Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ar pasākumiem, izstādi un kino svin slimnīcas jubileju

© Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Aizvadītais gads un šā gada sākums Tukuma slimnīcā aizrit 130 gadu jubilejas zīmē.

Ievērojamajam notikumam par godu ir izrevidēti bēniņi un pagrabi, lai atrastu senas medicīniskās iekārtas un aprīkojumu, apjautāti vecāki un jaunāki slimnīcas darbinieki, meklētas senās fotogrāfijas un uzklausīti atmiņu stāsti ne tikai par slimnīcu, kas atrodas pašā pilsētā, bet arī par tām ārstniecības iestādēm, kas pirmskara periodā, padomju laikos un līdz pat šodienai bija un ir tiešā veidā saistītas ar Tukuma slimnīcu.

Pēc Tukuma muzeja vadības iniciatīvas pētnieciskajā darbā ir iesaistījusies arī slimnīca. Rezultātā ir iegūti aizraujoši dokumentālie pierādījumi, kas ļauj izsekot pārmaiņām slimnīcas 130 gadu pastāvēšanas laikā. Slimnīcas valdes locekle Dzintra Rabkeviča uzsver: «Mums bija svarīgi apkopot vēsturisko informāciju par visu, kas noticis slimnīcas garajā mūžā. Vispirms jau tie ir bijušo un esošo darbinieku atmiņu stāstījumi un pārdomas, jo vissvarīgākais slimnīcā ir un paliek cilvēks - ārsts, medmāsa, sanitārs un tehniskais darbinieks, jo tieši no viņu darba ir atkarīga pacientu pašsajūta. Tehnoloģijas arī ir būtisks pienesums, bet tehnika neārstē - ārstē cilvēks ar savām zināšanām, pieredzi un attieksmi. Mēs lepojamies ar saviem ilggadīgajiem darbiniekiem - starp tiem ir arī tādi, kas slimnīcai ir veltījuši 40 un vairāk gadu. Kolektīvā savus darba pienākumus vēl arvien labi veic pieredzējusī acu ārste Nora Kalniņa, kurai šajās dienās nosvinējām 80 gadu jubileju. Par mūsu darbiniekiem ir uzņemta arī filma, kas ir vēl viena liecība, kas paliks nākamajām paaudzēm.»

Savukārt Ķirurģijas nodaļas vadītājs Guntis Krūze piebilst: «Es visiem iesaku apmeklēt izstādi Sanitas, kas tulkojumā no latīņu valodas nozīmē «veselība». Tā ir izstāde ne tikai ar seniem dokumentiem un fotogrāfijām, bet arī daudziem priekšmetiem, kuri savulaik kalpojuši pacientu ārstēšanai - ieskaitot vēsturisku operāciju galdu un citas iekārtas. Bērniem izstāde piedāvā apģērbties ķirurga tērpā un iegūt patiesu iespaidu par notikumiem operāciju zālē.»

Savu jubileju slimnīca atzīmē arī ar pastiprinātu uzmanību veselīga dzīvesveida veicināšanai un lekciju organizēšanu skolēniem. Viņiem tiek piedāvāta iespēja apgūt gan pirmās palīdzības sniegšanas prasmes, gan citas noderīgas zināšanas.

Medicīnas izstāde Sanitas - 130 brīnumaini priekšmeti no Tukuma slimnīcas - Tukuma pilsētas vēstures muzejā Pils tornis apskatāma līdz 25.06.2017.