Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Vēsturisks mirklis ne tikai Ventspilij

© Foto: Juris ĢIGULIS, Ventas Balss

Ventspils teātra namā Jūras vārti pagājušajā nedēļā notika svinīgs pasākums, kas bija veltīts tam, ka beidzot izdevies parakstīt ilgi gaidīto līgumu par Valsts Ventspils Mūzikas vidusskolas ēkas ar koncertzāles funkciju būvniecību un būvuzraudzību.

Svinīgajā pasākumā Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, kurš savulaik bija viens no pirmajiem, kas norādīja, ka Ventspilī nepieciešama koncertzāle, pateicās visiem projekta tapšanā iesaistītajiem. Savā uzrunā A. Lembergs pieminēja arī publiskajā telpā izskanējušos komentārus par projekta izmaksām un nepieciešamību. «Jūs manījāt, kā sunīja Ventspili un, protams, mani visupirms. Par naudām, ko mēs dabūjām no valsts budžeta, tajā skaitā par mūzikas skolu. Es personīgi uz to skatos tā - paldies viņiem! Iedomājieties, kāda milzīga reklāma divu mēnešu garumā! Tas ir ģeniāli, paldies visiem!» sacīja A. Lembergs. Ventspils domes izpilddirektors Aldis Ābele savukārt atskatījās laikā, kad ideja, sākotnēji par koncertzāles būvniecību, vēl tikai tapa. «Man ir bijis tas gods un arī smagā atbildība vairāk nekā desmit gadu garumā būt atbildīgam par šo projektu un tā virzību ikdienā,» sacīja A. Ābele. Viņš atgādināja, ka

2002. gadā pilsētas kultūras darbiniekiem cita starpā tika uzdots sagatavot informāciju par to, kādus pasākumus pilsētā pēc labākās gribas nevarētu noorganizēt. «Jau toreiz skaidri parādījās, ka Ventspilī, pilsētā ar kultūras tradīcijām, nav iespējas noorganizēt augstas klases akustiskās mūzikas koncertus,» sacīja domes izpilddirektors, piebilstot, ka, viņaprāt, projekts būs ievērojams ieguvums ne tikai Ventspilij, bet arī Kurzemei un pat Baltijas jūras reģionam.

Kā norādīja A. Ābele, projekta tapšanas laikā nomainījušies pieci kultūras ministri. Kultūras ministrijas valsts sekretārs Sandis Voldiņš pasākumā akcentēja, ka ikreiz, kad būvē kādu jaunu un lielu kultūras būvi, aktualizējas jautājums, vai konkrētā ēka nepieciešama, kam tā vajadzīga un vai tiešām nav iespējams būvēt lētāk. «No Kultūras ministrijas puses vienmēr sakām, un tas tā ir bijis gan par bibliotēku - Gaismas pili, gan par reģionālajām koncertzālēm -, ka vajag. Tāpēc ka mums ir izcilākie mūziķi pasaulē, mums ir labākā kultūrizglītības sistēma Eiropā noteikti, un viņi ir pelnījuši strādāt normālās telpās, lai viņiem būtu tikai un vienīgi labākais aprīkojums,» sacīja S. Voldiņš, piebilstot, ka priekšā vēl ievērojams darbs, taču ministrija ir pārliecināta, ka tas tiks paveikts.

Mūzikas vidusskolas direktors Andris Grigalis savukārt akcentēja, ka, ņemot vērā esošo situāciju, kad skola darbojas vairākās pilsētas vietās un to vadīt neesot viegli, ir saglabāts optimisms. Līgums par Valsts Ventspils Mūzikas vidusskolas ēkas ar koncertzāles funkciju būvniecību ar pilnsabiedrību Merks-Ostas celtnieks un būvuzraudzību ar SIA Firma L4 tika parakstīts 28. decembrī. Būvniecību paredzēts uzsākt jau šomēnes, un tā varētu ilgt aptuveni divus gadus.