Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Bauska rada infrastruktūru aktīvam dzīvesveidam

AKTĪVISTIEM. Lai iedzīvotāji arvien vairāk pievērstos veselīgam un aktīvam dzīvesveidam, mums ir jāsakārto ne tikai sporta infrastruktūra un jāuzbūvē peldbaseins, bet jāizbūvē papildu veloceliņi un jārada citi infrastruktūras objekti, ka veicinātu cilvēku vēlmi uzturēties svaigā gaisā un aktīvi kustēties, spriež Raitis Ābelnieks © Ojārs Lūsis

Saruna ar Bauskas novada domes priekšsēdētāju Raiti Ābelnieku.

- Šodien, 15. novembrī, topošā peldbaseina pamatos tika iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm. Būvniecība sākās jau vasarā - kāpēc tieši šis datums izvēlēts par svinīgā pasākuma norises laiku?

- Laiks starp Lāčplēša dienu un Valsts dzimšanas dienu tiek aizvadīts patriotiskā gaisotnē. Pārsvarā tās ir svinīgas uzrunas, Latvijas patriotu piemiņas un izcilnieku godināšanas pasākumi, taču mēs gribējām, lai šis laiks cilvēkiem paliek atmiņā arī ar ko tiešām paliekošu. Peldbaseins ir Bauskai ļoti nozīmīgs objekts - es teiktu, ka pats nozīmīgākais šajā gadsimtā. Protams, līdz gadsimta beigām vēl tālu un Bauskas novadā noteikti vēl būs daudz skaistu un vērienīgu projektu, taču šis ir zīmīgs ar to, ka ir pirmais no jauna būvētais lielais pilsētas infrastruktūras objekts šajā gadu simtenī.

Bauskas peldbaseina būvniecības ideja ir vairāk nekā divdesmit gadu sena, un tikai tagad mums būs izdevies atrisināt visas problēmas, lai Bauskas novada cilvēkiem vairs nebūtu jābrauc uz Pasvali Lietuvā, Jelgavu vai Rīgu, lai baudītu to, ko sniedz baseins.

- Kas ir ieplānots šajā būvē?

- Projektā paredzēti divi baseini - viens mazāks, kas paredzēts peldētapmācībai, kā arī lielais četru celiņu 25 metru garais baseins. Lai šo ēku piepildītu ar saturu, vienlaikus domājot par baušķenieku un novada cilvēku vēlmēm atpūsties un relaksēties kopā ar ģimeni, ēkā tiks iekārtots arī neliels SPA centrs ar pirtīm, ūdens masāžas strūklām un burbuļvannām.

Jāatzīmē, ka Valsts kasē ņemtā kredīta noteikumi neparedz finansējuma piešķiršanu atpūtas un relaksācijas projektiem, bet tikai sporta un izglītības būvēm, tāpēc SPA centra izbūves izdevumi ir nodalīti no peldbaseina būvniecības projekta. SPA centra būvniecību pašvaldība pilnā apmērā finansēs no saviem līdzekļiem. Šim mērķim esam iekrājuši 1,5 miljonus eiro - tas ir pat vairāk nekā nepieciešams SPA zonas būvniecībai.

- Vai līdz ar peldbaseina būvniecību varēs teikt, ka Bauskas sporta infrastruktūra ir kārtībā?

- Nebūt ne! Pašlaik iepirkuma konkursa stadijā ir Bērnu un jaunatnes sporta skolas administratīvās ēkas un sporta halles būvniecības projekts. Šobrīd pilsētas stadionā atrodas angāra tipa sporta zāle, kas ir gan morāli, gan fiziski nevecojusi. Angāra vietā būvēsim pavisam jaunu, mūsdienīgu sporta halli, kas būs piemērota gan komandu, gan individuālo sporta veidu treniņiem un sacensībām. Rekonstrukcija nepieciešama arī sporta namam Mēmele, bet tas jau būs nākamais solis pilsētas sporta infrastruktūras sakārtošanā. Jāatzīmē, ka stadions ar futbola laukumu un skrejceliņiem ir sakārtots un ir ļoti labā stāvoklī.

