Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Latvija arī uz robežas ar Baltkrieviju būvēs žogu

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Latvija arī uz robežas ar Baltkrieviju plāno būvēt žogu, lai atturētu nelikumīgus robežšķērsotājus, intervijā aģentūrai LETA pastāstīja Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars.

Viņš atzina, ka nākamā gada budžetā ir paredzēti līdzekļi, lai sāktu projekta izstrādi robežjoslas iekārtošanai uz Latvijas-Baltkrievijas robežas. Neviena būvniecība nav iespējama bez projekta sagatavošanas. Ņemot vērā pieredzi ar Latvijas-Krievijas robežu, varot secināt, ka lielu izmaiņu nebūs un pēc tādiem pašiem principiem tiks veidota robežjosla ar Baltkrieviju.

Reālie robežjoslas iekārtošanas darbi varētu sākties ne ātrāk kā pēc gada, un protams, ka atsevišķos posmos būs arī žogs, taču šobrīd vēl nav izpētīts, cik tas būs garš. Žoga būvēšana esot jāizvērtē no risku un izmaksu viedokļa.

Lai arī, sakārtojot robežjoslu ar Krieviju, varētu rezumēt, ka nelegālās migrācijas maršruti novirzīsies uz Latvijas-Baltkrievijas robežu, šobrīd šāda situācija nav vērojama. Viens no iemesliem ir tas, ka Baltkrievijas robežapsardzības sistēmas darbības efektivitāte atšķiras no Krievijas sistēmas un arī kapacitātes, norādīja Garbars.

Jau ziņots, ka Latvija iepriekš sāka robežjoslas iekārtošanu uz Latvijas-Krievijas robežas. Latvijai ir 270 kilometru gara robeža ar Krieviju. Lai atturētu nelikumīgos robežšķērsotājus, tuvākajos gados kopumā uz šīs robežas atsevišķos posmos tiks izbūvēts žogs 92 kilometru garumā. Šovasar jau tika izbūvēti pirmie kilometri žoga.