Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Alūksnes slimnīcu sola saglabāt

© http://www.aluksnesslimnica.lv/

Šodien Saeimā plānots iesniegt 10 985 Alūksnes un Apes, kā arī citu apkārtesošo novadu, arī Gulbenes un Balvu iedzīvotāju parakstus par Alūksnes slimnīcas saglabāšanu esošajā statusā.

Parakstu vākšanas iniciatīvas autors un Alūksnes invalīdu biedrības vadītājs Edvīns Svars stāsta, ka Alūksnes iedzīvotāji nebija gatavi padoties bez cīņas, paplašinot nevis veselības pakalpojumu saņemšanas iespējas, bet gan Alūksnes kapsētu. Tādēļ pēc Alūksnes novada domes priekšsēdētājā vietnieka Aivara Fomina (Vidzemes partija) un viņa kolēģu iniciatīvas biedrība sāka vākt parakstus, lai Alūksnes slimnīca turpinātu sniegt neatliekamo medicīnisko palīdzību 24 stundas diennaktī pretēji Veselības ministrijas iecerētajām 12 stundām. Alūksnes slimnīcas reorganizācija liegtu reģiona iedzīvotājiem iespēju laikus saņemt neatliekamo medicīnisko palīdzību. Parakstu vākšanas iniciatori arī uzskata, ka Alūksnes slimnīcas slēgšanā, iespējams, ir ieinteresēta veselības ministres Andas Čakšas padomniece Alīda Vāne, kurai pieder daļas Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienībā. Šī slimnīca reorganizācijas rezultātā būtu lielākā ieguvējā, jo atrodas salīdzinoši tuvu.

Neatkarīgā rakstīja: Pasaules bankas pētījumā Alūksnes novads ekspertu kartē bija ārpus slimnīcu tīkla, un pētījuma apspriešanā parādījās arī ideja par medikopteriem Latvijā, kuri varētu pacientus nepieciešamības gadījumā pārvest no mazpilsētas uz reģionālo slimnīcu.

Vakar pēc valdību veidojošo koalīcijas partiju sanāksmes tika izplatīta informācija, ka panākta vienošanās par Alūksni kā otrā līmeņa diennakts slimnīcu, taču arī tas slēpj sevī dažādu interpretācijas iespēju.