- Vai Bausku varētu nosaukt par sportisku pilsētu?

- Bauskas novadā ir ļoti spēcīga Bērnu un jaunatnes sporta skola, kurā strādā profesionāli treneri un trenējas talantīgi sportisti. Noteikti jāatzīmē mūsu florbola komanda, kas ir viena no spēcīgākajām valstī. Tāpat labi startē vieglatlēti, smagatlēti, dažādu vecuma grupu basketbola un futbola komandas. Ir daudz ļoti labu sportistu gan individuālajos, gan komandu sporta veidos. Mūsu sportisti pārstāv Latviju starptautiskās sacensībās. Arī seniori ir aktīvi sportotāji un regulāri ieņem augstas vietas veterānu sporta spēlēs.

Veselīgs dzīvesveids zināmā mērā saistāms ar sportu - jaunais baseins būs viens no aktīva un veselīga dzīvesveida veicināšanas objektiem.

Tāpat šogad atklājām apgaismotu trīs kilometru gājēju un velosipēdistu celiņu, kas savieno Bauskas pilsētu un tuvumā esošo Rītausmu ciemu Īslīces pagastā. Esmu novērojis, ka daudzi cilvēki šos celiņus izmanto gan pastaigām, gan skrituļošanai, gan izbraukumiem ar velosipēdu. Veloceliņš ir arī līdz Ceraukstes pagasta Mūsas ciemam, taču apzināmies, ka vajadzētu šādus celiņus arī citos virzienos.

Gribu piebilst, ka nupat atklājām gājēju tiltiņu pār Mūsu, kas ceļu no Bērzkalnu ciema uz Bausku gājējiem un riteņbraucējiem padara daudz īsāku un drošāku. Līdz šim tajā vietā atradās trosēs iekārta laipa, ko ne katrs iedrošinājās izmantot. Tagad tas ir trīs metrus plats gājēju tilts, ko ērti un droši var izmantot gan māmiņas ar ratiņiem, gan invalīdi un riteņbraucēji.

- Cik pieejamas jaunās sporta būves būs novada skolu audzēkņiem?

- Pilsētas bērniem nekādu problēmu nebūs, jo objekti atrodas pilsētas centrā un būs viegli pieejami bez speciāla transporta nodrošinājuma. Vienlaikus domāsim, kā koordinēt skolas autobusu maršrutus un laikus, lai arī pagastos izvietoto skolu audzēkņiem būtu pieejama mūsdienīga sporta infrastruktūra. It īpaši attiecībā uz peldētapmācību baseinā. Runājot par sporta laukumiem un hallēm, jāsaka, ka pie vairākām lauku skolām jau ir uzbūvētas mūsdienīgas sporta zāles, kas ir pat labākas par tām, kādas šobrīd ir pilsētā.

- Arī Bauskas novadā skolu tīkla optimizācija vēl arvien nav noslēgusies. Cik novada skolu šogad mācības neuzsāka, un vai gaidāma vēl kādas skolas slēgšana?

- Šogad mācības neuzsāka Mežotnes internātvidusskola. Tajā skolēnu skaits bija ļoti sarucis un praktiski vienāds ar skolotāju un apkalpojošā personāla skaitu. Likumsakarīgi, ka tik mazu skolu uzturēt nav lietderīgi. Pašlaik mazākā, ar 74 bērniem, ir Ozolaines pamatskola, kuru nākamgad pievienosim Vecsaules pamatskolai. Jāatzīmē, ka Vecsaules pagastā bija trīs pamatskolas, tajā skaitā Jaunsaules skola, kas nu jau ir apvienota ar pieminēto Vecsaules pamatskolu. Iedzīvotāju skaits pagastā nav liels, tāpēc optimāli ir uzturēt un stiprināt vienu skolu.

