Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

100 rožu Latvijas simtgadei Preiļos

© F64

Preiļu novada pašvaldības iestāžu vadītāji apsprieduši aktivitātes un pasākumus, kas novadā notiks Latgales kongresa simtgades un Latvijas valsts 100. dzimšanas dienas zīmē.

«Par pasākumiem, kuri ieplānoti Latgales reģionā un ko finansēs no valsts budžeta, pastāstīja Latvijas simtgades pasākumu koordinators Preiļu novadā, Preiļu novada kultūras centra vadītājs Guntis Skrimblis. Maijā paredzēti Baltā galdauta svētki, 8. jūlijā - Novadu sasaukšanās, augusta nogalē - fotoalbuma Latgalietis 21. gadsimtā atvēršanas pasākums un valsts svētku pasākumu cikls rudenī - no Lāčplēša dienas līdz Latvijas Republikas dzimšanas dienas svinībām. Sagaidot Latgales kongresa simtgadi, vairāki pasākumi martā un aprīlī ieplānoti par godu izcilajam Latgales kultūras un garīgajam darbiniekam Francim Trasunam - literārais pasākums ar rakstnieces Ingas Ābeles piedalīšanos, Rēzeknes Tautas teātra izrāde, Franča Trasuna muzeja Kolnasāta apmeklējums dažādām novada iedzīvotāju grupām,» informēja Preiļu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Maija Paegle.

Sagaidot valsts jubileju, novadā jāizdara kas paliekošs. Viena no iecerēm ir tējnīcas atjaunošana Mīlestības kalniņā Preiļu parkā. Tur varētu izveidot laulību reģistrācijas vietu, un jau nākamajā gadā visas laulību reģistrācijas varētu notikt svinīgi vienā datumā. «Otra ideja ir laukuma labiekārtošana pie pašvaldības ēkas. Tur svētkos notiek pasākumi, koncerti, tiek organizēti amatnieku tirdziņi. Tehniskais projekts laukuma sakārtošanai jau ir gatavs. Savukārt Latgales plānošanas reģiona vadība aicinās uz kopējo pasākumu - katrā pašvaldībā iestādīt 100 ozolu,» par iecerēm ziņoja domes priekšsēdētāja Maruta Plivda.

Savukārt Preiļu novada domes izpilddirektors Vladimirs Ivanovs kā svarīgāko pasākumu minēja iesākto Preiļu pils renovācijas projektu. Tā būtu galvenā un lielākā dāvana. Izpilddirektors vērsa uzmanību, lai svētku aktivitātēs būtu iesaistīti skolu audzēkņi un jaunieši, jo tādā veidā jaunā paaudze iegūs informāciju par valsts vēsturi un iepazīs pagātnes notikumus.

«Izglītības iestādes pilsoniskās audzināšanas ietvaros aktualizēs Latgales kongresa simtgades notikumus gan mācību stundās, gan pasākumos. Sadarbībā ar Vēstures un lietišķās mākslas muzeju iecerēta semināru un radošo darbu sērija vēstures skolotājiem, uz kuriem aicinās speciālistus, ieplānoti arī izbraukumu semināri,» izteicās Preiļu 1. pamatskolas direktore, Vēstures skolotāju metodiskās apvienības vadītāja Nora Šņepste.

Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja direktore Tekla Bekeša kā lielākos pasākumus minēja Simt priekšmetu stāstus, muzeja suvenīra izveidošanu valsts simtgadei, muižas kapeņu atvēršanu tūristiem. Muzeja speciālisti iecerējuši rīkot arī vēsturisku kinoseansu un performanci Lomu spēles vēsturē. Preiļu novada politiski represēto biedrība turpinās pagājušā gada darbu - kopā ar iedzīvotājiem atkal iestādīs 100 rožu.

Aprīlī Preiļos norisināsies 5. mākslas un mūzikas festivāla Toņi un pustoņi 2. kārta, maijā jauniešu pašdarbības kolektīvi piedalīsies pasākumos Rīgā, savukārt bērnu un jauniešu deju kolektīvi dosies uz Cēsīm, lai piedalītos festivālā Latvju bērni danci veda. Ieplānota piedalīšanās vides izglītības projektos un skolēnu pašpārvalžu salidojumos. Sadarbībā ar Kultūras centru un Preiļu 1. pamatskolu 12. maijā Preiļos paredzēts Latvijas novadu sadraudzības pasākums, informēja Preiļu novada Bērnu un jauniešu centra direktore Aija Caune. Šie pasākumi notiks sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju un Valsts izglītības satura centru.