Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Šogad īpaši nelabvēlīgi ietekmēta melno stārķu populācija Latvijā

© Marek Szczepanek

2016.gada sezonā Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar A/S "Latvijas valsts meži" ir veikusi īpaši aizsargājamās putnu sugas melnā stārķa ikgadējo ligzdošanas sekmju monitoringu. Pirmie secinājumi - nelielais nokrišņu daudzums ir nelabvēlīgi ietekmējis melno stārķu barošanās iespējas un ligzdošanas sekmes.

Sadarbojoties un apmainoties ar informāciju par zināmajām melno stārķu ligzdām, Dabas aizsardzības pārvaldes, AS "Latvijas valsts meži" un citi melno stārķu eksperti valsts mežos pārbaudīja 280 melno stārķu ligzdošanas vietas, noteica to apdzīvotību un ligzdošanas sekmes.

Pēc novērojumu datu sākotnējas analīzes jāsecina, ka kopumā izperēto mazuļu skaits ir ievērojami mazāks nekā iepriekšējā gadā un šī sezona melnajiem stārķiem uzskatāma par nesekmīgu. Lai arī daudzas ligzdas bija apdzīvotas un to teritorijā uzturejās pieaugušie putni, perējums izpalika. Pat daudzās tā saucamajās "labajās ligzdās", kurās vairāk kā 10 sezonās ik gadu bijuši izvesti 3, 4 un pat 5 jaunie puntni, šogad tās bija tukšas. Lielā mērā tas skaidrojams ar šīs sezonas klimatiskajiem apstākļiem. Ar nelielām reģionālām atšķirībām, kopumā visā Latvijas teritorijā pavasarī un vasarā bija maz nokrišņu. Daudzas mazās upītes, strauti un dīķi izžuva. Līdz ar to šajās ūdenstilpēs dzīvojošās zivis un vardes, kas ir stārķu nozīmīgākā barība, gāja bojā. Trūcīgā barības bāze tiešā veidā ietekmēja iespējas izbarot mazuļus un likumsakarīgi arī ligzdošanas sekmes.

Taču lielam satraukumam nav pamata. Līdzīgi pētījumi liecina, ka šāda epizodiska krīze, ja vien tā regulāri neatkārtojas, ilgtermiņā neatstāj būtisku negatīvu ietekmi uz populāciju kopumā. Tomēr arī turpmāk ir rūpīgi jāseko līdzi šī Latvijas dabas retuma dzīves gaitām, lai nepieciešamības gadījumā varētu laicīgi veikt atbalsta pasākumus šo noslēpumaino puntu populācijas saglābāšnai mūsu valstī.

Melno stārķu populācijas saglabāšanai galvenās pūles veltītas dabisko zināmo ligzdošanas vietu aizsardzībai. Taču papildus tiek būvētas arī mākslīgās ligzdas, kuras stārķi labprāt aizņem. Šajā sezonā no sertificētu putnu ekspertu 24 mākslīgi uzbūvētajām ligzdām 6 tika konstatēta sekmīga ligzdošana. Šogad valsts mežos tika atrastas arī 7 līdz šim nezināmas melno stārķu ligzdas.