- Kādas ir Bauskas novada tendences - vai iedzīvotāju skaits turpina sarukt?

- To nevar noliegt - situācija gan ir stabilāka nekā pirms dažiem gadiem, un iedzīvotāju skaita samazinājums vairs nav tik liels. Salīdzinājumā ar no galvaspilsētas attālākajiem novadiem Bauskas pašvaldība ir labākā situācijā. Jāatzīst gan, ka iedzīvotāju skaits turpina sarukt lauku pagastos, kur pietrūkst darba vietu, un cilvēki dodas meklēt darbu Bauskā, Rīgā, Pierīgā vai ārzemēs.

- Tajā pašā laikā Bauskas novads ir ekonomiski aktīvs - šeit ir daudz lielu un labu lauksaimniecības uzņēmumu. Vai tiem nevajag darbiniekus?

- Vajag, bet daudzreiz mazāk nekā pirmās Latvijas neatkarības laikā - tagad lielākā daļa lauksaimnieciskās ražošanas procesu ir mehanizēti, pat ļoti lielu zemes platību apsaimniekošanai vajag vien dažus cilvēkus. Dzīve ir gājusi uz priekšu, un mūsu lauksaimniecības attīstības līmenis tuvojas Eiropas vadošajām lauksaimniecības valstīm. Piemēram, Nīderlandē ir spēcīgi attīstīta lauksaimniecība, bet tajā nodarbināti tikai aptuveni 2% valsts darbspējīgo iedzīvotāju.

Priecājos, ka pēdējos gados Bauskas novadā attīstās inovatīvi un spēcīgi lauksaimnieciskās produkcijas pārstrādes uzņēmumi, kuri ražošanā izmanto vietējās izejvielas. Piemēram, Bauskas alus ražošanā izmanto Zemgalē audzētus miežus, Brunavas pagastā attīstās galda biešu audzēšanas un pārstrādes uzņēmums SIA Jaunkrasts ar 40 darba vietām - tvaicētās galda bietes no Brunavas pagasta nonāk ne tikai Latvijas, bet arī lielajos Eiropas tirdzniecības tīklos. Šis uzņēmums šogad saņēma prestižo Sējēja balvu nominācijā Gada uzņēmums pārtikas ražošanā. Inovatīva ražotne ir arī SIA Baltic Dairy Board piena pārstrādes rūpnīca, kuras produkcija tiek eksportēta uz daudzām valstīm, arī citos kontinentos. Daudziem atpazīstami arī SIA Kronis, SIA Lielzeltiņi un citu Bauskas novada uzņēmumu ražotie pārtikas produkti. Lauksaimniecības produktu pārstrāde ir tā nozare, ko varam attīstīt un paplašināt, tādējādi zemkopju un lopkopju izaudzētajam palielināt pievienoto vērtību.

- Tuvojas gada nogale - tas ir laiks, kad novērtēt padarīto un kalt jaunus plānus. Ko novēlat novada iedzīvotājiem?

- 2016. gads strauji tuvojas izskaņai, un jāatzīst, ka šogad Bauskas novadā ir paveikts ne mazums labu darbu. Ilgam laikam kalpos un daudziem iedzīvotājiem ikdienā būs noderīgs jau pieminētais celiņš gājējiem un riteņbraucējiem, tiltiņš pār Mūsu, daudzās asfaltētās un nobruģētās ielas gan pilsētā, gan pagastu ciematos. Protams, ka darāmā pietiks arī nākamajam gadam - jāpabeidz peldbaseina būvniecība, jāturpina ielu asfaltēšana citos ciematos un bruģēšana pilsētā, un vēl daudzi jo daudzi citi darbi. Pratīsim novērtēt un cienīt citu paveikto, pateiksimies par katru labo darbu, un tas būs labs stimuls paveikt vēl vairāk, lai Bauskas novads kļūtu sakoptāks un pievilcīgāks mums visiem!