Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Izmaiņas piena tirgū paver ceļu jaunām investīcijām

© Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Saruna ar a/s Agrofirma Tērvete valdes priekšsēdētāju Daini Dominieku.

- Akciju sabiedrība Agrofirma Tērvete ir viena no lielākajām piena lopkopības saimniecībām valstī, kas tradicionāli lepojusies ar augstiem izslaukumiem. Vai turpinās ieplānotā slaucamo govju ganāmpulka paplašināšana?

- Iepriekšējā perioda zemās piena cenas ietekmēja akcionāru plānu termiņus, jo ganāmpulka palielināšanai nebija ekonomiskā pamatojuma. Tagad, kad piena cenas ir būtiski pieaugušas, govju skaita palielināšana un attiecīgas infrastruktūras pilnveidošana atkal ir aktualitāte. Jau janvārī akcionāri plāno pieņemt galīgo lēmumu par jaunlopu novietnes būvniecību ar 1000 vietām. Atbilstoši infrastruktūras pieaugošajai kapacitātei tiks iegādāti arī jaunlopi. Līdz gada beigām ceram sasniegt arī ieplānoto 3000 galvu slaucamo govju ganāmpulku. Kopējās investīcijas lopkopības nozarē šogad būs 2,3 miljonu eiro apmērā.

- Pagājušajā gadā gaidījāt ciemos Ķīnas pārstāvjus, lai runātu par iespējamo piena produktu piegādi šai valstij. Vai vizītei ir reāls rezultāts?

- Pagaidām sadarbībā ar Ķīnu taustāmu rezultātu nav, taču mums ir izdevies atrast citus sadarbības partnerus. Noslēgts līgums ar Izraēlas uzņēmējiem par svaigas liellopu gaļas piegādēm. Ir saņemts atbilstošs sertifikāts, un jau janvārī nosūtīsim pirmās kravas.

- Uz alus darītavas bāzes ir attīstīta arī kvasa ražošana. Kā Tērvetē ražoto kvasu novērtējuši patērētāji?

- Jā, pagājušajā gadā kopā ar sadarbības partneriem a/s Tērvetes AL sākām piedāvāt Tērvetes Saimes un Tērvetes Godu kvasu. Pakāpeniski tas tiek iekļauts arvien vairāk veikalu pastāvīgajā sortimentā, gan stikla, gan PET iepakojumā. Sākotnējie pārdošanas rezultāti liecina, ka Latvijas sabiedrība ir akceptējusi jauno kvasu šķirņu garšu. Turklāt pastāv iespēja izvēlēties starp diviem dažādiem kvasiem. Mūsuprāt, Godu kvass ir piemērotāks ziemai, bet Saimes kvass vasarai.

Piebildīšu, ka sadarbības partneris a/s Tērvetes AL sācis arī Tērvetes dzeramā ūdens ražošanu, kas pagaidām pieejams vien a/s Agrofirma Tērvete firmas veikalos, bet pakāpeniski tiks piedāvāts arī lielveikalu tīkliem un mazajiem veikaliem.

Arī šogad plānotas investīcijas alus darītavā - līdz trim miljoniem eiro tiks ieguldīti iesalnīcas attīstībā.

- Zirgi ir Tērvetes simbols, taču, cik zināms, tā nav viena no prioritārajām uzņēmuma nozarēm. Kā sokas ar zirgu audzēšanu un trenēšanu?

- Zirgu nozare tiešām nav ekonomiski nozīmīga kopējā uzņēmuma struktūrā, taču tai ir sava stabila vieta. Šopavasar gaidām pasaulē ierodamos četrus kumeliņus, kas papildinās mūsu zirgu saimi. Aktīvi darbojas arī zirgu skoliņa, kas aktīvāka kļūs pavasarī, kad iestāsies izjādēm piemēroti laika apstākļi. Arī citi zirgu īpašnieki uzticas Tērvetes zirgkopjiem un treneriem - nodod tos mūsu speciālistu kopšanā un treniņu procesa nodrošināšanai. Piebildīšu, ka Tērvete ir iekļauta labāko staļļu katalogā.

- Agrofirmas Tērvete vārds daudziem, kuri bijuši Dobelē vai apmeklējuši jūsu veikalu un ēdnīcu Kroņaucē, saistās ar labām pusdienām, lielisku kulināriju un konditoreju. Vai turpināsiet attīstīt sabiedriskās ēdināšanas nozari?

- Agrofirma Tērvete sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus piedāvā visām iedzīvotāju grupām - restorāns, kafetērija, ēdnīca un produkti līdzņemšanai. Pagājušajā gadā ieguldījām līdzekļus Kroņauces kompleksā Saimes. Redzam, ka investīcijas ir nesušas labus rezultātus - firmas veikala Saimes apgrozījums kāpis par 25%. Rekonstruēts arī bijušais Tērvetes alus bārs Dobelē, Tirgus laukumā, kas atbilstoši mūsdienu tendencēm tagad pārtapis Tērvetes garšu restorānā. Šogad ieplānots pilnībā rekonstruēt arī Agrofirmas Tērvete veikalu/kafetēriju Dobelē, Uzvaras ielā.

Cilvēki mūsu sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus ir ļoti iecienījuši, tāpēc mēs cenšamies iet līdzi laikam un vienmēr piedāvāt sabiedrībai ne tikai augstas kvalitātes pašražoto produkciju, bet arī mūsdienu tendencēm atbilstošu iekārtojumu, interjeru un apkalpošanas kultūru.

- Bez darbiniekiem nebūtu nedz tonnu, nedz litru. Ko teiksiet viņiem šā gada sākumā?

- Mēs priecājamies, ka arī jaunie speciālisti ir noticējuši mūsu uzņēmuma perspektīvai un labprāt izvēlas Agrofirmu Tērvete par dzīves un darbavietu. Pēdējo piecu sešu gadu laikā darbinieku vidējais vecums ir būtiski samazinājies - no 45 uz apmēram 35 gadiem. Esam cerību pilni, ka kopējais darbs nesīs labus augļus - mēs kļūsim vēl spēcīgāki.

***

UZZIŅAI

• Agrofirma Tērvete, apsaimniekojot 3300 hektāru zemes, turot 2100 piena govju un 1800 jaunlopu, kā arī realizējot citus ražošanas veidus, ir viens no lielākajiem lauksaimniecības uzņēmumiem valstī.

• Pagājušajā gadā tajā vidējais piena izslaukums no govs bija 9762 litri, bet šogad govs vidējo izslaukumu plānots kāpināt līdz 10 tūkstošiem litru. Kopumā 2016. gadā Tērvetē saražots 20 000 tonnu piena.

• Paralēli piena lopkopībai Agrofirma Tērvete nodarbojas ar graudaugu audzēšanu. Pērn kviešu raža Tērvetes laukos bija 7,8 tonnas no hektāra, bet kukurūzas, ko izmanto lopbarībai, ražība sasniedza 41 tonnu no hektāra. Kopumā nokults 5122 tonnas graudaugu.

• Alus darītavas rezultāti ir ar pieaugošu tendenci - pagājušajā gadā saražots 6830 tonnu alus, bet šogad paredzēts sasniegt 7000 tonnu robežu. Uzsākta arī Tērvetes kvasa un Tērvetes dzeramā ūdens ražošana.

• Arvien lielāku lomu kopējā saimnieciskajā darbībā ieņem bioloģiskās koģenerācijas ietvaros saražotā elektroenerģija. Iepriekšējā atskaites periodā saražoti 14 tūkstoši megavatstundu, bet šogad plānots iegūt 16 tūkstošus megavatstundu elektroenerģijas.