Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Līvbērzes pārvalde pārliecināta, ka cilvēku paverdzināšana nenotika

© Valsts policija

Jelgavas novada Līvbērzes pagasta pārvaldei bija zināms par mitekli, kurā personas bieži lietojušas alkoholu, taču cilvēku paverdzināšana tajā nenotika, paziņo pārvaldes vadītāja Ruta Medne.

Medne skaidroja, ka par īpašumā notiekošo vairāku gadu garumā ir ziņots Valsts policijai. "Kādreiz "točku" apkarošana bija veiksmīga, bet šajā gadījumā policija acīmredzot nevarēja pieķert ar pietiekami lielu alkohola apjomu," neveiksmīgo cīņu komentēja Medne.

Pagasta vadītāja zināja stāstīt, ka viens no noziedzīgās grupas locekļiem ir vietējais iedzīvotājs, taču viņa ir pārliecināta, ka cilvēki kā vergi Līvbērzē izmantoti netika. Tāpat Medne pauda, ka situāciju tieši ap cilvēkiem Līvbērzē saukt par vergošanu ir "pārāk skaļi", neizslēdzot, ka cilvēki darbos izmantoti tika citur.

Savukārt Valsts policija neatklāj, kur tieši atradušās divas ēkas, kurās piespiedu kārtā turēti un dažādos darbos nodarbināti cilvēki.

Jau vēstīts, ka Jelgavas pusē aizturēta noziedznieku grupa, kas vairāku gadu garumā nolaupījusi vientuļus cilvēkus, kuri regulāri sisti, turēti nebrīvē un šajā laikā iztukšoti viņu bankas konti, žurnālistiem pastāstīja VP Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja priekšnieks Juris Staļģevics.

Izmeklēšanā noskaidrojies, ka grupējums bijis lielāks un to vadījis 1958.gadā dzimis vīrietis. Kopumā grupā ietilpa septiņi cilvēki - četri vīrieši, trīs sievietes, kas nodarbojās ne tikai ar naudas izspiešanu, bet arī neliela apjoma nelegāla alkohola un cigarešu tirdzniecību pārsvarā vientuļiem cilvēkiem.

Daļa pircēju palikuši noziedzniekiem parādā un tad noziedznieki viņiem atņēmuši banku norēķinu kartes, no kurām vēlāk izņemta nauda, piemēram, cietušo personu invaliditātes pabalsti. Lai turpinātu šādu rūpalu un katru mēnesi izņemtu cilvēku naudu, cietušos turpināja dzirdīt, tiem tika atņemtas pases, invaliditātes apliecības un viņi ieslodzīti divās ēkās Jelgavas novadā, kur fiziski ietekmēti un turēti antisanitāros apstākļos.

Četri no cietušajiem ēkās un grupas organizatora dzīvesvietā izmantoti kā vergi, kas bez atlīdzības veikuši dažādus sadzīves darbus, piemēram, rakšanu.

Tāpat ziņots, ka īpašums Jelgavas novada Līvbērzes pagastā, kur nebrīvē turēti vientuļie cilvēki, jau vairākus gadus bijis Jelgavas novada pašvaldības dienestu uzraudzībā, taču tā iemītnieki neesot sūdzējušies par dzīves apstākļiem un atteikušies no palīdzības, aģentūru LETA informēja novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dace Kaņepone.

Viņa skaidroja, ka Jelgavas novada pašvaldības Sociālā dienesta redzeslokā bezsaimnieka privātīpašums Līvbērzes pagastā ir apzināts jau no 2012.gada, kad pirmo reizi uz šo adresi devās sociālais darbinieks, lai apsekotu situāciju, kādos apstākļos dzīvo dienesta klients, kurš tikko bija iesniedzis iesniegumu par trūcīgās personas statusa piešķiršanu.

Sociālā dienesta darbinieki pastāvīgi ir aicinājuši konkrētās personas izmantot iespējamo palīdzību, piemēram, dzīvi pansionātā. Taču personas ne reizi neesot sūdzējušās par esošajiem dzīves apstākļiem, noraidot jebkādu palīdzību. Apsekošanas vizītēs cilvēki bija alkohola reibumā vai paģiru stāvoklī, dzīves vietā valdīja nekārtība un netīrība, tomēr personas neesot cietušas no trūkuma.