātes barība. Tirgus ir augstu novērtējis mūsu piedāvājumu, jo labi sabalansēta ir kvalitātes un cenas attiecība.

Kopējā suņu un kaķu barības ražošanas jauda ir 1200 tonnu mēnesī, kas nozīmē, ka, lai efektīvi izmantotu pieejamo jaudu, aktīvāk strādāsim arī eksporta tirgos. Esam saņēmuši Krievijas sertifikāciju savas produkcijas eksportam uz šo valsti.

- Kur top receptūras konkrētam barības veidam?

- Jau iegādājoties tehnoloģiju, mēs sapratām, ka tehnoloģija vien neko nedod - ir nepieciešamas labas receptes un augstas kvalitātes izejvielas. Receptes tiek izstrādātas sadarbībā ar tehnologiem, ārzemju ekspertiem un vetārstiem. Arī izejvielas iegādājamies no pārbaudītiem sadarbības partneriem, kuri piegādā izejvielas arī tādiem atpazīstamiem un augstu vērtētiem zīmoliem kā Royal Canin, Hill’s un citiem. Izejvielu ražotāju valstu ģeogrāfija ir ļoti plaša, jo augstas kvalitātes izejvielu ražotāju pasaulē nemaz nav tik daudz un neviena rūpnīca neražo visu nepieciešamo sortimentu. Piemēram, jēra gaļas izejvielas ražo tikai Jaunzēlandē un Austrālijā.

Receptes ir testētas un pārbaudītas gan vietējās, gan specializētajās ārvalstu laboratorijās un noslīpētas tā, lai barība dzīvniekam nodrošinātu pilnīgi visu nepieciešamo un garantētu labu veselību. To, ka visu esam izdarījuši pareizi, apliecina tirgus pieprasījums, jo pircējs ir vienīgais objektīvais vērtētājs. Mums ir cieša sadarbība ar suņu, tostarp sporta suņu, audzētājiem, veterinārajām klīnikām. Faktiski norit nemitīgs attīstības process, lai radītu arvien labāku un piemērotāku produktu konkrētas sugas, vecuma un dzīvesveida dzīvniekam.

- Mēs nevaram nepieminēt neseno skandālu par DOGO suņu barību. Cik tas bija pamatots un cik no malas inspirēts?

- Mums ir skaidrs, ka skandāls tika pasūtīts un mākslīgi radīts. Mūsu kompānija guva ļoti labus rezultātus - 2013. un 2014. gadā iekļuvām uzņēmumu TOP 500 un bijām rentablākais nozares uzņēmums Baltijā. Nav noslēpums, ka Latvijā daudzus neatstāj vienaldzīgus strauji augoši uzņēmumi, un metodes, kā tos mēģina nogremdēt, ir ļoti dažādas.