Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Kaislības Baltezera krastā - būvniecība šajā teritorijā atdzīvinājusi shēmošanas dziņas

FORMĀLI GĀJĒJU TAKAS IZBŪVEI Valsts vides dienesta izsniegti tehniskie noteikumi nav nepieciešami. Tomēr darbu apjoms ezera aizsargjoslā ir tāds, ka dienests gatavo informācijas pieprasījumu būvvaldei par ieceres realizācijas gaitu © Publicitātes foto

Artūrs Priede, kurš Latvijas nekustamo īpašumu vidē pirms dažiem gadiem kļuva slavens ar jauna veida zaļās šantāžas shēmas ieviešanu, decembra beigās pirmajā instancē notiesāts uz trim gadiem cietumā. Vienlaikus savas sabiedriskās aktivitātes viņš nav pārtraucis un nu uzmeties par nelūgtu palīgu bagātniekam Andrim Biedriņam, kurš pie Baltezera grasās būvēt māju.

Nu jau piecus gadus senā kriminālā stāsta būtība ir šāda. Uzdodoties par vides un vietējo iedzīvotāju interešu aizstāvi, Artūrs Priede šķietami legāliem līdzekļiem traucēja dažādu būvniecības projektu virzību - ar iesniegumiem, sūdzībām, preses relīzēm. Staigāja pa iestādēm, aģitēja iedzīvotājus. Pat nodibināja šim nolūkam biedrību Par brīvu Lielā Baltezera krastu un lielākai publiskai atpazīstamībai iesaistīja tajā dziedātāju Olgu Rajecku, kura gan vēlāk no biedrības darbības pilnībā distancējās. Vidzemes priekšpilsētas tiesa konstatējusi, ka vismaz vienā gadījumā par savu aktivitāšu pārtraukšanu Priede ņēma naudu. Lietā figurē arī otrs gadījums.

Neatļauti labumi

Pēc noziedzīgā nodarījuma kvalifikācijas maiņas uz maigāku tiesāts viņš tika par neatļauta labuma prettiesisku pieņemšanu, ja šīs darbības «izdarītas lielā apmērā vai tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai materiālas vērtības, mantisks vai citāda rakstura labums pieprasīts». Saskaņā ar spriedumu, pēc tā stāšanās likumīgā spēkā lietiskais pierādījums 50 000 eiro tiks uzskatīti par atdotiem atpakaļ naudas īpašniekam Jānim Stakenam. Otrs cietušais, Atis Parols, saņems kompensāciju 7114,36 eiro apmērā. Savukārt pats Artūrs Priede tiks pie lietiskā pierādījuma - brūnas krāsas mapes un galīgā soda - brīvības atņemšanas uz trim gadiem, atņemot tiesības ieņemt valdes locekļa amatu organizācijās un sabiedrībās, kas darbojas vides aizsardzības jomā, uz pieciem gadiem.

Cietušais Atis Parols prognozē, ka Priede šo spriedumu, visticamāk, pārsūdzēs, taču arī pirmā instance būs devusi būtiskus argumentus, lai kļūtu iespējama nekustamā īpašuma Zvaigznīši attīstīšana. Priede bija panācis, ka Zvaigznīšos tiek mainīts teritorijas plānojums, un īpašniekam ieceres nācās apturēt. Otrā gadījumā - apartamentu māja Pērle tika pabeigta. Lielā mērā pateicoties tam, ka policija Priedi pieķēra ar iezīmētu naudu un lieta guva plašu publisku rezonansi. Sekoja tiesvedība.

Betmens klāt!

Priede arī Neatkarīgo iesūdzēja tiesā par goda un cieņas aizskaršanu, taču visās instancēs zaudēja. Tiesa atzina, ka laikrakstam bija tiesības un pienākums brīdināt sabiedrību par Priedes izdarībām. Un arī dēvēt viņu par Baltezera Betmenu.

Pēdējais ieraksts biedrības Par brīvu Lielā Baltezera krastu mājaslapā jaunumu sadaļā izdarīts 2015. gadā, un varētu šķist, ka līdz ar savu atmaskošanu Priede sabiedrisko darbību ir pārtraucis. Taču, izrādās, tā nav. Uz jaunas būvniecības ieceres būvtāfeles Baltezera krastā redzams biedrības simbols un tās apakšā arī Priedes tālruņa numurs. Rakstīts, ka biedrība ir idejas autors projektam «Publiska gājēju taka ar laipu gar Lielo Baltezeru». Taču Priede nav nedz pasūtītājs, nedz būvētājs. Īstais takas taisītājs ir bagātnieks Andris Biedriņš, kurš te būvēs māju. Viņa advokāts Kārlis Tračums stāsta, ka jau sākotnēji tika brīdināts par tādu risku Baltezera piekrastē kā Artūrs Priede. Un patiešām, kad īpašumam gatavots detālplānojums, Priede bijis klāt, lai to apstrīdētu.

Biedriņš grib pa labam

«Jau pirmajā tikšanās reizē pateicu, ka zinu, kas viņš ir un kādas baumas par viņu klejo,» atminas A. Biedriņa advokāts. Priede naudu nepaprasīja, un īpašuma attīstītājs arī nepiedāvāja. Taču, ienākot jaunā vietā, viņš karu negribēja celt. «Es arī neredzēju jēgu ar viņu strīdēties.» Advokāts klientam rekomendējis vienoties pa labam - tad nu piekrituši publiska labiekārtojuma ierīkošanai ezera krastā. Advokāts pieļauj, ka Priedi šis projekts īpaši interesē nolūkā spodrināt savu tēlu, lai kompensētu iepriekš pieļautās kļūdas. Tāpēc biedrības logo ticis uz būvtāfeles. Taču arī šādā abpusējā izpratnē tapusi sabiedriskā labiekārtojuma iecere saskārusies ar šķēršļiem. Garkalnes novada būvvalde būvatļauju gan izsniegusi, taču jautājumi radušies Valsts vides dienestam. Formāli gājēju takas izbūvei dienesta izsniegti tehniskie noteikumi nav nepieciešami. Tomēr darbu apjoms ezera aizsargjoslā ir tāds, ka dienests gatavo informācijas pieprasījumu būvvaldei par ieceres realizācijas gaitu. Būvdarbi gan nav apturēti ar ierēdņu lēmumu - to izdarījis sniegs, taču attīstītājs negribot konfliktēt nedz ar iestādēm, nedz ar vietējiem iedzīvotājiem.