Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Jaunauduļu govis pārdotas

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Visi Liepas pagasta Jaunauduļu saimniecības liellopi ir pārdoti, Neatkarīgajai pastāstīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) speciāliste Ilze Meistere.

Saimniecībā, kurā PVD konstatēja desmit nobeigušos un sešus novārdzinātus dzīvniekus, dzīvi palikušie lopi ir pārdoti un jau aizvesti uz savām jaunajām mājām. PVD bez saimniecības ziņas jaunos govju ganāmpulka īpašniekus neizpauž.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka pirms apmēram divām nedēļām Liepas pagasta Jaunauduļu saimniecībā bojā gāja desmit govis un vēl sešas tika eitanizētas. Govju bojāejas cēlonis bija dzeramā ūdens trūkums. PVD šajā saimniecībā bija jau viesojies iepriekš, bet nekādus pārkāpumus neatklāja. Jaunauduļos saimnieko pensijas vecuma saimniece Natālija Bārbale, kura bija paskaidrojusi, ka aprūpēt lopus apgrūtina dzeramā ūdens trūkums, ko esot noslēguši kaimiņi. Savukārt kaimiņi Priekuļu policijā bija vērsušies ar sūdzībām par saimnieces spēju pārvaldīt 93 gaļas lopus. Neatkarīgā saimniecībā pārliecinājās, ka lopu dzīves apstākļi ir diezgan skarbi un ar diviem strādniekiem visas govis aprūpēt nav iespējams. Saimnieces spēju parūpēties par lopiem vērtēja PVD, pēc lopu nāves regulāri dodoties uz saimniecību un pārbaudot, kādā stāvoklī ir dzīvi palikušie liellopi. Pēc apsekošanas PVD saprata, ka saimniece bez Priekuļu novada pašvaldības un PVD palīdzības nespēs parūpēties par savām govīm.